Societat

L'Associació Pro Disminuïts debat avui si convertir-se en una fundació

El canvi de model organitzatiu és una de les qüestions importants de l'assemblea de socis que se celebra aquesta tarda

per Pilar Màrquez Ambròs, Berga | 27 de setembre de 2019 a les 13:57 |
Concentració de suport a l'Associació Pro Disminuïts feta el mes de juliol (arxiu). | Cedida
Aquesta informació es va publicar originalment el 27 de setembre de 2019 i, per tant, la informació que hi apareix fa referència a la data especificada.
L'assemblea de socis de l'Associació Pro Disminuïts Psíquics del Berguedà es reuneix aquesta tarda per decidir si aquesta entitat privada es converteix o no en una fundació amb participació de les administracions públiques. El canvi de model permetria fer-la més eficient i, a la vegada, facilitar el finançament de les administracions. 

L'Associació Pro Disminuïts Psíquics del Berguedà té actualment uns 420 socis, que hauran de discernir sobre la qüestió en l'assemblea que es farà a Berga a les 6 de la tarda. La presidenta de l'associació, Cecília Camprubí, ha explicat a NacióBerguedà que un dels requisits que volen assegurar, si finalment hi ha la conversió a fundació, és que els socis continuïn tenint un pes específic en les decisions que es prenguin, com ha estat des que l'entitat va néixer l'any 1972. "El canvi de gestió suposaria passar a fundació, són dos models, l'actual i aquest, que tenen avantatges i inconvenients. Com a entitat que fa gairebé 45 anys que existeix, tenim clar que els socis hem de continuar tenint-hi un paper important", ha afirmat Camprubí.


La qüestió es debatrà en profunditat en l'assemblea d'aquest divendres, de manera que, perquè els socis siguin els primers que puguin valorar-ho, la presidenta de l'entitat evita donar-ne detalls concrets. Camprubí ha puntualitzat que es tracta d'un canvi de model que "bàsicament ens estan requerint des de l'administració per acompanyar-nos amb el finançament" per eixugar el deute. "No ens garanteixen res però sembla que una fundació els donaria més garanties", matisa. 

Quotes i situació econòmica


A l'assemblea també es detallarà la situació econòmica actual i es proposarà establir una quota mínima als socis, ja que fins ara és simbòlica. "D'una banda, ara ja coneixem les xifres reals, perquè s'ha incorporat un gerent i una controller que fan un bon equip per tot el tema econòmic. Aquesta és una de les coses que més se'ns exigia: una gestió professionalitzada era de lògica en una entitat amb aquesta quantitat d'usuaris i treballadors", ha repassat Camprubí. "De l'altra banda, es parlarà de les quotes. Fins ara era voluntària, tothom pagava el que volia amb terminis diferents, però són uns altres temps i s'ha de mirar d'unificar quantitat i terminis", ha dit la presidenta. 

Així mateix, es parlarà de les perspectives de finançament després que la Generalitat els comuniqués al juliol que no els avalava el crèdit de 600.000 euros, tal com es confiava des de l'associació. "Hem hagut de buscar altres vies amb poc temps perquè després d'això van venir les vacances, ens hem hagut de moure molt per trobar altres camins", ha dit Cecília Camprubí. 

Resposta dels ajuntaments

El Consell Comarcal del Berguedà ha assumit el sou del gerent els primers sis mesos de feina i, a més a més, s'ha compromès a ajudar l'entitat amb 100.000 euros colze a colze amb els ajuntaments. El 5 d'agost es va proposar que aquesta ajuda acabés sent de 200.000 euros. Hi ha més d'una quinzena d'ajuntaments que ja han donat el sí. Amb tot, una part dels consistoris encara no ha respost. 

Més enllà del canvi de model i les qüestions econòmiques, en l'assemblea d'aquest divendres, la junta de l'associació també vol fer un repàs a totes les associacions que s'han compromès a ajudar-los amb iniciatives solidàries. "La implicació que està havent-hi, d'entitats que ens volen ajudar amb activitats, és quelcom que volem destacar. Per a nosaltres té molt valor", ha apuntat Camprubí.

"Hi ha el concert del Rotary, el concert d'havaneres de la Fundació Tutelar o les 24 hores de pujada a Queralt d'Ivan Camps, entre altres. Ho explicarem als socis perquè vegin que la gent de la comarca està interessada en la nostra situació, i que tenen ganes de col·laborar", ha subratllat la presidenta de l'associació. "Tota ajuda econòmica que aconseguim serà ben rebuda, però veure que la gent es manté al nostre costat, ens anima moltíssim a nivell moral", ha afegit.

 

Participació