Avià posa en marxa la segona edició dels seus pressupostos participatius

El projecte compta de nou amb una partida de 70.000 euros, si bé el govern local s'ha compromès ja a augmentar aquesta xifra fins als 100.000 el 2021

01 d'octubre del 2019
Actualitzat a les 14:36h
Urna d'un procés de pressupostos participatius al territori (arxiu).
Urna d'un procés de pressupostos participatius al territori (arxiu). | Cedida
Els avianesos poden presentar les seves propostes per al pressupost participatiu fins al 4 d'octubre. Amb l’objectiu d'implicar la ciutadania en la presa de decisions del poble, i per segon any consecutiu, l'Ajuntament d'Avià fa responsables als seus veïns i veïnes de decidir en què s'invertiran 70.000 euros dels pressupostos municipals anuals. En aquest cas, els diners es correspondran a una partida del pressupost de 2020 en comptes de ser de l'any corrent. Avià ja va ser l'any 2018 el primer consistori de la comarca en apostar per uns pressupostos participatius. En aquell llavors, el poble va decidir que els diners es destinessin a millores al pati de l'escola bressol, el circuit de descens de bicicletes i el camí ral de Cardona, entre altres. 

La xifra de 70.000 euros suposa el 4% del pressuport d'aquesta administració local. No obstant això, la regidora de Festes, Joventut i Participació Ciutadana, Sara Subirana, ha assegurat a NacióBerguedà que el propòsit del consistori és enfilar aquesta partida fins als 100.000 euros en el pressupost de 2021. 

Poden presentar propostes per al pressupost participatiu totes aquelles persones empadronades a Avià i que tinguin més de 16 anys. Però paral·lelament un 10% d'aquests 70.000 euros es destinaran al pressupost participatiu infantil a partir del qual infants i joves d'entre 6 i 16 anys faran els seus suggeriments en un procés simultani. 

Una nova comissió té cura de tot el procés

Sara Subirana ha explicat que una de les novetats d'enguany del pressupost participatiu és que s'ha creat una comissió d'impuls, formada per veïns, regidors del govern i de l'oposició i tècnics municipals, que té cura de tot el procés. Les propostes al pressupost participatiu d'enguany es poden fer a través del web de l'Ajuntament d'Avià o bé presencialment a les oficines municipals, "per aquelles persones que no tenen accés a Internet o no saben exactament com fer-ho", ha afirmat Subirana. "El nostre objectiu és que tothom pugui dir-hi la seva", ha indicat la regidora. "Així mateix, es valoraran les propostes que s'hagin presentat conjuntament amb el suport de diverses persones", ha remarcat. 

El 30 d'octubre se celebrarà una assemblea oberta amb l'objectiu de presentar i discutir les propostes que se sotmetran a votació. Posteriorment, del 4 al 21 de novembre, es podran votar les diferents propostes a través del WeDecide, tal com va poder-se fer l'any passat. També es podrà votar de forma presencial el 22 de novembre de 8 del matí a 3 de la tarda a les oficines de l'Ajuntament; el 23 de novembre de 4 a 7 de la tarda al Casal d'Avis; o el 24 de novembre d'11 del matí a 1 de la tarda a la sala d'exposicions de l'Ateneu. "Una vegada que has votat, no pots tornar-ho a fer", ha recordat Subirana. La regidora ha detallat que s'ha treballat per fer el procés el més transparent i participatiu possible, per tal que la gent pugui intervenir en la presa de decisions sobre en què es gasta els diners el consistori.