Berga és a punt per la gran antològica de Joan Ferrer, «un deute pendent» amb un dels seus millors artistes

L'exposició inaugurarà dissabte 28, a les 6 de la tarda, el renovat claustre de Sant Francesc i hi programarà activitats paral·leles de caràcter lúdic, pedagògic i reivindicatiu fins a finals de desembre

26 de setembre del 2019
Actualitzat a les 17:00h
Cares somrients en la presentació de la mostra que salda un deute pendent de la ciutat amb el pintor.
Cares somrients en la presentació de la mostra que salda un deute pendent de la ciutat amb el pintor. | Pilar Màrquez Ambròs
Ha estat un camí llarg i difícil però ja ha començat el compte enrere per la inauguració de la primera gran mostra antològica del pintor berguedà Joan Ferrer al convent de Sant Francesc. L'exposició "Joan Ferrer. El tacte de la llum" estrenarà dissabte, a les 6 de la tarda, el renovat claustre de Sant Francesc i hi programarà activitats paral·leles de caràcter lúdic, pedagògic i reivindicatiu fins a finals de desembre. La iniciativa ha estat d'Amics de Joan Ferrer i el Grup de Pintors Verdaguer 7, amb el mecenatge de "la Caixa" i el suport de l'Ajuntament de Berga, convençuts que aquest era un deute pendent de la ciutat amb un dels seus grans artistes i que només un espai com el convent de Sant Francesc de Berga podia acollir una retrospectiva d'aquestes dimensions. 

La presentació de l'exposició s'ha fet aquest dijous al migdia, a la planta baixa del fins fa pocs anys convent franciscà de la ciutat, mentre els operaris treballaven en els últims detalls per la posada a punt de la sala. Hi han assistit l'alcaldessa de la ciutat, Montse Venturós, el president del Consell Comarcal del Berguedà, Josep Lara, la portaveu d'Amics de Joan Ferrer i el Grup de Pintors Verdaguer 7, Dolors Ferrer, el comissari de l'exposició, Bernat Puigdollers, el director territorial de CaixaBank a Catalunya, Jaume Masana i, és clar, el gran protagonista: l'artista Joan Ferrer, que ha agraït a tots els implicats "la seva estima i col·laboració". La nota predominant han estat les cares somrients i la satisfacció compartida per estar a punt de culminar un projecte que va començar a caminar, no sense entrebancs, fa quatre anys. 
 
L'exposició es podrà veure des del 28 de setembre fins al 28 de desembre, i presenta per primera vegada una visió completa de l'obra de l'artista, permetent fer una lectura en profunditat de la dimensió plàstica de l'autor berguedà. La portaveu d'Amics de Joan Ferrer i coordinadora de la mostra, Dolors Ferrer, ha elogiat la dimensió humana del pintor "proper a la gent" i ha explicat que "la figura de Joan Ferrer no ha estat prou dimensionada al país, en pertànyer a una comarca d'interior".

Tal com va explicar a NacióBerguedà fa uns dies, Dolors Ferrer ha recordat que la mostra s'acompanyarà d'activitats paral·leles, dissenyades com a espais de trobada de persones de perfils diferents, que a partir de la dansa, la música, la poesia i la gastronomia permetran revisar i posar en relleu aspectes que han modelat la vida de l'artista. 

També s'hi vincula un projecte educatiu que constarà de visites i tallers organitzats per nivells educatius, i que a hores d'ara ja compta amb més de 1.200 alumnes inscrits de primària i secundària. 
 

Joan Ferrer durant la presentació de la seva primera gran mostra antològica. Foto: Pilar Màrquez Ambròs


El comissari de l'exposició, Bernat Puigdollers, ha explicat que "tot i que no ha buscat el reconeixement, Joan Ferrer té una trajectòria que val la pena reivindicar en el context general de les arts del país". "En l'última etapa, la pintura de Joan Ferrer es despulla de narrativitat per buscar l'essència de la pintura", ha dit. 
 
El director territorial de Caixa Bank, Jaume Masana, ha fet incidència en les dificultats amb què s'ha trobat el projecte des que aquesta proposta es va plantejar el 2015. Masana ha subratllat la importància d'haver pogut contribuir a recuperar aquest equipament cultural per a la ciutat, on a partir d'ara s'hi podran fer activitats. "Amb el nostre suport a la remodelació del convent de Sant Francesc i la mostra antològica "El Tacte de la Llum" tenim la sensació d'haver creat un equipament cultural de primer nivell. Estem d'enhorabona", s'ha felicitat Masana. 
 
L'alcaldessa Montse Venturós ha destacat que aquest "era un deute que Berga tenia cap al Joan Ferrer artista i pedagog". Venturós ha volgut que tot el protagonisme d'avui se l'endugués Joan Ferrer. "Avui no és dia de parlar sobre què passarà a la resta del convent", ha incidit, tot recalcant que era important subratllar la importància de l'exposició que fa una retrospectiva a la trajectòria pictòrica de Ferrer. El president del Consell Comarcal del Berguedà, Josep Lara, ha felicitat l'alcaldessa per aquesta aposta. "Amb la remodelació del convent de Sant Francesc. Teniu un somni fet realitat", ha afirmat. 
 

Joan Ferrer al pati de Sant Francesc amb alguns dels quadres. Foto: Pilar Màrquez Ambròs


700.000 euros d'inversió

L'equipament franciscà, cedit a l'Ajuntament de Berga el 2016 per un període de 25 anys, ha permès la seva transformació en un espai destinat principalment a usos culturals. El projecte d'Amics de Joan Ferrer i el Grup de Pintors Verdaguer 7 ha permès impulsar la rehabilitació de la planta baixa del convent. L'adequació s'ha fet efectiva a través de la inversió feta des de l'Ajuntament de Berga amb el suport de "La Caixa".

L'entitat financera ha destinat prop de 280.000 euros al disseny, creació i gestió del projecte, mentre que el consistori s'ha fet càrrec de la major part de les obres per permetre l'ús de l'espai, destinant-hi un import d'uns 426.000 euros que inclou la redacció de la documentació tècnica necessària, l'actuació per  a l'eliminació i tractament preventiu de tèrmits i la reforma interior de la planta baixa del convent i la millora de l'accessibilitat de l'equipament. També hi han col·laborat el Consell Comarcal del Berguedà i diverses empreses de la comarca. En global, la inversió ha estat d'uns 700.000 euros. 

Reivindicar Joan Ferrer, dinamitzar el territori i recuperar Sant Francesc

El projecte es perfila d'acord amb tres eixos: reivindicar la figura de Joan Ferrer com a un dels grans artistes plàstics contemporanis catalans, contribuir a la dinamització cultural del territori, i recuperar el claustre del convent de Sant Francesc com a espai cultural i social, com ha destacat Dolors Ferrer. 

L'exposició presenta la persona de Joan Ferrer a partir de fotografies de Jordi Plana Pey i recull també la peça audiovisual inèdita "Sóc Joan Ferrer", que explora l'univers visual de l'artista a partir d'una conversa amb el pintor. 
 

Foto de grup de la presentació de l'exposició antològica a Sant Francesc. Foto: Pilar Màrquez Ambròs

 

Dolors Ferrer, coordinadora i portaveu d'Amics de Joan Ferrer, mostrant alguns detalls de l'exposició. Foto: Pilar Màrquez Ambròs

Arxivat a