«Sant Francesc ha de ser el centre de la vida cultural de Berga; ens agradaria portar-hi la biblioteca»

La regidora de Cultura, Roser Valverde, diu que treballaran per situar-hi aquest equipament de la Diputació i l'arxiu, però admet que és un procés difícil i no tanca portes a altres projectes

25 de setembre del 2019
Actualitzat el 27 de setembre a les 12:58h
Planta baixa del convent de Sant Francesc de Berga.
Planta baixa del convent de Sant Francesc de Berga. | Aj.Berga
L'exposició antològica de Joan Ferrer "El Tacte de la Llum" retrà homenatge al pintor i mestre berguedà del 28 de setembre al 28 de desembre d'enguany. La mostra, que s'acompanyarà de música, poesia, dansa, gastronomia i un projecte educatiu, suposarà un primer pas pel futur del convent de Sant Francesc com a pol cultural de la ciutat. L'Ajuntament de Berga medita, des del passat mandat, portar la biblioteca a Sant Francesc, però no hi ha res tancat i, en tot cas, és un camí llarg. 

De moment, el govern de Berga aprofitarà els pròxims mesos, mentre la planta baixa de Sant Francesc s'omple de vida i s'empapa de l'obra d'un dels millors artistes berguedans, per estudiar quin ha de ser el pròxim pas en aquest primer espai en el qual s'han invertit 700.000 euros. "El que tenim clar és que no volem que aquesta planta baixa quedi tancada, rumiarem contingut per poder tenir-la obert i gaudir així d'un nou espai cultural a la ciutat", ha afirmat la regidora de Cultura, Roser Valverde. "L'espai de la planta baixa de Sant Francesc ens obre la porta a moltes possibilitats, sense perdre de vista que hem guanyat una sala d'exposicions que és molt àmplia, amb molta llum; una de les coses que fins ara Berga no tenia i que podrà aprofitar", ha matisat la regidora. 

L'adequació de la planta baixa de Sant Francesc ha suposat una inversió de molts diners. "La Caixa" ha destinat més de 280.000 euros a l'habilitació del nou espai cultural i a l'exhibició de la primera exposició que acollirà el convent, un aspecte en qual també han col·laborat empreses de la comarca. L'aportació de l'Ajuntament de Berga ha estat d'uns 436.000 euros, per a la redacció de la documentació tècnica necessària, a la reforma de l'edifici, a la construcció dels lavabos i a la millora de l'accessibilitat a la instal·lació amb una rampa per a persones de mobilitat reduïda. 

Una cessió per 25 anys

Valverde sosté que "Sant Francesc ha de ser el centre de la vida cultural de la ciutat". "Ens agradaria portar-hi la biblioteca i l'arxiu", ha dit Valverde, malgrat que assegura que ara mateix "entenem que és una carta als reis". En tot cas, "picarem pedra perquè sigui un edifici rellevant per a la ciutat; és el que portàvem al nostre programa", ha afegit. 

La comunitat religiosa franciscana va cedir l'edifici al consistori per 25 anys arran del projecte d'Amics de Joan Ferrer i de Verdaguer 7. De manera que Berga no només disposa de la planta baixa que ha adequat per a l'exposició, sinó de tot l'equipament. "L'anterior regidora de Cultura, Mònica Garcia, va estar treballant per portar-hi la biblioteca, però no és un objectiu que es vegi gaire clar des de la Xarxa de Biblioteques Municipals de la Diputació", ha afirmat Valverde. 

Per portar-hi la biblioteca, "la Diputació hauria de valorar abans l'espai, fer un informe i veure si hi ha viabilitat econòmica i tècnica", ha recordat Valverde. "Ens agradaria poder-hi treballar", ha admès. 

Tenint en compte el cost de rehabilitació de la planta baixa, "sabem que habilitar les dues plantes suposarà un cost elevat, per això també seria interessant que comptéssim amb la col·laboració d'alguna altra administració, sols no ho podríem sufragar", ha afegit la regidora. L'objectiu principal del govern de la CUP és que Sant Francesc esdevingui "el pol cultural de la ciutat", tenint en compte la seva situació privilegiada al centre històric, i al costat de l'Escola Municipal de Música i el Teatre Municipal de Berga. A més, l'Ajuntament de Berga no tanca la porta a altres projectes per al futur de Sant Francesc. "Escoltarem qualsevol entitat cultural o espai que tingui una proposta o una idea", ha assegurat Roser Valverde.  
Arxivat a