19 escoles i 7 centres de secundària del Berguedà ja aposten per les cooperatives escolars

10 anys de foment de l’emprenedoria a l’escola arriben a més de 3.500 alumnes berguedans

Redacció
25 de setembre del 2019
Actualitzat a les 11:08h
Mercat de Cooperatives Escolars.
Mercat de Cooperatives Escolars. | ADBerguedà
Amb l'inici del curs escolar les dinàmiques familiars canvien i molts projectes comencen a les aules, com és el cas del projecte de Cultura Emprenedora a l’Escola (CUEME) de creació de cooperatives escolars, que aquest curs arriba a la 10a edició al Berguedà assolint un record de participació de centres educatius. 

Enguany són 19 centres de primària i 7 centres de secundària els que inicien els projectes de Cultura Emprenedora a l'Escola (destinat als alumnes de primària) i Escola Jove Europea (destinat a alumnes de secundària). En cap de les edicions anteriors s'havia aconseguit que 19 escoles de primària participessin a la vegada. 
 
Aquest projecte que va iniciar-se al 2010, a través de l'Agència de Desenvolupament del Berguedà amb la col·laboració de l'Ajuntament de Berga i el suport de la Diputació de Barcelona arriba amb un moment d'esplendor celebrant el 10è aniversari, incorporant un nou centre que mai havia participat en el projecte i havent arribat a més de 3.500 alumnes durant tots aquests anys.La culminació d'aquests dos projectes, CUEME i EJE, és el Mercat de Cooperatives Escolars que es celebrarà a mitjans de maig a Berga, on uns 500 infants i joves posen a la venda els seus productes.

Crear una petita empresa des de zero
 
Tots aquests alumnes que ara inicien un procés per construir la seva petita empresa des de zero, amb l'acompanyament tècnic de l'Agència de Desenvolupament del Berguedà i l'Ajuntament de Berga, treballen l'emprenedoria i l'adquisició de valors i competències com l'autonomia, la iniciativa personal, el treball en equip, la creativitat, la comunicació, la responsabilitat i la solidaritat, entre d'altres. Però també tindran la oportunitat de conèixer directament empreses emprenedores i establir lligams amb entitats sense ànim de lucre de la comarca.
 
Des de l'Agència de Desenvolupament del Berguedà es porten a terme, a més, diferents tallers a les aules de tots els centres en diferents moments de la creació de la cooperativa.

A l'inici es realitzen sessions per que els alumnes coneguin els tipus de societats i el que és una cooperativa i també s'ajuda als alumnes a crear la imatge de la cooperativa i el seu logotip. Més endavant també es fan tallers per crear botigues en línia, promocionar-se per xarxes socials i creació de blogs; així com sessions per millorar l'elaboració dels productes. A la recta final des de l'Agència del Berguedà també s'ofereixen tallers per la preparació de la venda i idees per a l'espai al Mercat de Cooperatives. 

En els últims anys una de les millores que s'ha implementat en aquest projecte és el coneixement i descoberta de projectes emprenedors propers. Diferents participants del Concurs d’Idees Emprenedores del Berguedà presenten a les aules el seu negoci de nova creació, cosa que exemplifica i fa més tangible la possibilitat de construir un projecte propi al Berguedà i transmetent a joves i infants els valors de l'emprenedoria.