Cultura

L'Ametlla estrena el disc dels balls de la festa major amb la Cobla Sant Jordi

Èxit de públic i un homenatge a Josep Conangla (1896-1971) durant el concert

per Pilar Màrquez Ambròs, Berga, 24 de setembre de 2019 a les 18:07 |
Un dels concerts de divendres de festa major a l'Ametlla de Merola. | Aj.Berga
El teatre de l'Ametlla de Merola va omplir-se divendres passat per acollir la presentació del disc "Festa Major. L'Ametlla de Merola" de la Cobla Sant Jordi - Ciutat de Barcelona, dedicat als balls de la festa major d'aquesta antiga colònia tèxtil berguedana.

La iniciativa, plat fort de la festa grossa d'enguany, va sorgir del director dels balls, Jordi Vilà, ja que fins ara no hi havia cap enregistrament de les melodies ametllanes. Josep Maria Conangla ha codirigit musicalment el projecte al seu costat. Es tracta d'un cd que inclou peces com el Ball dels Cascabells i el Ball de Nans, el Ball de Gegants i la sardana La Festa Major de l'Ametlla de Merola.

 
La del concert va ser una vetllada que va tancar amb èxit de públic i una magnífica actuació de la Cobla Sant Jordi. També va comptar amb una part d'homenatge a Josep Conangla i Escudé (1896-1971), músic de l'Ametlla de Merola que va composar la música dels Pastorets, va fer arranjaments d'alguns dels balls de festa major i unes 35 sardanes diferents. Diversos familiars seus van homenatjar-lo amb mitja hora de la seva música.

El president de l'Associació Cultural Esplai, Òscar Cabra, ha valorat molt positivament l'acollida de la iniciativa i el concert. "La gent estava molt contenta, molt emocionada, van haver-hi molts aplaudiments, tant en la primera part com quan va sortir a escena la família Conanga, a qui vam proposar que oferissin un recull de música del seu avi", ha explicat. 

"Fins ara hi havia enregistraments en directa dels balls de festa major però no una gravació amb cara i ulls, per això vam contactar amb la Cobla Sant Jordi; gràcies a aquest disc te'n pots endur la música de la festa major a casa i, a més a més, ens permet conservar aquesta part del patrimoni cultural del nucli", ha afirmat Òscar Cabra. En total s'han editat 500 discos i també es pot trobar a Spotify i Amazon. 


Una festa major concorreguda

Òscar Cabra també ha subratllat la bona acollida d'una majoria de les activitats de Festa Major, que s'ha celebrat aquest cap de setmana i que va cloure's ahir dilluns. "Cada any muntem un envelat per si fa mal temps, i algunes activitats vam poder-les realitzar en aquest punt. Estem molt contents de la resposta de la gent. Vam omplir amb l'obra de teatre de dissabte però també amb propostes com la mandonguillada", ha dit. Els balls tradicionals de diumenge, i fins i tot, de dilluns, també van gaudir d'un públic nombrós i entregat. "Dilluns va haver-hi força gent ballant a la plaça tot i no ser festiu fora del nucli", ha apuntat Cabra. 

 

Participació