Junts per Berga lamenta que l'ICS encarregui a Althaia la gestió de les analítiques dels CAPS del Berguedà

Des de l'oposició creuen que és "una oportunitat perduda" per l'Hospital Sant Bernabé; tanmateix, l'alcaldessa (CUP) recorda que és una decisió que depèn exclusivament del CatSalut

23 de setembre del 2019
Actualitzat el 25 de setembre a les 0:40h
Imatge d'una analítica.
Imatge d'una analítica. | Arxiu
L'Institut Català de la Salut (ICS) ha decidit que Althaia es farà càrrec de les analítiques que es realitzen als Centres d'Atenció Primària del Berguedà, segons ha lamentat el grup de Junts per Berga aquest matí en un comunicat. Amb aquesta notícia, Junts per Berga, principal grup de l'oposició, considera que l'Hospital Sant Bernabé de Berga ha "perdut una oportunitat" de fer més eficients els serveis que presta, ja que creu que el centre hauria de ser qui assumís aquesta tasca al seu laboratori.

El CAP Berguedà ja havia gestionat les analítiques de la comarca. Però el context econòmic va obligar al tancament del laboratori del CAP, i l'any 2012 l'ICS va decidir enviar-les a un laboratori propi situat a l’Hospitalet de Llobregat. Ara l'ICS mantindria la gestió de les analítiques fora del Berguedà en decidir externalitzar el servei a Althaia, fundació privada que gestiona l'Hospital Sant Joan de Déu. El CatSalut, amb qui aquest diari ha contactat aquesta tarda, no ha donat de moment més detalls sobre aquesta externalització que s'hauria decidit per concurs. 

L'alcaldessa de Berga, Montse Venturós (CUP), consultada per NacióBerguedà, ha explicat que es tracta "d'una decisió" de l'Institut Català de Salut. "La competència recau directament sobre la Generalitat de Catalunya, i sobre la conselleria de Salut en aquest cas", ha recordat. "Evidentment l'Hospital de Berga va treballar l'anterior mandat en la possibilitat de poder obtenir aquest servei, però no era viable econòmicament", ha indicat Venturós. L'alcaldessa participa aquesta tarda en una reunió amb el CatSalut a Manresa, on aquest serà un dels temes que es tractaran.

L'Hospital de Berga es troba en l'últim tram del procés pel traspàs de gestió de l'Hospital Sant Bernabé al CatSalut, que comportarà la creació de l'empresa pública Salut Catalunya Central. El mes de maig el plenari va aprovar per unanimitat el conveni pel canvi de gestió del centre sanitari, pendent de sotmetre's als informes d'avaluació del departament jurídic i d'Economia i Patrimoni de la Generalitat de Catalunya. 

Junts per Berga ha defensat, en la nota enviada, que "l'Hospital Sant Bernabé de Berga ha de mantenir obligatòriament en servei el laboratori per atendre tant les peticions d'analítiques pròpies com les urgents que es derivin dels CAPs", de manera que "si l'hospital realitzés les analítiques dels CAPs del Berguedà es milloraria àmpliament la sostenibilitat econòmica del propi laboratori i s'ampliarien les possibilitats de mantenir els llocs de feina vinculats, o fins i tot d'incrementar-los". 

Demanen explicacions a la gerència i els responsables polítics de l'hospital

El grup de l'oposició ha defensat en el comunicat que "des del territori" cal reclamar que "el canvi de titularitat asseguri la continuïtat i la millora dels serveis". Per tant, en el text, ha assegurat que, "és responsabilitat de la comarca, però particularment de l'equip de govern de Berga, garantir que la situació sigui beneficiosa per la ciutadania". 
 
"Desconeixem si l'Hospital Comarcal Sant Bernabé ha vetllat per obtenir aquest contracte i així millorar la sostenibilitat econòmica del laboratori i consolidar els llocs de treball relacionats amb la gestió de les analítiques. Per tant, entenem que cal reclamar explicacions a la gerència i als responsables polítics de l'hospital", han considerat. En el mateix sentit, han dit que, "no entenem la posició del Departament de Salut en la qüestió si realment vol garantir la sostenibilitat econòmica del centre i li reclamem que faci els passos necessaris per, si és possible, adjudicar les analítiques del Berguedà a l'hospital".   La conselleria de Salut està encapçalada per la consellera Alba Vergés (ERC). 

Nomenament dels representants de la ciutadania al Patronat
 
L'Ajuntament està en procés de nomenar els representants del veïnat al Patronat de l'Hospital Sant Bernabé. Tots els grups municipals estan participant, juntament amb l'equip de govern, en proposar quines persones podrien i voldrien formar-ne part. Fins que no es realitzi el nomenament dels nous membres del Patronat no és possible convocar-lo, malgrat que des de Junts per Berga apunten que s'ha demanat "una reunió informal" per tal que "els membres del Patronat de l'hospital puguin demanar les explicacions que considerin oportunes" respecte aquesta qüestió. 
Arxivat a