El públic de la Fira de Santa Tecla aprèn sobre els animals de races autòctones catalanes

La presència d'assistents s'ha vist afectada per la climatologia i la mostra ramadera i agrícola de Berga ha tingut menys bullici que en altres ocasions

21 de setembre del 2019
Actualitzat a les 19:05h
La vaca albaresa, un dels atractius de la mostra d'animals de races autòctones d'aquest matí.
La vaca albaresa, un dels atractius de la mostra d'animals de races autòctones d'aquest matí. | Pilar Màrquez Ambròs
Un cavall dels Pirineus, una vaca de l'Albera, una de raça Bruna, una ovella ripollesa i un gall negre del Penedès han aconseguit captar l'atenció del públic a la mostra de races autòctones de la Fira de Santa Tecla de Berga, una de les noves propostes d'enguany.

L'Ajuntament de Berga ha apostat aquest 2019 per la divulgació dels animals de races autòctones catalanes amb l'exhibició d'exemplars. L'activitat, que s'ha fet aquest matí i es repetirà diumenge, ha comptat amb el suport dels ramaders que n'han detallat la procedència i les diferents característiques. Un dels animals que ha cridat més l'atenció als assistents ha estat la vaca albaresa, una raça de vaques en perill d'extinció que ha sobreviscut durant molt temps en semillibertat i que és útil en la prevenció d'incendis perquè basa la seva alimentació en la vegetació de boscos i prats, com ha afirmat el ramader berguedà i gerent de la federació de la Raça Bruna, Martí Orriols, a través del micròfon. La mostra de races autòctones ha aplegat a mig matí un públic molt familiar i persones del sector. 

També han convençut les activitats de divulgació sobre l'anatomia dels cavalls i les demostracions de doma natural, a càrrec de l'osteòpata i fisioterapeuta equina, Susanne Lenk. Lenk ha descrit amb detall l'anatomia equina pintant-la sobre el seu cavall, repassant ossos i músculs; i també ha explicat els diferents aires o marxes de l'animal: pas, trot, galop curt i galop, insistint en la importància de muntar-hi de manera respectuosa i de mantenir-lo al camp la major part de temps possible. 
 

L'osteòpata i fisioterapeuta equina, Susanne Lenk en les activitats equines. Foto: Pilar Màrquez Ambròs


Els assistents a la fira s'han mantingut pendents del cel bona part del matí, i han hagut d'obrir el paraigua només al punt del migdia quan han caigut algunes gotes. Les activitats s'han pogut realitzar sense entrebancs però la presència de públic s'ha vist afectada per la climatologia i ha tingut menys bullici que en altres ocasions.  "El consistori vol seguir apostant per una fira de bestiar que sigui referència pels visitants que vulguin veure animals de pastura dels quals també en consumim la carn", en paraules de la regidora Roser Rifà, que fa uns dies va presentar la programació i els objectius de la fira. La mostra busca promoure les tradicions del món rural amb activitats vinculades a la tradició ramadera i agrícola del territori posant en valor el potencial econòmic del primer sector.
 
La cita anual de Berga amb la ramaderia ha disposat, un any més, d'un espai gastronòmic i musical per a maridatges i concerts. Abans de l'hora de dinar, el públic ha pogut gaudir de l'actuació del grup Apardalats i també un tast d'iniciació al món del vi. 
 
Durant tot el cap de setmana s'han programat activitats com la trobada de puntaires o d'acordions. A més, la Fira de Santa Tecla ha tornat a apostar per una oferta d'activitats adreçades al públic familiar amb el segon Concurs Internacional d'Espantaocells de Berga i passejades amb poni. Demà diumenge també hi haurà un espectacle infantil de contacontes interpretat per la Pallassa Tràfalgar, que es farà al matí, i tallers de cistelleria. 

Una de les novetats de la present edició de la mostra ramadera és l'espai dedicat als artesans no alimentaris. 

El president de la Cooperativa Ramaders de Muntanya del Berguedà, Josep Maria Escaler, ha valorat positivament la fira. "Als ramaders que tenen animals reproductors, els va bé, perquè sí que hi ha persones del sector que venen a veure els exemplars; en el nostre cas, que ens dediquem a la carn, és més una manera que el públic et vegi, els fa gràcia comprovar que hi ha carn nostra a la carnisseria on van", ha dit. 
 
L'organització del certamen també ha introduït enguany millores en la senyalització de la fira. Per fer-ho, s'han instal·lat diversos tòtems construïts amb palets de fusta per indicar l'inici, el final i els espais del recinte firal que ocupa la totalitat de la Plaça Viladomat i el Passeig de la Indústria. Aquestes estructures de fusta estan folrades amb unes lones on apareix el logotip i el programa d'activitats de la mostra. 

FOTOS Les races autòctones i els cavalls, protagonistes de la Fira de Santa Tecla de Berga
 

Vaques de la Fira de Santa Tecla 2019. Foto: Pilar Màrquez Ambròs
 

Porcs a la Fira de Santa Tecla 2019. Foto: Pilar Màrquez Ambròs

 

Públic a la Fira de Santa Tecla 2019. Foto: Pilar Màrquez Ambròs

Arxivat a