Les obres de Joan Ferrer conviuran amb música, poesia, dansa, gastronomia i un projecte educatiu

L'exposició antològica al convent de Sant Francesc va lligada a un programa de tallers i visites per a les escoles del Berguedà

20 de setembre del 2019
Actualitzat el 23 de setembre a les 11:14h
Les antigues aules de Sant Francesc ja són espais diàfans on s'hi exposarà el centenar d'obres que componen l'antològica.
Les antigues aules de Sant Francesc ja són espais diàfans on s'hi exposarà el centenar d'obres que componen l'antològica. | Amics de Joan Ferrer
Del 28 de setembre al 28 de desembre de 2019, es podrà visitar al convent de Sant Francesc de Berga l'exposició antològica "Joan Ferrer. El tacte de la llum", comissariada per l'historiador i crític d’art Bernat Puigdollers. Hi haurà 83 pintures i 19 obres sobre paper, un corrent paral·lel que li ha permès experimentar nous camins. Però, en paral·lel, s'han preparat tot un conjunt d'activitats complementàries, dissenyades com a espais de trobada i de participació; que permetran revisar i posar en relleu els aspectes que han modelat la vida de l'artista. 

Les obres conviuran amb música, poesia, dansa i gastronomia. S'oferiran conferències, debats i visites dinamitzades, entre altres. "En allò que hem pogut, i havent-nos assessorat, hem llogat el millor que hem pogut. Hem buscat que els grups musicals i tots aquells que intervindran en aquestes activitats tinguin una certa qualitat", exposa el pintor Joan Ferrer. 

"Hi ha tota una sèrie d'activitats, música, unes visites sonores que s'estan preparant, i ho vincularem amb altres àmbits que se situïn més enllà de la pintura; per exemple, la gastronomia", explica Dolors Ferrer, neboda del pintor i membre del col·lectiu d'Amics de Joan Ferrer, que han impulsat el projecte. 

La mostra també s'ha lligat a un projecte educatiu per a les escoles del Berguedà que podran visitar-la i fer-hi tallers. 

Els metres quadrats de la planta baixa del convent de Sant Francesc destinat a l'exposició són 322 metres quadrats del claustre i 310 metres quadrats a la sala gran, més la recepció, els espais destinats a aula educativa, sala d'audiovisuals i lavabos. 

Un dels desitjos de Joan Ferrer és que, en algun moment, hi pogués haver una actuació de cant o de ball flamenc, "amb una petita certa qualitat". Aquest és un estil que li encanta, si bé és quelcom que depèn de com pugui encaixar en el pressupost del projecte, al qual s'han d'ajustar, perquè tot plegat ha suposat una inversió molt important. 

La rehabilitació de la planta baixa del convent per transformar-lo en un equipament municipal ha suposat una inversió de més de 700.000 euros. "La Caixa" ha destinat més de 280.000 euros a l'habilitació del nou espai cultural i a l'exhibició de la primera exposició que acollirà el convent, un aspecte en qual també han col·laborat empreses de la comarca.

L'aportació de l'Ajuntament de Berga ha estat d'uns 436.000 euros, per a la redacció de la documentació tècnica necessària, a la reforma de l'edifici, a la construcció dels lavabos i a la millora de l'accessibilitat a la instal·lació.
Arxivat a