La Salomon Ultra Pirineu s'enfila fins als 4.000 corredors en l'onzena edició

L'organització estima que la cursa de muntanya tindrà enguany un impacte econòmic sobre el territori d'uns 6 milions d'euros

18 de setembre del 2019
Actualitzat el 19 de setembre a les 12:08h
Imatge de l'Ultra Pirineu 2018 (arxiu).
Imatge de l'Ultra Pirineu 2018 (arxiu). | Sergi Colomé
La Salomon Ultra Pirineu s'enfila enguany fins als 4.000 participants. La cursa de muntanya tindrà un impacte al territori d'uns 6 milions d'euros en l'onzena edició, segons l'organització, un impacte que va a l'alça, ja que en l'edició de 2018 va de 4,4 milions. Un any més, Bagà serà l'epicentre de les curses de muntanya el cap de setmana del 4, 5 i 6 d'octubre. Enguany la cursa encara tindrà més repercussió mediàtica amb la retransmissió en directe de l'Sky Pirineu que es podrà seguir per TV3 i la presència de mitjans de comunicació internacionals que també en faran seguiment. 

La presentació de l'esdeveniment esportiu s'ha fet aquest dimecres al Palau dels Pinós de Bagà. Hi han assistit el director de la Salomon Ultra Pirineu, David Pietro, el president del Consell Comarcal del Berguedà, Josep Lara, el conseller d'Esports, Abel García, el president de l'Agència de Desenvolupament del Berguedà, Lluís Vall, i l'alcalde de Bagà, Joan Oña. 

David Prieto ha estat l'encarregat de presentar els detalls tècnics de la cursa. La prova reina serà un any més l'Ultra Pirineu de 94 quilòmetres que dona la volta al Parc Natural Cadí - Moixeró. Així mateix, Prieto ha posat l'accent en la nova cursa, l'Sky Pirineu de 36 quilòmetres i 2.500 metres de desnivell, que forma part del campionat del món i que serà la que retransmetrà la televisió catalana. La Trail Pirineu (56 quilòmetres), la Mitja Pirineu (19 quilòmetres), la Nit Pirineu (KV) i la Pirineu XS per al públic infantil completen el cartell de proves que forma part de la Salomon Ultra Pirineu 2019. 

L'Sky Pirineu permetrà a l'esdeveniment, que el 2018 va comptar amb 2.800 corredors i corredores, guanyar gairebé mil participants. La prova va iniciar-se el 2009 amb 270 inscrits i des de llavors no ha parat de créixer. 

El director David Prieto ha destacat que enguany culmina un projecte que era el "d'aconseguir arribar als 4.000 corredors o acostar-nos-hi" i "el d'englobar totes les categories de curses per obrir-nos a tots els perfils de participants". "Des del quilòmetre vertical fins als participants de l'Ultra, i amb tots els grisos que hi ha entremig, i amb una deferència especial amb la canalla, que és la pedrera, i que té un paper important sobretot al Berguedà, gràcies a l'Escola Trail dels Mountain Runners", ha afirmat Prieto. "Aquest any és la culminació d'aquest projecte, de moment el ritme d'inscripcions apunta que assumirem els objectius", ha afegit. 
 

Presentació de l'Ultra Pirineu al Palau dels Pinós de Bagà. Foto: Pilar Màrquez Ambròs

 
El president comarcal Josep Lara ha destacat l'aposta decidida del Consell Comarcal del Berguedà per aquesta cursa i ha apuntat que no es tracta només d'un esdeveniment esportiu sinó que té molta més repercussió a nivell comarcal. D'altra banda, el conseller d'Esports, Abel Garcia, ha presentat com a novetat les noves línies de bus que enllaçaran Bagà amb diversos punts de la cursa. "Bagà serà el lloc que acollirà aquesta macroolimpíada de proves esportives, però volem facilitar la mobilitat d'aquestes persones", ha dit García.

Per una banda, es coordinarà una línia d'autobusos que portarà persones fins a la Molina, des d'on es podrà pujar fins al Niu de l'Àliga amb un descompte. D'altra banda, es facilitaran autobusos fins a Bellver de Cerdanya on comencen algunes proves, i hi haurà autobusos que aniran a Gósol, un dels punts "gairebé intermedis avançats" de l'Ultra Pirineu perquè s'hi puguin desplaçar, entre altres, aquells que vulguin animar els corredors. El consell comarcal també apostarà en aquest punt per posar-hi una xaranga d'animació "per intentar donar una mica de color i ànims" als participants de la prova. 

García ha defensat el Berguedà com a comarca de referència en la pràctica esportiva. "Per l'evolució que ha tingut aquest esdeveniment, ha transcendit més enllà d'un esdeveniment esportiu: a la comarca s'ha pogut treballar un esport diferent del futbol i el bàsquet treballant una de les riqueses que tenim que és el patrimoni natural", ha destacat. "Aquesta és una prova d'alt nivell que ens situa al món", ha assegurat.

Abel García ha recordat l'exalcalde de Bagà Nicolás Viso i a Paco Maldonado que van ser-hi als seus inicis. García ha destacat que el consell va de la mà de l'Ajuntament de Bagà en el suport de l'esdeveniment, i ha aprofitat per felicitar a Joan Oña "per la defensa i l'aposta del que serà el futur projecte d'unir Coll de Pal amb la Molina, que és estratègic i molt important". "Hi ha projectes on també hi trobem Bagà com l'estació de Trail o la senyalització de ports de muntanya, de mica en mica ens anem posicionant en aquest sentit", ha dit. "Som una comarca on volem treballar la promoció econòmica i la promoció esportiva", ha afegit. García ha destacat noms d'esportistes de casa que participaran a les proves com Clàudia Sabata, Pau Bartoló i Ivan Camps, "i tot el que representen com a gent amb un palmarès important que s'han format a la comarca i estan ajudant a formar nous campions". 
 
El flamant president de l'Agència, Lluís Vall, ha destacat la repercussió mediàtica i econòmica de la cursa. La Salomon Ultra Pirineu col·loca Bagà i el Berguedà al mapa i deixa una empremta econòmica molt important al territori, estimada en uns 6 milions d’euros. Per aquell cap de setmana, hi ha gairebé un 100% d'ocupació ja reservada en els allotjaments hotelers de la zona. L'esdeveniment és un molt bon aparador per al turisme. Per tancar la presentació, l’alcalde de Bagà Joan Oña s'ha mostrat satisfet que el seu municipi fos, un any més, el centre d'operacions i punt d'inici i final de la majoria de curses.
 
Una cursa "sostenible"
 
La Salomon Ultra Pirineu continua en la línia de produir el menor impacte ecològic en el territori per on passa. L'organització aposta per la recollida selectiva als avituallaments, la reducció progressiva d'ús de plàstics d'un sol ús i la incorporació de material reciclable i biodegradable. David Prieto ha subratllat el fet que "des de fa anys l'organització de la Salomon Ultra Pirineu du a terme per reduir l'impacte de la cursa en el medi natural". Enguany, es redoblen els esforços, es fa un pas més i s'ha posat en marxa una iniciativa per deixar les muntanyes més netes del que estaven, de manera que alguns patrocinadors tenen obsequis preparats per aquells corredors que recullin algunes de les deixalles que es puguin trobar en el seu recorregut i que més tard deixin a la línia de meta. 

Aquest 2019 torna la Fira Pirineu, als voltants del pavelló poliesportiu de Bagà, coincidint amb l’entrega de dorsals, per on està previst que hi passin unes 10.000 persones, entre participants i acompanyants i on hi haurà presència del Consell Comarcal del Berguedà que explicarà les diverses iniciatives i com funciona el sistema de recollida porta a porta que va implantar-se l'any passat a la comarca.

Bagà habilitarà 1.000 places d'aparcament, un heliport, 5.000 serveis de dutxes amb biomassa i diversos punts de recollida selectiva.