A la vora del foc

El mirall de casa teva

per Xavier Gonzàlez-Costa , 18 de setembre de 2019 a les 16:48 |
Il·lustracions: Bet Calderer / Text: Xavier Gonzàlez-Costa
L'un va dir:
 
 
"Per què tu ets maco i jo no? Qui ho ha decidit això?
 
 
Per què a tu les noies et miren quan passes, i passen de mi quan jo les miro? Per què?
 
 
Per què els teus ulls blaus, tan freds, són bonics, mentre que els meus, castanys i càlids, són vulgars?
 
 
Per què el teu nassarró, arremangat i minúscul, fa gràcia i, en canvi, el meu nas poderós, llarg i corbat, fa riure?
 
 
Per què les teves pigues enamoren i els meus porus fan fàstic?
 
 
Per què a tu, esprimatxat i escardalenc, et diuen estilitzat, mentre que a mi, amb les meves carns generoses i abundants, em condemnen a ser gras? Per què? M'ho pots dir?
 
 
Per què tu ets guapo i jo només puc ser simpàtic? 
 
 
Per què tu sempre ets al mig i jo volto per les vores? Per què tu sempre veus cares i jo veig només esquenes? Per què tu sempre rius i jo sempre he d'anar amb un mocador als dits? Per què? Per què ha de ser així???"
 
 
I l'altre va respondre:
 
 
"Perquè mai t’has vist amb els teus ulls i sempre t’has mirat amb els ulls dels altres".
 
 
“Què vols dir?", va dubtar el primer, desconcertat per la culpa imputada.
 
 
"Que deixis de buscar-me a mi al mirall de casa teva, i et trobis només a tu, més enllà de les convencions, els cànons i la dictadura de les tendències. I que siguis llest, que la bellesa sempre té un final fotut, mentre que la intel·ligència no es marceix ni ha de fer dieta".
 
 
 
Xavier Gonzàlez-Costa va començar a viatjar als vuit anys acompanyant a Juli Verne i a Tintin. Després, de gran, ha anat a veure si és veritat, cooperant amb la desapareguda organització “Viatgers sense Fronteres" que va presidir des de la seva fundació. És escriptor autodidacta, de formació acadèmica en el món de les ciències. Ha guanyat diversos premis de poesia i de teatre. Com a actor, porta més de vint-i-cinc obres de teatre al sarró del Garrofa, que va interpretar durant vint-i-sis Nadals als Pastorets de Berga.
 
Bet Calderer és una Berguedana de Barcelona, artista i grafista. Sortida dels forns de la Facultat de Belles Arts de la capital, se sent orgullosa de poder dir que va començar a treballar al costat Pepe Calvo, amb qui va aprendre l'ofici de donar solucions de disseny gràfic per a empreses com Coca-cola, Santiveri, Martínez-Bimbo, Marcilla, etc. Des de fa quinze anys ha fet de la seva passió, la pintura i el dibuix, el seu modus vivendi. Ha col•laborat amb Ibèrica de danza amb l'escenografia pictórica de l'espectacle “Las estaciones”.
 

 

Participació