Berga obre més bosses d'escombraries i aixeca actes per sancionar qui les deixa al carrer

Els agents de la Policia Local han aixecat entre quatre i cinc actes durant poc més de mitja hora

18 de setembre del 2019
Actualitzat a les 20:16h
La Policia Local de Berga aixeca actes per deixar escombraries al carrer.
La Policia Local de Berga aixeca actes per deixar escombraries al carrer. | Pilar Màrquez Ambròs
Nou toc d'atenció als incívics que deixen les bosses d'escombraries i altres utensilis al mig del carrer, a la ciutat de Berga. Aquest matí s'han obert les bosses de deixalles que s'acumulaven a la zona dels pisos del Polígon, al carrer Fullaracs, en busca de dades personals per poder identificar i sancionar els responsables, i el procediment es repetirà els propers dies en altres indrets conflictius.

Una patrulla de la Policia Local ha estat present en l'obertura de bosses per part de diversos operaris de Tractaments Ecològics i ha aixecat actes en els casos en què s'ha trobat material, des de correspondència on constaven dades personals amb noms i adreces, a comandes de compra o papers mèdics, i fins i tot un carnet de conduir. També hi havia quaderns escolars on es podia llegir el nom de l'infant, del qual els pares, tot fa pensar que, han decidit llençar diverses llibretes i altres deixalles en aquest punt.

Els agents de policia han aixecat entre quatre i cinc actes durant poc més de mitja hora, segons ha estat testimoni NacióBerguedà.
 

Operaris revisant les deixalles. Foto: Pilar Màrquez Ambròs


L'abandonament incontrolat de deixalles als carrers i en papereres ha provocat moltes queixes i malestar entre els veïns els últims mesos, especialment per les molèsties i els problemes de salubritat i olor que es generen a l'estiu. 

Els treballadors de l’empresa que fa la recollida ja havien procedit abans de l'estiu a obrir bosses, acompanyats de la Policia Local, per detectar els incívics. Des de gener, s'han tramitat uns 30 expedients sancionadors que poden comportar multes de 4.000 euros a 150.000 euros que segueixen el seu curs. Però ara s'hi vol insistir. Les obertures de bosses es volen fer de nou en punts on l'incivisme és habitual i reincident, segons han explicat fonts policials.

El regidor de Medi Ambient de Berga, Eloi Escútia, ha confirmat que els expedients sancionadors que es vagin obrint seguiran el seu curs administratiu, tal com els anteriors. Aquesta faceta no impedirà, però, que s'estudiïn altres accions a nivell informatiu i de conscienciació per tal de combatre l'incivisme. 

Un dels operaris consultats ha explicat que hi ha diversos punts de Berga on s'acumulen les deixalles una vegada i una altra, per molt que passin periòdicament a retirar-les, i que també han de treure sovint bosses de les papereres.

Hi ha una majoria de berguedans i berguedanes que s'han sumat al porta a porta sense incidències però els incívics es visualitzen més que la resta i són reincidents. 

Els treballadors de l'empresa de recollida tampoc sempre ho tenen fàcil. Pocs minuts abans que arribés la patrulla de la Policia Local per procedir a l'obertura de bosses, aquest diari ha pogut observar com un home passava per davant de la muntanya de bosses de deixalla que envolten el contenidor de vidre a la zona dels pisos del Polígon de la Valldan i hi deixava les seves escombraries sense immutar-se. Quan han intentat raonar-hi, ha escridassat els treballadors de Tractaments Ecològics que acabaven d'arribar a la zona. 

L’Ajuntament de Berga és el responsable de sancionar els abandonaments d'acord amb la Llei de Residus de la Generalitat de Catalunya, ja que els serveis tècnics van tombar l'ordenança del Consell Comarcal del Berguedà que ara cal adaptar a la normativa actual. Actualment, els veïns creuen que les multes de 4.000 euros són excessives i això pot impedir que arribin a pagar-se. Per això, en la darrera reunió amb les associacions veïnals, aquests van plantejar que, abans d'iniciar els expedients sancionadors, siguin els agents de la Policia Local els qui informin aquests incívics de les conseqüències de llençar brossa al carrer.
 

La Policia Local de Berga prenent fotografies de documentació trobada a les deixalles. Foto: Pilar Màrquez Ambròs

 

Aspecte de la zona abans de la neteja d'aquest matí. Foto: Pilar Màrquez Ambròs

Arxivat a