El grup comarcal de la CUP, «profundament preocupats» per la rebuda a una delegació saudita

Fonts del Consell Comarcal del Berguedà han assegurat a aquest diari que la visita no va estar organitzada per l'ens i va conèixer-se poc temps abans

17 de setembre del 2019
Actualitzat el 18 de setembre a les 0:23h
Visita d'una delegació de l'Àrabia Saudita al Berguedà.
Visita d'una delegació de l'Àrabia Saudita al Berguedà. | CC Berguedà / Twitter
El grup comarcal de la CUP rebutja la rebuda d'una delegació del govern de l'Aràbia Saudita que va tenir lloc dilluns al Consell Comarcal del Berguedà. En un comunicat, la formació de l'esquerra independentista assegura que se senten "profundament preocupats" i, alhora, "avergonyits" per la recepció i reunió entre membres de l'ens i una delegació d'aquest país "amb el pretext de compartir inquietuds, experiències i reptes per la valorització del patrimoni cultural". 

Afirmen haver tingut coneixement d'aquesta trobada per una piulada feta el mateix dilluns des del compte de Twitter del consell comarcal on es podia veure una fotografia del president de l'Agència de Desenvolupament del Berguedà i conseller de Turisme, Lluís Vall, amb la delegació saudita."Entenem que sempre és interessant obrir-nos al món per incorporar noves idees, metodologies i coneixements que ens permetin créixer com a comarca però hem de ser suficientment madurs com per saber que hi ha passos que són excessius. En aquest cas s'ha traspassat una línia vermella molt perillosa que ens preocupa profundament", expressen els cupaires en la nota enviada als mitjans. 

Fonts del Consell Comarcal del Berguedà han assegurat aquest dimarts a NacióBerguedà, després d'haver rebut diverses crítiques a Twitter, que la trobada no va estar organitzada per l'ens i va conèixer-se poc temps abans, ja que els saudites estaven fent un recorregut per diversos punts de Catalunya. Segons les fonts, no s'hi va donar major rellevància perquè es va atendre aquesta delegació "com s'hauria fet amb qualsevol altra". Eusebi Casanellas, membre de la Comissió Internacional per a la Conservació del Patrimoni Industrial (Ticcih) i vicepresident del Museu de la Colònia Vidal, els acompanyava en la visita que també van fer a Terrassa. La delegació saudita va passar a la comarca, a més, pel Museu del Ciment Asland de Castellar de n'Hug.

El partit de l'esquerra independentista recorda les detencions i execucions al país

La CUP recorda al comunicat que l'informe anual d'Amnistia Internacional "mostra la llarga llista de delictes d'estat" que es cometen a l'Aràbia Saudita. "Fa poc menys d'un any l'Aràbia Saudita va assassinar a Istambul el periodista Jamal Khashoggi pel simple fet de ser una veu crítica vers el règim del seu país. Aquell cas va ser sonat per l'enrenou mediàtic que va provocar i va alertar el món sobre les pràctiques abominables del govern saudita. Va servir, al mateix temps, per posar sobre la taula l’horror d’un règim que traspassa tot sentit comú en el seu dia a dia", reiteren. 
 
Amnistia Internacional ha qualificat aquests últims mesos com "l'any de la vergonya" a l'Aràbia Saudita "per la detenció i atacs a activistes, periodistes, acadèmics i escriptors", segons subratlla la CUP al text. "S'hi han torturat dones que, a més, han patit abusos sexuals i seran jutjades per exercir la llibertat d'expressió. Durant aquest 2019, que encara no s'ha acabat, les autoritats saudites han executat almenys 110 persones. I a tot això cal sumar-hi les condicions resultants d'un règim que manté el 50% de la seva població oculta i sense drets i regida per lleis de tipus medieval", indiquen.

"Dos exemples més relacionats amb les llibertats individuals: l'adulteri es castiga amb lapidacions i les relacions homosexuals, de manera freqüent, amb la pena de mort. Tot això en un país amb qui Espanya –a través de la figura del rei- manté relacions comercials pel que fa a armament militar. Aquesta és una situació àmpliament denunciada per diversos sectors de la societat i la política catalana", recorden.

"El règim wahabbista de l’Aràbia Saudita també ha perpetrat de manera reiterada la destrucció de patrimoni històric i religiós present al país. És a dir, la nota que tenen en matèria cultural és de molt deficient", denuncien des de la CUP. 
 
"És per tot això que ens preocupa el que ha passat. Perquè s'ha produït aquesta reunió? Quins en són els motius? Si els representants del Consell presents a la reunió coneixen aquesta realitat és denunciable i cal demanar explicacions. Si, en canvi, s'hi han reunit perquè desconeixen el que passa a l'Aràbia Saudita, potser ens hem de preocupar dos cops. Demanem explicacions i detalls d'aquesta trobada, saber quines són les intencions futures i, sobretot, una rectificació pública per part dels nostres representants", qüestionen des d'aquest grup de l'oposició comarcal, que compta actualment amb tres consellers al plenari de l'ens.