Pro Disminuïts presentarà una nova proposta de viabilitat a l'assemblea de socis del 27 de setembre

A finals de mes, s'incorporarà també el nou gerent per tal de donar visió estratègica d'entitat i reflotar el centre de treball

16 de setembre del 2019
Actualitzat a les 21:30h
Concentració a favor de l'Associació Pro Disminuïts Psíquics del Berguedà el passat mes de juliol (arxiu).
Concentració a favor de l'Associació Pro Disminuïts Psíquics del Berguedà el passat mes de juliol (arxiu). | Cedida
La junta de l'Associació Pro Disminuïts Psíquics del Berguedà ha preparat una nova proposta de viabilitat que presentarà en una assemblea de socis el proper 27 de setembre. L'objectiu és assegurar que l'atenció de les persones amb discapacitat psíquica i als seus familiars continuï garantida a la comarca, malgrat que ara els responsables de l'entitat Pro Disminuïts ja saben que no compten amb el crèdit de 600.000 euros que fins al mes de juliol confiaven que els atorgués l'Institut Català de Finances (ICF) de la Generalitat de Catalunya. També es plantejarà als socis un canvi de model d'organització de l'entitat per fer-la més eficient i, a la vegada, facilitar el finançament.

El passat mes de febrer va fer-se públic que l'Associació Pro Disminuïts s'enfrontava a importants problemes econòmics i va conèixer-se que la gerent Fina Canal havia dimitit. Des de llavors, l'entitat ha donat diversos passos per tirar endavant, a més d'aconseguir que el consell comarcal es comprometés públicament a donar-los suport i a sufragar el sou de mig any del nou gerent per assegurar-ne la supervivència.  

Els últims mesos, Pro Disminuïts ha professionalitzat la seva gestió, i des del mes de juliol, ja hi ha incorporada la figura del Controller per tal de garantir el seu control econòmic i financer. A finals del mes de setembre, s'incorporarà també el nou gerent per tal de donar visió estratègica d'entitat i reflotar el centre de treball. Els responsables de l'entitat confien presentar el titular d'aquest càrrec amb noms i cognoms en l'assemblea del divendres 27 de setembre.

La presidenta de Pro Disminuïts Psíquics del Berguedà, Cecília Camprubí, ha explicat a NacióBerguedà que, en aquest punt, "s'ha fet una revisió respecte al pla de viabilitat anterior" que va ser aprovat per una àmplia majoria dels socis el mes d'abril. Després "de la negativa" de l'Institut Català de Finances "d'atorgar el crèdit de 600.000 euros" que l'entitat havia demanat, els seus responsables han hagut de buscar finançament, "en quantitats més petites", a partir de "noves vies" com Coop 57, Tríodos Bank i inversors privats, ha indicat Camprubí.

De moment, sembla que aquestes noves vies de finançament que s'estan explorant "tenen bon pronòstic"`, però "encara no podem assegurar res", ha matisat . En aquest sentit, el pla de viabilitat que va passar per assemblea de socis a l'abril ha de replantejar-se, "perquè les condicions són diferents de les que s'havien exposat quan va renovar-se el projecte", ha afirmat.  

"El primer pla de viabilitat l'havíem fet pensant sempre que la Generalitat ens donaria un cop de mà; perquè amb tots els tràmits que s'havien fet des del febrer, quan va detectar-se la crisi, i fins al juliol, en cap moment ens havien dit que no ens podrien donar l'ajut que se'ls estava demanant", ha detallat la presidenta de l'Associació Pro Disminuïts Psíquics. "Quan ens ho van dir al juliol ens va enganxar de sorpresa i això ha fet que es treballés molt intensament el mes d'agost per refer el pla de viabilitat, ha costat perquè hi ha hagut coses que no s'han pogut concretar fins al setembre", ha apuntat. 

El pla de viabilitat que s'ha reformulat haurà de ser aprovat favorablement pels socis, moment a partir del qual Cecília Camprubí ha assegurat que n'explicaran els detalls. Camprubí ha recordat que paral·lelament als esforços de l'entitat, la societat berguedana s'ha bolcat en la problemàtica i s'estan preparant activitats per recaptar diners per aquesta causa. 

Cecília Camprubí ha reiterat que la intenció de l'entitat és donar futur a un projecte que porta més de 40 anys arrelat a la comarca. "Esperem que l'assemblea de socis aprovi el pla de viabilitat, la situació és la que és i el temps se'ns ha tirat a sobre, si no es desencalla, seria molt més complicat. Ara per ara pensem que ho podem fer, però ens caldrà obtenir finançament per unes vies diferents i més complicades que les de la Generalitat amb la que ja hauríem pogut desenvolupar algun dels punts del pla de viabilitat", ha expressat Camprubí. "Seguirem lluitant pensant que ens en podem sortir, encara que no ho tenim fàcil", ha admès. 

Pendents de la resposta dels ajuntaments i el Consell

L'Associació Pro Disminuïts també es manté pendent del Consell Comarcal del Berguedà, que ha d'informar-los sobre l'aportació econòmica que s'ha compromès a fer al costat dels ajuntaments. "Estem esperant que ens concretin quins ajuntaments compliran la intenció que es va dir en la reunió del 5 d'agost, perquè amb les vacances d'agost enmig no ha estat fàcil tornar-ne a parlar", ha explicat Camprubí. "Ara que ja som a setembre sí que els hem demanat que ens diguin quins ajuntaments s'han compromès i amb quina quantitat podem comptar", ha afirmat. "Encara no ho sabem però volem pensar que ens ho diran aviat, el dia de l'assemblea ens aniria molt bé poder dir amb quins diners del territori podem comptar; perquè, a més, la Generalitat va insistir molt que la comarca s'hi havia d'implicar", ha recordat Cecília Camprubí. "La veritat és que hi ha hagut prou predisposició per part dels alcaldes i el Consell, només que ara s'ha de concretar", ha afegit. 

Així mateix, també s'ha de poder materialitzar el compromís per part de l'ens comarcal de pagar el sou del gerent durant els sis primers mesos. "Ells van dir que volien ser al procés de selecció del gerent, i se'ls ha convidat. De moment no han vingut, no sabem si és perquè han anat molt atrafegats o perquè aquesta ja no és una qüestió prioritària, però confiem que és un compromís que es tirarà endavant perquè és molt important per a nosaltres", ha refermat Camprubí. 

"En conjunt, no és una gestió ni àgil ni fàcil però som optimistes", ha conclòs la presidenta de l'entitat.
Arxivat a