Una comissió buscarà un nou espai per a les comparses de la Patum

Els problemes endèmics de la Casa de la Patum fan necessari cercar un nou emplaçament perquè les figures no corrin més riscos

16 de setembre del 2019
Actualitzat a les 19:09h
Imatge de bassals al terra de la sala d'exposicions de la Casa de la Patum, inclosa en un informe de la restauradora (arxiu).
Imatge de bassals al terra de la sala d'exposicions de la Casa de la Patum, inclosa en un informe de la restauradora (arxiu). | Informe tècnic
Una comissió executiva buscarà un nou espai per a les comparses de la Patum. Així s'ha acordat en l'últim Patronat de la festa després que la restauradora hagi exposat als membres de l'òrgan de participació patumaire l'estat actual de la comparseria, constatant que a part de les incidències habituals de cada any derivades de La Patum, aquestes també presenten encara afectacions fruit de l'episodi d'humitat de la passada tardor a la Casa de la Patum. 

La comissió cercarà un nou emplaçament per evitar que la humitat torni a causar danys a les figures a causa de les humitats endèmiques que pateix la Casa de la Patum. Tal com va explicar NacióBerguedà el passat mes de maig, les filtracions i humitats de la darrera tardor van causar danys en les coles orgàniques de les figures causant-hi floridures "greus" i perill de danys "irreversibles". El Patronat del mes de maig ja va valorar la possibilitat de crear una comissió per estudiar un nou espai però fins aquest passat divendres no s'ha acordat tirar-la endavant. La regidora de Patum, Roser Valverde, ha explicat que "s'ha recuperat la idea de buscar un espai per la comparseria". De manera, que "convocarem els 17 regidors de l'Ajuntament de Berga i hi involucrarem a membres del Patronat, qui vulgui formar-ne part, i també a alguna opinió tècnica que sigui rellevant", ha dit. 

"La idea és exposar aquest plantejament quan hi hagi una reunió de portaveus al consistori i, a partir d'aquí, començar-hi a treballar. Iniciar la convocatòria de la comissió de cara al mes d'octubre amb els regidors i membres del Patronat", ha detallat Valverde. El canvi d'emplaçament, per tant, no serà en cap cas immediat. 

Els problemes d'humitat a la Casa de la Patum són endèmics. No obstant això, l'Ajuntament de Berga va procedir a finals de 2018 a la instal·lació d'un sistema de deshumidificadors per reforçar l'adequació de les condicions ambientals de la Casa de la Patum, un fet que va suposar una inversió de 5.000 euros, i va reduir la humitat que era del 60% a un percentatge lleugerament per sobre del 40%.

Fa tres mandats ja s'havia instal·lat un deshumidificador però aquest només absorbia 30 litres per dia quan la capacitat que es requeria d'acord amb els metres cúbics de la sala d'exposicions és de 72 litres per dia, quelcom que els actuals aparells sí que assumeixen.

Valverde ha recordat que "ara mateix les condicions ambientals de la Casa de la Patum són estables, des que vam instal·lar el deshumidificador gran, que el vam adequar a les condicions de l'espai, la humitat i la temperatura s'han regulat". Malgrat tot, ha afirmat que "continuen havent-hi els problemes endèmics" que fan necessari buscar un nou espai a partir d'aquesta comissió.  

El consistori també planteja fer diverses actuacions de restauració al llarg de l'any encara que habitualment aquestes tasques es realitzen just abans de Patum. "Tota la feina de restauració es concentra abans de Patum i aquesta també és una cosa que ens agradaria poder resoldre, encara que depèn del pressupost. Sí que és veritat que ara s'ha demanat una subvenció per fer unes actuacions a diferents comparses, actuar-hi dependrà de la disponibilitat de la restauradora i el pressupost que puguem assumir", ha relatat Valverde.

"Hi ha peces, com en el cas de l'Àliga, que cada any requeririen una actuació que no fos només la prèvia de Patum", ha indicat la regidora. 

El concurs pel vestit dels Gegants, de nou sobre la taula

El Patronat de la Patum de setembre també ha tornat a posar sobre la taula la proposta de concurs públic pel disseny de vestuari dels gegants previst per al període 2020-2021 i que fa uns mesos va posposar-se per deixar passar abans les eleccions municipals i que pogués iniciar-se amb el nou govern. A més, s'han proposat diferents actuacions d'acord amb el pressupost participatiu de 3.000 euros, com la millora l'empostissat dels músics o canviar els vidres dels baixos del consistori on s'exposen les figures els dies de Corpus. La decisió definitiva respecte a l'actuació que permet dur a terme aquest pressupost es prendrà a la propera reunió del Patronat.

L'òrgan participatiu també ha informat que l'acte de celebració de l'aniversari de proclamació de la Patum com a Patrimoni de la Humanitat es farà el 22 de novembre. Es projectaran entrevistes a persones que han contribuït a la festa, com es ve fent fa quatre anys. Aquest 2019, segons puntualitza la regidora Valverde, els entrevistats seran Angelina Vilella i Josep Collado.
Arxivat a