Patrimoni

El Museu del Ciment recupera i incorpora una part de la corona dentada del molí de clínquer

La peça prové d'una donació de l'empresa Beton Catalán, SA i havia estat en funcionament a l'empresa Cabi, a l'antiga fàbrica de ciment de la Consolació de Cercs

per NacióBerguedà, 16 de setembre de 2019 a les 13:59 |
Instal·lació de la peça | Museu del Ciment
Aquesta informació es va publicar originalment el 16 de setembre de 2019 i, per tant, la informació que hi apareix fa referència a la data especificada.
El Museu del Ciment Asland de Castellar de n'Hug, seu del Museu Nacional de la Ciència i de la Tècnica de Catalunya (mNACTEC), ha recuperat i instal·lat una part de la corona dentada del molí de clínquer que té exposat a l'entrada. Amb la incorporació d'aquesta corona dentada, l'objecte exposat guanya en realisme, ja que hi mancava aquesta peça des de la seva instal·lació al Museu el 2016.
 
El molí prové d'una donació de l'empresa Beton Catalán, SA i havia estat en funcionament a l'empresa Cabi, a l'antiga fàbrica de ciment de La Consolació, al terme municipal de Cercs (Berguedà) fins l'any 1989, en què l’empresa va cessar la seva activitat.
 
El molí de clínquer és una peça fonamental per comprendre el procés d'elaboració del ciment. El molí incorpora una bomba de flux i es compon d'un cos cilíndric, de 10 metres de longitud i 2 metres de diàmetre aproximadament, en el qual es triturava clínquer per a l'obtenció de ciment. El clínquer és un material de construcció que s'obté de calcinar els principals constituents del ciment fins a la fusió parcial. Després de refredar-se, es mol, es barreja amb guix i es tritura per obtenir el producte final: el ciment.
 
El Museu del Ciment

 
La fàbrica de ciment Asland, situada al paratge del Clot del Moro, en el municipi de Castellar de n'Hug, es va tancar a la dècada dels anys setanta del segle XX. Les restes avui visibles encara posen de manifest l'espectacularitat d’un dels conjunts fabrils més increïbles de la industrialització catalana, emmarcat en un singular entorn natural. 

 

Participació