Monstres Romànics reinventats per escoles del Berguedà

400 alumnes i 10 escoles han participat en tallers creatius impulsats pel Consell i Civitas Cultura en el marc de la Biennal del Romànic; una selecció de les obres s'exposa al Monestir de Sant Llorenç

13 de setembre del 2019
Actualitzat a les 15:46h
Toni Puig i Araceli Esquerra al Monestir de Sant Llorenç.
Toni Puig i Araceli Esquerra al Monestir de Sant Llorenç. | Pilar Màrquez Ambròs
"Monstres Romànics reinventats per escoles del Berguedà" és una exposició artística molt singular situada al Monestir de Sant Llorenç de Guardiola de Berguedà que mostra una selecció dels millors dibuixos que 400 nens i nenes de 4t, 5è i 6è de Primària del Berguedà van realitzar el mes de maig en el marc d'un taller per a escolars pensat perquè comprenguessin i valoressin l'art romànic. Els protagonistes absoluts dels dibuixos - reproduïts i impresos com si fossin obres d'art d'artistes més veterans - són monstres medievals de diferents formes i colors, amb moltíssims ulls, gests fascinants i de moltes tonalitats. Un total de 10 escoles públiques i concertades han participat en els tallers, impulsats per l'àrea del Consell Comarcal el Berguedà i conduïts per Civitas Cultura.

Avui divendres la consellera d'Educació del Consell Comarcal del Berguedà, Araceli Esquerra, i el president de Civitas Cultura Toni Puig, han presentat la iniciativa als mitjans de comunicació. L'exposició forma part del conjunt del programa d'activitats de la Biennal del Romànic Berguedà, i romandrà oberta al Monestir de Sant Llorenç durant el setembre i l'octubre, dissabtes, diumenges i festius. Es podrà visitar de 10 a del matí a 1 de la tarda, i durant les activitats culturals que es fan a l'equipament.

Tal com ha explicat Toni Puig, un total de 10 escoles de les 23 que hi ha al Berguedà i uns 400 alumnes van visitar el Monestir de Sant Llorenç i diferents esglésies romàniques de la comarca durant la primavera. A través de tallers creatius, els infants van contemplar imatges de multitud de monstres que, des de les parets, capitells i portades, recordaven als berguedans de l'edat mitjana "que la vida cal caminar-la per la civilitat, sovint amenaçada personal i col·lectivament"; i després, van recrear-los amb "traç segur i acòlit", influïts per estils actuals "i amb una imaginació singular", ha dit Puig.
 

Monstres romànics exposats al Monestir de Sant Llorenç. Foto: Pilar Màrquez Ambròs


El projecte perseguia "l'objectiu d'acostar aquests infants al patrimoni del Berguedà", i els seus responsables volen que ara això serveixi també "per apropar-hi les famílies", ha dit la consellera Araceli Esquerra. "Els 50 dibuixos escollits amb gran dificultat per la qualitat del conjunt, no només sorprenen: mostren que a les escoles de la comarca, les arts no són un simple passatemps, que hi ha molt bons mestres de plàstica i història", ha destacat Puig.

"La veritat és que quan he entrat m'he quedat molt sorpresa perquè no m'imaginava que fossin tan bons", ha explicitat Araceli Esquerra. El Consell Comarcal del Berguedà i Civitas Cultura es proposen ara buscar fórmules per repetir una experiència similar aquest curs 2019-2020, i dirigir activitats pedagògiques, divulgatives i creatives d'aquest tipus als adolescents. "Potser plantejant uns tallers de teatre i incentivant que després vinguin un dissabte a interpretar les diferents obres", ha plantejat Toni Puig. "Aquesta és una idea que llanço", ha incidit. 

"Crec fermament que cal incentivar aquest tipus de propostes entre les escoles de la nostra comarca, perquè puguin aprendre que el que tenim de bo és molt important. Hem de fer que els nens puguin fer arribar això a les famílies, les famílies se n'assabentin i ho vinguin a visitar", ha defensat Araceli Esquerra, que s'ha compromès a empènyer perquè els projectes d'aquest tipus oberts a totes les escoles de la comarca es vagin succeint. "L'entorn que tenim és privilegiat, i hem de fer que els infants i els adolescents el coneguin bé; i que aquesta informació arribi a les famílies", ha afegit Araceli Esquerra. "La dels Monstres Romànics és una gran iniciativa perquè els nens i nenes animin els seus pares a visitar l'exposició i pugin al Monestir de Sant Llorenç", ha dit la consellera.

"En aquesta ocasió, volíem que els nens i nenes coneguessin el romànic, però la majoria d'art és de sants i santes, va ser llavors vam pensar que hi havia un altre element: els monstres que cobrien moltes parets i capitells. Eren monstres increïbles influenciats pels mossàrabs", ha expressat Puig. "A l'edat mitjana els monstres servien perquè la gent pensés en el seu futur, la mort i el més enllà", ha afirmat Puig. 
 

Roda de premsa de presentació al Monestir de Sant Llorenç. Foto: Pilar Màrquez Ambròs


Art sense edat

Els dibuixos van fer-se després dels mateixos tallers, sovint amb els nens i nenes fent-se lloc pels colors i les làmines en taules i bancs d'aquest patrimoni. "A Sant Quirze de Pedret ho vam fer al banc de fora perquè no hi ha res a dins, aquí a Sant Llorenç ho van fer en unes taules, i a Obiols van haver d'agenollar-se en els bancs de missa, posant diaris a tot arreu i donant-los les ceres. Sense ajudar-los en res, només estant amb ells i animant-los, les obres són fantàstiques", ha valorat Toni Puig. "Els nanos i nanes necessiten que les seves obres siguin valorades, i no ho fem per un tema de dir pobrets, creiem que l'art no té edat. És circular i s'hi poden veure coses que recorden a expressionistes, perquè la manera de fer art és la manera que sent cadascú", ha indicat. 

"Hi havia nens amb moltes dificultats que van fer peces molt bones, érem grups molt grans, però cadascú va rebre una resposta positiva i personalitzada sobre el seu dibuix", ha dit Puig. "En aquestes coses són de les que fan que tots els nens i nenes se sentin iguals", ha conclòs Araceli Esquerra. 
 

Monstres romànics exposats al Monestir de Sant Llorenç. Foto: Pilar Màrquez Ambròs