La Fira de Santa Tecla de Berga inclou demostracions d'anatomia i doma de cavalls

L'Ajuntament de Berga manté l'aposta perquè la mostra sigui de referència pel que fa al bestiar

12 de setembre del 2019
Actualitzat a les 18:24h
Presentació de la Fira de Santa Tecla 2019.
Presentació de la Fira de Santa Tecla 2019. | Pilar Màrquez Ambròs
L'Ajuntament de Berga manté l'aposta perquè la Fira de Santa Tecla sigui de referència pel que fa al bestiar. La regidora de Promoció Econòmica, Roser Rifà, ha explicat que la mostra tornarà a tenir "ovelles, xais, oques i la clàssica vaca bruna, entre altres animals" per ser d'interès "a tot aquell visitant que vulgui veure animals de pastura i dels quals se'n consumeix carn". Enguany es fa una aposta molt específica pels cavalls i hi haurà una especialista equina, l'osteòpata i fisioterapeuta de cavalls, Susanne Lenk, que al llarg del cap de setmana farà diverses demostracions d'anatomia equina "pintant sobre un cavall blanc" i una mostra de doma natural del cavall. La Fira de Santa Tecla 2019 se celebrarà el dissabte 21 i diumenge 22 de setembre. 

L'activitat dels cavalls està pensada per substituir la subhasta de bestiar que enguany no es podrà portar a terme "per motius logístics", segons Rifà. "Creiem que amb aquesta contraproposta sortirem amb un bon regust de cosa, ja que és una cosa que a la comarca no s'ha vist mai", ha explicat la regidora. El pressupost de la fira és d'uns 27.500 euros en la mateixa línia d'anteriors edicions. 

Una altra de les novetats seran les xerrades d'experts que s'han inclòs al programa. N'hi haurà dues. "La Vaca de l'Albera: una eina contra el foc i un plaer al paladar", dissabte a les 7 de la tarda; i "Vida i moviment. Transhumància de cavalls en llibertat!" de Fundació Miranda, diumenge, també a les 7. 

Artesans no alimentaris i oferta familiar

La regidora Roser Rifà ha explicat que enguany s'aposta, dins de les novetats, per la presència de productors artesans de productes no alimentaris. 

La fira, a més a més, compta amb un seguit d'activitats de caire familiar. Dissabte hi haurà el segon Concurs d'Espantaocells de Berga, concert d'Apardalats, la 27a Trobada d'acordions i ball, foodtruck "La iaia Pepa" i passejades amb poni durant tot el dia. Aquesta última proposta havia deixat de fer-se en les darreres edicions. Diumenge, la pallassa Trafàlgar protagonitzarà l'espectacle "Què contes Trafàlgar?", hi haurà un taller familiar de cistelleria, amb Anna Sínia, concert de Wildeers, classes de ball i exhibició country, i es repetirà l'oferta de foodtruck i la passejada amb poni. 

Durant ambdós dies també hi haurà altres activitats com el tast d'iniciació al món del vi, maridatge de vins i formatges i una mostra de races autòctones catalanes.

Ubicar els visitants de manera més visual

La fira inclourà la instal·lació d'un seguit de tòtems informatius per tal de millorar-ne la senyalització i que els visitants puguin ubicar-se de manera més visual. 

El dissenyador de la imatge de la fira i del seu cartell serà de nou el berguedà Salvador Vinyes. Vinyes ha explicat que s'ha escollit una cabra com a animal protagonista del cartell perquè "estan boges", de manera que s'ha volgut fer referència a quelcom que "surt d'allò que es considera normal", ha puntualitzat.

Als cartells, la cabra dibuixada per Salvador Vinyes creua un pas de vianants perquè "aquest és el seu dia i ho pot fer", tal i com "hauria de ser sempre", ha expressat l'artista. La imatge vol recordar expressament la portada del disc "Abbey Road" dels Beatles on el mític grup britànic travessa el pas de zebra del carrer del mateix nom.