Més de 25 entitats i partits fan l’ofrena floral a Rafael Casanova a Berga

La hissada de l'estelada ha anat a càrrec de membres del grup Gingko, que celebra el seu desè aniversari

11 de setembre del 2019
Actualitzat a les 11:40h
Ofrena floral durant l'acte al monument de Rafael de Casanova de Berga.
Ofrena floral durant l'acte al monument de Rafael de Casanova de Berga. | Pilar Màrquez Ambròs
El monument de Rafael Casanova de Berga ha estat l'escenari, un any més, de l'acte institucional de la Diada de Catalunya, a la ciutat. Com ha vingut passant els últims anys, la cita s'ha mantingut a dos quarts d'11 del matí per tal que centenars de berguedans i berguedanes puguin desplaçar-se a la multitudinària manifestació de Barcelona d'aquesta tarda. Enguany ha plogut i, a mig acte, s'han vist alguns paraigües, però això no ha impedit que l'activitat pogués desenvolupar-se amb normalitat. 

La hissada de l'estelada ha anat a càrrec de membres del grup Gingko, que celebra el seu desè aniversari. A continuació els representants dels grups municipals de l'Ajuntament de Berga han estat els encarregats d'iniciar l'ofrena floral, que han continuat els partits polítics. L'acte ha comptat amb la presència de l'alcaldessa de Berga, Montse Venturós, i de regidors dels grups municipals de la CUP, Junts per Berga, Esquerra Berga i el PSC.  
 

Ginkgo s'ha encarregat d'hissar l'estelada per commemorar el seu desè aniversari. Foto: Pilar Màrquez Ambròs


Un cop els partits polítics han fet la seva ofrena, ha estat el torn d'una vintena d'entitats. Hi ha participat una delegació de la Cambra de Comerç de Barcelona, l'Associació Comarcal d'Empresaris del Berguedà (ACEB), Comissió Obrera Nacional de Catalunya, l'Agrupament Escolta i Guia Santa Maria de Queralt i Geralda de Portella, Amics del Romànic del Berguedà, l'Assemblea Nacional de Catalunya (ANC), l'Associació de Dones del Berguedà, l'Agrupació Teatral la Farsa, els Castellers de Berga, el Club Esquí Berguedà, el Club Handbol Berga, la Colla Sardanista Cim d'Estela i la Colla Sardanista Brots del Cim, l'Esbart Dansaire Queralt, Ginkgo, el Grup Colònies a Borredà, l'Associació de Veïns de la Font del Ros, l'Associació de Veïns dels Quatre Barris, l'Associació de Veíns de la Valldan, la Bauma dels Encantats, Òmnium Cultural del Berguedà, la Penya Blaugrana de Berga i la Penya Boletaire de Berga. 

En acabat, la regidora de Cultura, Roser Valverde, ha llegit el manifest consensuat per l'Associació Catalana de Municipis en representació del consistori, i al costat de l'alcaldessa i la resta de regidors. El text ha reivindicat el món local "per continuar treballant per la prosperitat dels pobles i ciutats del país, així com per la igualtat d'oportunitats i la vida digna dels nostres veïns i veïnes".
 

Ofrena floral durant l'acte al monument de Rafael de Casanova de Berga. Foto: Pilar Màrquez Ambròs


"Constatem que a commemoració de la Diada Nacional de Catalunya d’enguany es produeix enmig d’un context internacional de pugna social i institucional entre els que volen assolir més democràcia, justícia i llibertat i aquells que volen evitar-ho", ha aclamat la regidora. Roser Valverde ha assegurat en la lectura que els valors del procés social i polític que viu el país són "clarament" positius: "la noviolència, la justícia, la democràcia, la llibertat". 

"L'estat espanyol viu un procés d'involució democràtica que posa en risc determinades garanties civils per als que hi vivim. Catalunya, a més de l’ofec econòmic, que ja ha esdevingut històric, pateix una onada de menyspreu i repressió per part de l'estat que fa que tinguem presos polítics, exiliats i represaliats. Representants legítims escollits pel poble de Catalunya pels qui demanem, una vegada més, l'absolució", ha asseverat.   

Segons el manifest, "el món local no s'escapa d’aquest setge modern, en forma d'infrafinançament i d'imposició de lleis injustes, ni de la repressió, molts dels represaliats per la consulta del primer d'octubre són alcaldes i regidors". Per aquest motiu, "des del municipalisme manifestem que hi som i que hi serem. Al costat dels nostres veïns i veïnes. Defensant els seus drets. Defensant les nostres institucions. Defensant la democràcia, la justícia i la llibertat", ha conclòs Roser Valverde.
 

Ofrena floral de la CUP durant l'acte al monument de Rafael de Casanova de Berga. Foto: Pilar Màrquez Ambròs


Una desena d'autobusos a Barcelona

L'acte ha acabat amb la interpretació del cant dels Segadors a càrrec de la Cobla Pirineu, mentre centenars de berguedans s'han reunit en aquest punt de la carretera de Solsona per esperar els 10 autobusos que els porten enguany a Barcelona. 
 

Ofrena floral de Junts per Berga durant l'acte al monument de Rafael de Casanova de Berga. Foto: Pilar Màrquez Ambròs

 

Ofrena floral d'Esquerra durant l'acte al monument de Rafael de Casanova de Berga. Foto: Pilar Màrquez Ambròs
 

Ofrena floral del PSC durant l'acte al monument de Rafael de Casanova de Berga. Foto: Pilar Màrquez Ambròs

Ofrena floral durant l'acte al monument de Rafael de Casanova de Berga. Foto: Pilar Màrquez Ambròs

 

Ofrena floral durant l'acte al monument de Rafael de Casanova de Berga. Foto: Pilar Màrquez Ambròs

 

Ofrena floral durant l'acte al monument de Rafael de Casanova de Berga. Foto: Pilar Màrquez Ambròs

 

Tots els partits polítics del consistori en acabar l'ofrena. Foto: Pilar Màrquez Ambròs

Arxivat a