FOTOS i VÍDEOS La Marxa de Torxes de Berga resisteix el mal temps i aplega un centenar d'assistents

El parlament final denuncia la repressió de l'Estat, la crisi dels refugiats i el relat racista sobre els menors migrants no acompanyats, però també fa referència a Coll de Pal

10 de setembre del 2019
Actualitzat a les 23:19h
Marxa de torxes pel centre de Berga.
Marxa de torxes pel centre de Berga. | Pilar Màrquez Ambròs
L'amenaça de pluja ha obligat a suspendre l'acte Llum i llibertat de Montserrat i marxes de torxes de diverses poblacions catalanes com les que hi havia previstes a Manresa, Lledoners o Esparreguera. Però no ha estat el cas de Berga on un centenar de persones han resistit el mal temps i han respost a la convocatòria de l'esquerra independentista, que organitza cada any l'activitat. 

L'encesa ha esta a la plaça Santa Magdalena passats uns minuts de dos quarts de 9 del vespre i, després d'un recorregut pel barri vell i el Carrer Major de la ciutat, hi ha hagut un parlament reivindicatiu i de denúncia a la plaça dels Països Catalans. La cita berguedana, que es fa per la vigília de la Diada des de fa 13 edicions, ha aplegat menys gent que altres anys, però això no ha impedit tampoc desplegar les activitats previstes com el ball de la colla bastonera Cop de Garrot que ha actuat en la sortida i ho ha tornat a fer al final.
 
"Ens hem reunit un altre any als carrers de Berga per tornar a reclamar la llibertat del nostre poble, la llibertat i independència del conjunt dels Països Catalans. Per reclamar altra volta que l'únic camí per assumir la plena sobirania, per dignificar les nostres vides, passa per la construcció de la República Catalana, per la llibertat de la totalitat del nostre mapa", ha assegurat Joan Obiols, encarregat de la lectura del manifest.

"Ens tornem a trobar en una situació de repressió sense fre, on l'estat espanyol ha desplegat el seu caràcter autoritari i el seu feixisme fundacional per reprimir la lluita i blanquejar l'extrema dreta espanyolista", ha dit.
 
"Ja no són només els presos polítics, víctimes d'una hipocresia judicial i una farsa democràtica continua que fa que siguin empresonats de manera totalment injustificada des de fa prop de 2 anys, sinó que també són els polítics i activistes exiliats la diana continuada sobre qualsevol veu que denunciï aquesta repressió", ha defensat Obiols en un manifest que ha estat també molt crític amb l'actual govern català. "Ens trobem en una situació que s'alimenta de la complicitat d'un govern català mesell i gens efectiu. Dia rere dia veiem com els Mossos d'Esquadra són utilitzats com el braç executor d'aquesta repressió quotidiana", ha afegit el manifest.
 

Marxa de torxes al barri vell. Foto: Pilar Màrquez Ambròs


L'esquerra independentista també ha posat l'accent en les injustícies socials, el relat racista sobre els menors no acompanyats, els ofegaments de migrants al Mediterrani i el medi ambient. "El retrocés en drets i llibertats no només afecta la lluita independentista, hem estat espectadors de com es construïa tot un relat racista i perillós al voltant dels menors no acompanyats que dia rere dia malviuen als nostres carrers, de com es qüestionava la obligació humana i moral de rescatar a qui es mor al Mediterrani", ha argumentat el parlament del final de l'acte. El discurs també ha fet una referència a Coll de Pal: "Hem vist com les màquines entraven amb nocturnitat i traïdoria a les nostres muntanyes per convertir-les en parcs d'atracció", ha recordat. Els Castellers de Berga han participat a l'activitat amb un pilar al Carrer Major.
 

La Marxa de Torxes ha tingut com a punt de sortida la plaça de Santa Magdalena. Foto: Pilar Màrquez Ambròs

 

Actuació dels Castellers de Berga a la Marxa de Torxes. Foto: Pilar Màrquez Ambròs

Arxivat a