El Museu del Ciment organitza la tercera jornada tècnica sobre la volta catalana

La trobada, que es farà el 4 i 5 d’octubre a Castellar de n’Hug, té l’objectiu de potenciar i donar a conèixer el valor patrimonial d’aquesta tècnica constructiva

Redacció
10 de setembre del 2019
Actualitzat a les 11:53h
Museu del Ciment Asland.
Museu del Ciment Asland. | Patrimoni Industrial
El Museu del Ciment Asland de Castellar de n’Hug, seu del Museu Nacional de la Ciència i de la Tècnica de Catalunya (mNACTEC), organitza per tercer any la jornada tècnica "La volta catalana" els dies 4 i 5 d'octubre a Castellar de n’Hug. La trobada té l'objectiu de potenciar i donar a conèixer el valor patrimonial d'aquesta tècnica constructiva i ser un espai de reflexió entre ponents i assistents sobre la volta catalana com a cas paradigmàtic d'una tècnica tradicional vigent. 
 
La sessió del primer dia tindrà caràcter teòric i se centrarà en l'edifici de l'antiga fàbrica Asland. De la mà d'arquitectes, arqueòlegs i enginyers, s'hi abordaran temes com el disseny de la fàbrica, l'aportació de Rafael Guastavino, els materials i conglomerats utilitzats, així com les diferents tècniques de rehabilitació de la volta catalana.
 
El segon dia es durà a terme una sessió pràctica, amb un taller de voltes de maó de pla, durant el qual es construirà una volta de punt rebaixat o d’arc escarser i un cindri molt lleuger i molt resistent per fer la volta. Els participants podran intervenir en la seva execució.
 
Museu del Ciment
 
El Museu del Ciment Asland de Castellar de n’Hug, seu del mNACTEC, està ubicat a l’antiga fàbrica cimentera Asland, al paratge del Clot del Moro. Erigida entre els anys 1901 i 1904, és una obra arquitectònica singular de primera magnitud, construïda amb pedra calcària de la zona, estructura metàl·lica i voltes de maó de pla amb ciment pòrtland, un sistema patentat als Estats Units per Rafael Guastavino.