Consell Comarcal del Berguedà

Dues dedicacions parcials per a l'equip de govern del Consell del Berguedà

Lara manté el sou d'uns 41.830 euros bruts anuals per una dedicació del 80%, i Calderer tindrà una dedicació del 70% amb un sou d'uns 36.260 euros bruts anuals

per Pilar Màrquez Ambròs, Berga, 10 de setembre de 2019 a les 07:43 |
Ple del Consell Comarcal del Berguedà. | Pilar Màrquez Ambròs
El president del Consell Comarcal del Berguedà, Josep Lara, i el tercer vicepresident de l'ens, Jesús Calderer, cobraran una retribució en concepte de dedicació parcial. Lara manté el sou d'uns 41.830 euros bruts anuals per una dedicació del 80%, i Calderer tindrà una dedicació del 70% amb un sou d'uns 36.260 euros bruts anuals.

Per tal que Calderer adapti abans aquesta circumstància a la seva actual dedicació com alcalde de Cercs, se li ha aprovat, de moment, una dedicació del 50% al Consell. D'aquesta manera, no sobrepassa el límit legal "de 53.065,30 euros anuals" que es pot cobrar com a càrrec públic al Berguedà, tal com li han advertit des d'Esquerra Republicana de Catalunya (ERC). Calderer ha reiterat al ple que adaptaria aquest mateix mes el seu sou i dedicació com a alcalde per tal d'assumir el 70% de retribució al Consell.  Ara per ara, té un sou d'uns 21.000 euros per un 50% de dedicació com a batlle del seu poble. 

 
El president comarcal de l'executiva del partit republicà, i regidor d'ERC a Cercs, Isaac Lozano, ha lamentat a aquest diari que "Esquerra hagi hagut d'alertar" que encara no es podia aprovar la dedicació al Consell tal com estava prevista. "Li demanem que sens falta s'abaixi el sou a Cercs per respectar els límits salarials, més tenint en compte les evidents diferències respecte a la mitjana de sous que es cobren a la nostra comarca", ha apuntat Lozano.

Al Consell, el president Josep Lara (JxCat) estarà al capdavant de les conselleries d'Administració, Serveis Generals i Recursos Humans, i Jesús Calderer (Demòcrates - JUNTS) tindrà les carteres de Governació i Entorn i Medi Natural; i la tercera vicepresidència.

Per a la resta de consellers s'han establert indemnitzacions per assistència als òrgans col·legiats de la corporació: 225 euros per assistir als plens, les juntes de govern, o les comissions. Els plens se celebraran cada 6 setmanes, augmentant-se així la freqüència, ja que fins ara es feien cada dos mesos. Els diferents grups polítics comarcals rebran aportacions genèriques de 30 euros i 40 euros més per integrant. 

El Consell Comarcal del Berguedà ha aprovat aquest dilluns el cartipàs del nou mandat. L'executiu no tindrà majoria absoluta i estarà format per 9 consellers. Pep Llamas (Bagà Endavant), que va votar a favor del pacte de governança al juliol, en queda fora, tal com va conèixer-se a finals de la setmana passada. Patrocini Canal (AAEB) ostentarà la primera vicepresidència, i tindrà les conselleries de Pagesia, Món Rural i Petits Municipis; i Jordi Sabata (JuntsxCat) serà vicepresident segon, i encapçalarà les àrees de Suport i Serveis Tècnics i Jurídics als municipis, Projectes Comarcals i Europeus i Polítiques Digitals.


El quart vicepresident serà Abel García (PSC) amb les conselleries de Esports, Joventut, Transport i Mobilitat, Turisme actiu i Participació.

Nova àrea de Dinamització de les Colònies Industrials

Araceli Esquerra (JxCat), de Puig-reig, tindrà les conselleries d'Ensenyament, Comunicació, Govern Obert i Transparència, Cultura i Patrimoni, Dinamització de les colònies industrials, una àrea que s'implanta com a novetat.

Lluís Vall (JuntsxCat) serà el nou president de l'Agència de Desenvolupament del Berguedà i tindrà les conselleries de Desenvolupament Econòmic, Ocupació, Emprenedoria, Innovació, Comerç, Turisme i Difusió del territori.

Una de les conselleries que ja s'havia donat a conèixer els darrers dies és la de Medi Ambient i Sostenibilitat, de la que penjarà el porta a porta, i que assumeix el poblatà Vicenç Linares (JxCat). Anna Maria Serra (JxCat) capitanejarà Atenció a les persones, Salut i Polítiques d'Igualtat, Consum i Habitatge. 

 

Participació