INTERACTIU Així queda el nou cartipàs del Consell Comarcal del Berguedà

Els vicepresidents seran Patrocini Canal, Jordi Sabata, Jesús Calderer i Abel García; i Vicenç Linares assumeix el porta a porta

09 de setembre del 2019
Actualitzat el 10 de setembre a les 3:43h
Ple d'aprovació del cartipàs.
Ple d'aprovació del cartipàs. | Pilar Màrquez Ambròs
El Consell Comarcal del Berguedà ha aprovat aquest dilluns el cartipàs del nou mandat. L'executiu no tindrà majoria absoluta i estarà format per Josep Lara, Jordi Sabata, Jesús Calderer, Anna Maria Serra, Vicenç Linares, Araceli Esquerra i Lluís Vall (JxCat), Patrocini Canal (Agrupació d'Electors del Berguedà) i Abel García (PSC). Pep Llamas (Bagà Endavant), que va votar a favor del pacte de governança al juliol, en queda fora, tal com va conèixer-se a finals de la setmana passada. Els vicepresidents seran, per aquest ordre, Patrocini Canal, Jordi Sabata, Jesús Calderer i Abel García. Per la seva banda, Vicenç Linares tindrà l'àrea lligada al porta a porta. 

L'ens estrena, a més a més, l'àrea de Dinamització de les colònies industrials que encapçalarà Araceli Esquerra. 

La dedicació del president comarcal Josep Lara serà del 80%, com fins ara, amb un sou d'uns 41.800 euros bruts i, en les properes setmanes, hi haurà una segona dedicació del 70% d'un dels vicepresidents Jesús Calderer, amb un sou d'uns 36.000 euros bruts anuals. No obstant això, per tal que Calderer adapti abans aquesta circumstància, la dedicació com alcalde de Cercs, se li ha aprovat de moment una dedicació del 50%. 

 
 
Josep Lara (JxCat) estarà al capdavant de les conselleries d'Administració, Serveis Generals i Recursos Humans, i Jesús Calderer (Demòcrates - JUNTS) tindrà les carteres de Governació i Entorn i Medi Natural; i la tercera vicepresidència.

Patrocini Canal (AAEB) ostentarà la primera vicepresidència, i tindrà les conselleries de Pagesia, Món Rural i Petits Municipis; i Jordi Sabata (JuntsxCat) serà vicepresident segon, i encapçalarà les àrees de Suport i Serveis Tècnics i Jurídics als municipis, Projectes Comarcals i Europeus i Polítiques Digitals.

El quart vicepresident serà Abel García (PSC) amb les conselleries de Esports, Joventut, Transport i Mobilitat, Turisme actiu i Participació.

Lluís Vall, president de l'Agència de Desenvolupament del Berguedà 

Una de les novetats més destacades que s'han conegut en el ple de cartipàs d'aquesta tarda és que el gironellenc Lluís Vall (JxCat) assumeix la presidència de l'Agència de Desenvolupament del Berguedà. Fins ara era el president del consell comarcal qui assumia aquesta presidència. Vall tindrà les conselleries de Desenvolupament Econòmic, Ocupació, Emprenedoria, Innovació, Comerç, Turisme i Difusió del territori.

Una de les conselleries que ja s'havia donat a conèixer els darrers dies és la de Medi Ambient i Sostenibilitat, de la que penjarà el porta a porta, i que assumeix el poblatà Vicenç Linares (JxCat). Anna Maria Serra (JxCat) capitanejarà Atenció a les persones, Salut i Polítiques d'Igualtat, Consum i Habitatge. 

Araceli Esquerra s'estrena amb la nova àrea de Dinamització de les Colònies Industrials

Finalment, Araceli Esquerra (JxCat), de Puig-reig, tindrà les conselleries d'Ensenyament, Comunicació, Govern Obert i Transparència, Cultura i Patrimoni, Dinamització de les colònies industrials, una àrea que s'implanta com a novetat.

Augmenten les retribucions per assistència als òrgans de l'ens com són el ple o les juntes de govern o de portaveus. La retribució s'ha fixat en 225 euros per tots els consellers, ja sigui de govern o de l'oposició. Fins ara es cobrava 225 euros per assistència a juntes de presidència i 125 euros per assistència a plens. 

ERC pregunta pel futur de Pep Llamas

Pel que fa al futur de Pep Llamas, ERC ha preguntat si aquest s'incorporaria més endavant a l'executiu. Tanmateix, el govern no ha respost i ha recordat que el d'avui era un ple extraordinari i no hi havia l'apartat de precs i preguntes.