El Festival Berguedà Folk augmenta el pressupost en una onzena edició que ja suma més de 350 inscrits

L'organització fa una aposta per les activitats familiars com a novetat

09 de setembre del 2019
Actualitzat a les 18:04h
Festival Berguedà Folk (arxiu).
Festival Berguedà Folk (arxiu). | Festival Berguedà Folk
El Festival Berguedà Folk arriba a la seva onzena edició del 13 al 15 de setembre i ja compta amb 350 inscrits que s'endinsaran en tres dies de tallers i concerts amb àmplia oferta d'activitats a la colònia de Cal Pons (Puig-reig). El que va començar sent una festa popular amb dos tallers i tres concerts ha esdevingut un campus internacional de la cultura popular i tradicional. Enguany, el festival ha augmentat el seu pressupost fins als 53.000 euros, 8.000 euros més que l'any passat. El director del certamen, Ferran Vila, confia a arribar al mig centenar d'assistents i explica que, a hores d'ara, ja hi ha més inscrits dels que hi havien en les darreres edicions en aquests moments, el que sens dubte veu com un bon senyal.

Com a novetat, enguany, es compta amb una carpa més per als tallers i incorpora propostes en horari diürn adreçades al públic familiar. Dins d'aquesta oferta, hi destaca l'animador Jaume Barri, que presenta el seu espectacle gratuït, diumenge, o la percussió africana amb Can Cartró de dissabte. També hi haurà el taller de ball folk familiar amb Guida Sellarès. 

El festival aplega grups i cantants catalans, flamencs o francesos, com Claude Lluna, Accordzéam o Ciac Boum, i una gran diversitat de tallers. Hi destaquen, com a propostes que no s'hi havien fet fins ara, el taller de danses valencianes amb José Escrivà, o el taller de cant gallec i pandeireta amb Davide Salvador, que es farà dissabte i que ja té el cartell penjat de complet. Ferran Vila també destaca el concert de Laüsa que tancarà la nit de dissabte, o bé la mostra d'escola ibèrica amb Xuriach, de dansa antiga.

Un dels noms més importants serà el de Guillem Roma, que actuarà diumenge a la vela gran. Roma ha estrenat enguany La constant i la variable, en què transforma el seu mateix repertori. L'artista actuarà en el concert vermut previ al dinar de germanor que culminarà amb una paella i sobretaula amb Cor de Carxofa. 

El públic del Festival Berguedà Folk respon a un perfil "fidel" que repeteix edició rere edició, i que té entre 30 i 60 anys. "Són persones que han anat formant família, i per això cada vegada ens demanen més tallers infantils", ha explicat Vila. La meitat acostuma a procedir del país mentre que l'altra meitat són de fora, ja sigui de la resta de l'Estat com de països com Irlanda, Suècia o Alemanya, una nacionalitat que va en creixement al certamen. 

El festival es sufraga amb fons majoritàriament privats, i obté un 30% de suport de les diferents administracions, principalment l'Ajuntament de Puig-reig, el Consell Comarcal del Berguedà i la Generalitat de Catalunya. La Diputació de Barcelona hi col·labora però menys. "De fet, les empreses del poble hi posen més que la Diputació", segons Ferran Vila. Fa uns anys, el festival comptava amb un pressupost de 23.000 euros, però aquest ha anat creixent. 

Vila ha elogiat l'espai de Cal Pons on realitzen l'esdeveniment, "amb moltes possibilitats"; i que s'adapta a les necessitats d'un festival d'aquestes característiques, que cada vegada té més nom i està més consolidat a Catalunya. 

El regidor de Cultura de Puig-reig, Jesús Subirats, ha destacat la força d'un festival que és capaç de créixer tant amb aquest temps i que disposa de múscul des de l'àmbit privat. Durant aquests dies, s'habilitarà una zona d'acampada gratuïta, una sala per dormir amb màrfegues o bé l'alberg, que ja està ple i no disposa de més places.
Arxivat a