Consells perquè la tarifa de dades del telèfon mòbil duri més

És recomanable connectar-se a una xarxa wifi sempre que es pugui

Europa Press
10 de març del 2015
Actualitzat a les 16:20h

Foto: Manny Valdes (Flickr)


El drama dels usuaris de telèfons mòbils: s'acaba la tarifa de dades contractada i el mòbil redueix la seva velocitat fins a límits desesperants. Passem d'anar amb Ferrari a anar amb tractor. I a vegades queden setmanes per endavant. Una opció és ampliar aquestes dades contractades de forma puntual, però també es poden fer coses que optimitzen el consum:

Actualitzacions només amb wifi 

Tant Android com iOS 7 actualitzen les seves aplicacions automàticament, si així ho escollim. Això pot arribar a consumir moltes dades de la nostra tarifa, ja que hi ha apps que tenen versions noves cada setmana. Dins de Google Play podem seleccionar que només s'actualitzin quan ens connectem a una xarxa wifi. 

Ús de la versió mòbil de les webs 

En general són més pobres que la versió d'escriptori, però també consumeixen menys dades, ja que estan optimitzades per dispositius mòbils. Tenen menys anuncis i menys imatges, i el seu consum és menor. 

Desactivar la reproducció automàtica de vídeos de Facebook

És una de les aplicacions més utilitzades, però també la que més actualitzacions té. La versió actual de la xarxa social per mòbils compta amb la reproducció automàtica de vídeos per defecte. Haurem d'anar a la configuració i a l'apartat de reproducció automàtica, escollir que només s'activi amb accés wifi o directament que no es reprodueixin per defecte. 

Aplicacions de comprensió de dades

La més famosa és Onavo. Poden ser efectives, però si les utilitzem, haurem de ser conscients de tot el flux de dades del nostre telèfon passarà pels servidors d'aquesta empresa, quedant tota la nostra privacitat al descobert. 

Ús de navegadors que comprimeixen dades

Si naveguem, estem constantment descarregant dades, especialment en les pàgines amb moltes fotografies. Hi ha navegadors que comprimeixen les dades, aconseguint reduir el consum. És el cas de Chrome (anar a 'Configuració' i seleccionar 'Reduir el consum de dades') i Opera, amb el seu mode Opera Tot Terreny. 

Controlar les notificacions

Una sola notificació consumeix poques dades. Però al llarg del dia, ens poden arribar centenars de notificacions. Especialment si utilitzem aplicacions de missatgeria instantània. És ideal configurar el telèfon amb les notificacions únicament necessàries. 

Controlar les descàrregues de WhatsApp

Hi ha experts en enviar fotografies i vídeos per WhatsApp fins arribar a cansar. Si tenim el telèfon configurat perquè aquests enviaments es descarreguin automàticament, estem perdent moltes dades sense haver decidir si volem fer aquestes descàrregues. Els vídeos és millor baixar-los amb una connexió wifi. 

Configurar bé les aplicacions

Algunes de les nostres apps estan constantment utilitzant les dades del telèfon, ja que es poden actualitzar constantment. És el cas de les aplicacions de meteorologia o borsa. Es poden configurar perquè només funcionin amb wifi. 

Tancar les aplicacions

A vegades no ens adonem que tenim obertes moltes eines que no estem utilitzant. Tot i estar en un segon pla, consumeixen tanta bateria com les dades. És ideal fer una neteja de tant en tant, i tancar tot el que no estiguem utilitzant. 

Ús del núvol

Un dels grans invents dels últims anys és l'emmagatzematge de dades al núvol. Però pot ser perjudicial si cada vegada que fem una fotografia o descarreguem un arxiu, el telèfon l'envia al nostre servidor de Dropbox o semblants. Com en els anteriors consells, és millor que només es faci amb connexió wifi. 

La clau del wifi

No s'ha de tenir vergonya en demanar la clau del wifi en un restaurant o cafeteria. Molts establiments disposen d'aquest servei, encara que no estigui anunciat. Sempre que es pugui, és bo connectar els dispositius mòbils a la xarxa wifi.

Precaució amb els vídeos

Veure vídeos en aplicacions com Youtube, és una de les accions que més dades de la tarifa consumeix. Si no és molt urgent, cal tenir paciència. Veient uns 20 vídeos a través d'aquest canal, poden arribar a marxar fins a 1 GB de la tarifa.