Berga estudiarà mesures com la incorporació d'informadors de carrer per millorar el porta a porta

Els representants veïnals s'han mostrat escèptics i decebuts en sortir de la reunió amb el consistori, però es mantenen a l'espera de quins seran els propers passos del govern local

06 de setembre del 2019
Actualitzat el 07 de setembre a les 2:11h
El porta a porta als carrers de Berga.
El porta a porta als carrers de Berga. | Cedida
L'Ajuntament de Berga i el Consell Comarcal del Berguedà, que gestiona el servei, estudiaran les demandes que han rebut de les associacions de veïns per millorar la recollida de deixalles a la ciutat. El regidor de Medi Ambient de Berga, Eloi Escútia, i el que serà conseller de la mateixa àrea al consell comarcal, Vicenç Linares, s'han reunit aquest dijous amb una vintena de representants de les entitats veïnals per tractar les queixes sobre l'incivisme i les peticions per revisar l'itinerari i la periodicitat de la recollida. Una de les propostes que s'analitzaran és el fet de poder disposar d'informadors a peu de carrer que estableixin "comunicació directa" amb els veïns i veïnes; i s'adrecin a la ciutadania en els espais més conflictius, segons ha explicat a NacióBerguedà el regidor Eloi Escútia.

"A vegades hi ha persones que potser no estan prou assabentades del sistema o que encara tenen problemes per fer-ho correctament", ha apuntat Escútia. Una de les qüestions que s'han detectat, a banda de l'incivisme, és que hi ha particulars i grans productors que treuen al carrer els bujols d'orgànica molt abans de l'hora establerta o que no els recullen fins molt de temps després. "La presència al carrer de persones que puguin fer una tasca informativa és essencial", ha incidit Escútia en aquest sentit. "Parlarem amb el consell comarcal, per veure com podem disposar d'informadors de carrer. Des de l'equip de govern, havíem mirat si seria possible fer-ho a través de plans d'ocupació, però els processos administratius a vegades no són prou ràpids", ha apuntat el regidor. També caldrà buscar finançament. 

Malgrat el compromís pres per part de l'Ajuntament de Berga per estudiar mesures, els representants veïnals s'han mostrat escèptics i decebuts. Expliquen que van demanar una reunió amb el govern de la CUP a principis d’agost, però que la cita ha tardat més del previst i no hi veuen solucions immediates ni a més llarg termini. El president de l'Associació de Veïns de la Valldan, Joan Pla, ha lamentat que l'ajuntament hagi "deixat de banda tot aquest temps" la qüestió del porta a porta. "Ara hem quedat que esperarem per veure finalment quines solucions s'aporten, però el que nosaltres volem és que Berga no estigui com està, que s'acabin tots els problemes que hi ha d'abandonament i deixalles. Havent-ne parlat avui [per ahir], a veure que ens diuen i a partir d'aquí actuarem des de les associacions", ha dit Pla. 

Per a la portaveu de l'Associació de Veïns del Capdamunt de la Vila, Roser Farràs, la sensació ha estat que "n'hem sortit de la mateixa manera que n'hem entrat". Farràs ha lamentat que "no hi ha hagi hagut cap idea ni iniciativa que hagi vingut del regidor, sinó de les mateixes propostes dels veïns". "No vull dir que les mesures que estudiïn no estiguin bé però s'hauria d'haver fet des d'un bon inici. Hem sortit molt decebuts perquè no hi veiem un final", ha subratllat Roser Farràs. 

30 expedients sancionadors

Eloi Escútia ha exposat que, a la trobada, s'ha intentat afrontar la problemàtica des d'una perspectiva de tota la ciutat. Segons el regidor, "hi ha alguns punts que són crítics però també cal tenir en compte que un comportament incorrecte es veu molt més que la resta". 

L'abandonament incontrolat de deixalles als carrers i en papereres ha provocat moltes queixes i malestar entre els veïns els últims mesos, especialment per les molèsties i els problemes de salubritat i olor que es generen a l'estiu. En la reunió, que s'ha allargat dues hores, el regidor ha explicat als veïns que l'Ajuntament de Berga ha obert uns 30 expedients sancionadors que poden comportar multes a partir de 4.000 euros.

El procés administratiu que comporta una sanció és molt llarg. Per tant, els veïns han plantejat que, abans d'iniciar els expedients sancionadors, siguin els agents de la Policia Local els qui informin aquests incívics de les conseqüències de llençar brossa al carrer, quelcom que el regidor veu amb bons ulls.  

Queixes pel punt d'informació del Telecentre

Un altre aspecte a millorar que s'ha plantejat a la trobada, per les queixes dels veïns, ha estat la necessitat de trobar un nou espai per a l'oficina de recollida de les bosses i de bujols que es troba al Telecentre. Amb l'objectiu de facilitar el desplaçament als veïns del centre, sobretot a la gent gran. "Ho estudiarem, depèn també del Consell perquè les persones que hi ha allà són de l'ens comarcal", ha dit Escútia. Paral·lelament, s'ha tractat la necessitat d'activar el servei de deixalleria mòbil que es va dir que entraria en vigor al novembre amb la implantació del nou sistema i que encara no funciona. 
 
"La setmana vinent ens reunirem, com a consistori, amb els tècnics del consell comarcal, per parlar del sistema de recollida porta a porta i de la seva logística. Nosaltres valorem positivament el sistema, encara que això no impedeix que hi hagi mancances a millorar", ha admès Eloi Escútia. 
 

Cua en la nova ubicació del punt d'informació del porta a porta, al Telecentre. Foto: Cedida


Periodicitat de recollida

D'entre les peticions que ja feien les associacions de veïns a l'agost, hi havia la d'ampliar en un dia la recollida d'orgànica, que es realitza els dimarts, dijous i diumenges. Escútia ha mostrat voluntat de trobar solucions als diferents neguits plantejats, si bé ha recordat que "el problema és trobar quin dia es podria fer".

"De dijous a diumenge hi ha un espai de tres dies sense recollida, és una cosa que ja ha estat pensada així, perquè el que no volem és que divendres o dissabte a la nit hi hagi bujols i bosses al carrer, ja que la conflictivitat hi és més elevada", ha afirmat Eloi Escútia. Una de les idees que han donat els veïns és incorporar la recollida d'orgànica dels veïns i veïns amb la que es fa dissabte a la tarda als grans productors."S'ha plantejat, però aquí hi ha una cosa que és molt important per a nosaltres: que dissabte a la nit no hi hagi cubells ni bosses a la via pública", ha indicat el regidor.
 

Bosses d'escombraries al voltant d'una paperera. Foto: Cedida

Arxivat a