Una delegació berguedana viatja a Anglaterra per conèixer polítiques de gestió del patrimoni industrial

Polítics i tècnics han fet una estada a una històrica zona tèxtil situada al voltant del riu Derwent, al comtat de Derbyshyre

Redacció
05 de setembre del 2019
Actualitzat a les 17:19h
Delegació berguedana de viatge a Anglaterra.
Delegació berguedana de viatge a Anglaterra. | Consell Comarcal del Berguedà
Una delegació del Berguedà s'ha desplaçat a Derwent Valley Mills, una històrica zona tèxtil situada al voltant del riu Derwent, al comtat de Derbyshyre, Anglaterra, per tal de conèixer-ne les polítiques de gestió del patrimoni industrial.

El viatge s'ha realitzat en el marc de la nova estratègia de relacions internacionals encetada fa un parell d'anys pel Consell Comarcal del Berguedà, i d'acord amb la tasca de recuperació d'espais a les colònies industrials que l'ens porta a terme conjuntament amb els ajuntaments. Un grup de treball format per tècnics i representants dels ajuntaments de Berga, Gironella i Puig-Reig i del mateix Consell, han fet una estada de 3 dies al Regne Unit per tal de conèixer-ne l'experiència.  El grup de treball l'han format el president comarcal, Josep Lara; l'alcalde de Puig-reig, Josep Maria Altarriba, conseller del grup d'ERC; i el regidor de la CUP de Berga i conseller del partit, Ivan Sànchez. Així com també tècnics dels ajuntaments de Berga, Gironella i Puig-reig.
 
La zona es caracteritza per tenir diverses fàbriques de cotó dels segles XVIII i XIX, històricament molt rellevants per ser les primeres a adoptar l'energia hidràulica per a la producció de cotó, de la mà de l'industrial Richard Arkwright. Es considera el bressol de la indústria moderna i de la Revolució Industrial, i el mirall en el qual es van emmirallar altres industrials d'arreu del país i Europa per crear complexos similars.
 
Els Derwent Valley Mills estan catalogats com a Patrimoni de la Humanitat per la UNESCO. Actualment formen un pol d'atracció turística molt important, alhora que també alberguen altres iniciatives públiques i privades.
 

Taula de treball durant el viatge. Foto: Consell Comarcal del Berguedà

 
De cara el futur, el consell comarcal es planteja la possible creació d'un "grup de treball" entre ajuntaments, consell comarcal i agents del territori, per tal de fixar una estratègia conjunta de recuperació d'aquests espais, dotant-los de nous usos i creant sinergies que permetin la seva dinamització i el gaudi de les persones que hi viuen, que hi treballen o que les visiten", segons fonts comarcals.
 

Històrica zona tèxtil situada al voltant del riu Derwent, al comtat de Derbyshyre, Anglaterra. Foto: Consell Comarcal del Berguedà.