La mobilització berguedana per a la Diada agafa força a pocs dies de la manifestació

L'ANC Berga confia en igualar les xifres de l'any passat i portar finalment a Barcelona entre onze o dotze autocars, malgrat que el pronòstic inicial era de 15

04 de setembre del 2019
Actualitzat el 10 de setembre a les 15:24h
Manifestació independentista a Barcelona per l'Onze de Setembre.
Manifestació independentista a Barcelona per l'Onze de Setembre. | Adrià Costa
A tan sols una setmana de la celebració de la Diada, la mobilització per a una nova manifestació multitudinària a Barcelona agafa força. A Berga, ha costat escalfar motors però a mesura que s'acosta la data, més persones s'han apuntat per baixar en autobús a la capital catalana. A hores d'ara, hi ha 8 autocars gairebé plens i esperen necessitar-ne més, per bé que la xifra queda lluny dels 15 que l'entitat pronosticava en un principi. Els responsables de l'ANC confien a acostar-se a les xifres de participació de l'any passat, tot i el clima enrarit que es viu a la política catalana. Ara mateix, calculen que a Berga es poden arribar a omplir uns 11 o 12 autocars. 

"Hem anat convencent a la gent que s'hi ha de ser, a mesura que han passat els dies s'hi han anat animant més persones, i dissabte a la parada del Vall vam vendre els tiquets d'un autocar sencer", ha assegurat el coordinador de l'ANC Berga, Lluís Escriche, a NacióBerguedà. Lluís Escriche ha destacat que "la Diada és el nostre dia, és una jornada de reivindicació per tots, des de la canalla fins als avis i cal ser-hi ara més que mai". 

Els autobusos sortiran a tres quarts de 12 del migdia de la capital del Berguedà, del mateix punt de la carretera de Solsona que l'any passat, al tram on hi ha la Residència Sant Bernabé, un cop que hagi finalitzat l'ofrena floral al monument de Rafael de Casanova. Si les inscripcions mantenen el ritme actual i no tornen a desinflar-se, de la ciutat s'acabarien desplaçant en autocar més de 600 persones. 

L'ANC de la capital de comarca ha posat els tiquets a la venda per 10 euros en diferents establiments de Berga, i també a Guardiola de Berguedà, Borredà Avià i la Pobla de Lillet. 

A la resta de la comarca també es mobilitzaran entre un i dos autocars per cada població a Gironella, Puig-reig i Bagà. 

El Berguedà ocuparà enguany el tram 10 de la manifestació de la Diada en la confluència del carrer Tarragona amb el carrer Consell de Cent, a tocar del Parc de l'Escorxador i molt a prop de la plaça d'Espanya. La mobilització d'enguany tindrà el punt central a la plaça d'Espanya de Barcelona, tot i que inclou tots els carrers que hi desemboquen. L'objectiu de l'ANC és dibuixar una estrella amb centre a la plaça d'Espanya, tot i desplegar la mobilització a través d'altres vies com els carrers de la Creu Coberta, Tarragona, Gran Via, Paral·lel i Maria Cristina. Amb la imatge dels manifestants omplint aquestes vies, la voluntat és mostrar que la gent, vingui d'on vingui i tingui la ideologia que tingui, es pot arribar a entendre en el punt en comú de la independència.

La samarreta blava de la Diada es pot trobar des del passat 15 d'agost al local dels Castellers de Berga, i també es pot comprar els dissabtes a la parada de l'entitat al mercat setmanal del passeig de la Indústria. Després d'haver jugat amb diversos formats i colors, aquest any l'ANC ha dissenyat una samarreta de color blau turquesa, que té versió amb mànigues o sense. 

La Diada, viscuda al Berguedà

Abans que desenes de berguedans i berguedanes es desplacin fins a la manifestació de Barcelona, en autocar o bé en vehicle propi, se celebraran actes institucionals arreu de la comarca. Hi haurà ofrenes florals, per exemple, al monument de Rafael Casanova a Berga o al retaule commemoratiu de la Carta de Població i Franqueses a la Pobla de Lillet.  

La Diada també és motiu, any rere any, d'altres activitats reivindicatives com la marxa de torxes pel nucli antic. Una de les cites més concorregudes i esperades és l'escenificació de l'Onze de Setembre i Gironella a les roques del Pont Vell, que ens proposa viatjar en el temps i descobrir la Gironella de l'època, la seva gent i com es van viure els fatídics fets de 1714. Enguany, la funció es realitzarà el dissabte 7 de setembre a les 10 del vespre.