Preocupació per una gestió massa judicial del sòl no urbanitzable

Sis alcaldes del Berguedà es reuneixen amb Ordenació del Territori per estudiar com hauria de ser la nova llei

Redacció
09 de març del 2015
Actualitzat el 10 de març a les 10:56h
Director General d'Ordenació del Territor, Agustí Serra (dreta)
Director General d'Ordenació del Territor, Agustí Serra (dreta) | Aida Morales

Director General d'Ordenació del Territor, Agustí Serra (dreta) Foto: Aida Morales


Una de les qüestions que més preocupa els alcaldes del Berguedà pel que fa a urbanisme és la nova llei de Territori, que el Departament de Territori i Sostenibilitat està revisant per actualitzar i adaptar a la nova conjuntura. En aquest sentit ho van expressar els sis alcaldes o representants de batlles del Berguedà que van assistir a finals de setmana a la reunió que es va realitzar a Berga amb el director general d'Ordenació del Territori i Urbanisme de la Generalitat de Catalunya, Agustí Serra.

En aquesta, i segons el mateix Serra, hi van participar l'alcalde de Berga, la de Montmajor, de Saldes, el de Borredà, de Castellar del Riu i un representant del batlle d'Avià. Tots aquests van coincidir en manifestar la seva preocupació sobre els usos que permet la llei i la seva regulació envers el sòl. En aquest sentit, ha remarcat, la principal preocupació dels ajuntaments és l'actual marc legislatiu quan es parla de terreny no urbanitzable i l'escalada de judicialització dels darrers anys, que pot arribar a fer perillar la gestió municipal.

Davant d'això, les recomanacions del Govern van dirigides a complir escrupulosament la legalitat vigent, encara que això comporti “portar a terme de forma estricta els tràmits que indica la llei” i, de retruc, alentir el procés: “Això comporta que es pugui dilatar el procés, però també més seguretat jurídica”. 

El Departament de Territori i Sostenibilitat té en marxa un procés de revisió dels objectius i instruments per portar a terme l'ordenació del territori. Per aquest motiu, el Govern vol repensar la legalitat vigent d'urbanisme però, alhora, millorar la integració de les normatives que més afecten l'ordenació del sòl. Per aquest motiu, està realitzant un procés de participació, especialment encarat als ens locals, professionals d'urbanisme i actors econòmics, per conèixer quines són les principals necessitats i preocupacions al respecte.