Quina nota posen els turistes al Berguedà?

Un 90% dels visitants de la comarca són d'orígen català i la majoria arriba en cotxe i viatja amb la família o amb parella

28 d'agost del 2019
Actualitzat a les 21:00h
Imatge de visitants a prop del Pedraforca.
Imatge de visitants a prop del Pedraforca. | Rafael López-Monné
Els turistes i visitants del Berguedà posen bona nota a la comarca però en destaquen el transport públic com a punt clarament negatiu. Ho assegura un informe dels Serveis de Turisme de la Diputació de Barcelona, amb 300 enquestes realitzades entre febrer i desembre de 2018, que pots consultar aquí. Les persones que han visitat el Berguedà durant aquest període el valoren en global amb un 8,7, mentre que a nivell provincial la nota de la demarcació de Barcelona és del 8,3. 

Els enquestats destaquen amb bona nota aspectes com l'entorn natural, la seguretat, la manca de soroll i l'amabilitat de la gent, valorant cadascun d'aquests punt per sobre del 9, segons les dades dels Serveis de Turisme de la Diputació. Ara bé, turistes i visitants valoren més negativament la connexió a Internet, que aprova amb un 6 ben just, i el transport públic que suspèn de tros amb un 3 de nota. 

El mateix estudi indica que un 55% dels visitants del Berguedà són repetidors, quan la mitjana de la província és del 49%; i que l'estada mitjana a la comarca és de 3,6 nits, una mica més alta que a les comarques veïnes però més baixa que a la província (5,6 nits). 
 
Les places d’allotjament es reparteixen de manera diferent a la demarcació. Al Berguedà, un 62% de places són càmpings, el 24% de turisme rural i només el 13% d'hotels, mentre que globalment les xifres són 15%, 3% i 82%, respectivament.

Quin és el motiu de la visita?

Un 94% dels visitants ve per oci o vacances, mentre que a la província de Barcelona aquest percentatge només és del 64%, amb un 35% de visitant professional i que es desplaça per motivacions personals. 

Un 90% dels turistes, d'orígen català
 
Un 90% dels visitants del Berguedà són d'orígen català i la majoria arriba en cotxe i viatja amb la família o amb parella. El fet de tenir aquest visitant de proximitat, que es desplaça amb el seu propi cotxe, fa que la despesa global sigui força més baixa que a la mitjana de la província, de 159 euros per persona per a tota l'estada; en contraposició als 624 euros en l'àmbit de la demarcació.

La  província de Barcelona aconsegueix 6,7 milions d'euros de recaptació de taxa turística, sense tenir en compte Barcelona ciutat. D'aquesta xifra, el Berguedà en recull l'1,5% (en relació al 3,7% del total de turistes que té respecte la resta de la província). Es dona també la circumstància que hi ha un percentatge menor de turisme allotjat al Bages o a Osona, però en aquestes comarques la recaptació és superior.

Una nova eina per comptabilitzar les xifres d'ocupació i plantejar millores

Per tenir més informació sobre dades d’ocupació en els allotjaments i la procedència dels visitants des de l’any passat s'està desplegant al Berguedà una eina anomenada Tourist Data System (TDS). Aquesta eina, que facilita la Diputació, és útil perquè les empreses puguin comparar-se amb empreses similars i veure com poden millorar les seves xifres d'ocupació, tipologia de client, dies d'estada, entre altres, i plantejar accions per augmentar l'interès.

El Berguedà, Bages i Osona fins ara eren només territori pilot de l'ús del TDS, però des d’aquest 2019 ja l'han consolidat. És a dir, que tenen suficients establiments adherits per fer comparatives amb dades mensuals dels establiments.