Berga obre el termini per adjudicar les obres de recuperació de la Torre de la Petita

La licitació es farà per valor de 217.892,83 euros amb IVA inclòs i s'ha dividit en dos lots

27 d'agost del 2019
Actualitzat a les 20:35h
La Torre de la Petita, en una imatge de fa pocs anys.
La Torre de la Petita, en una imatge de fa pocs anys. | Conèixer Catalunya/blog
Berga ha obert el termini per adjudicar les obres de recuperació del fortí de la Serra de la Petita. La licitació es farà per valor de 217.892,83 euros amb IVA inclòs i s'ha dividit en dos lots. El projecte preveu actuacions de restauració de la torre i el baluard per consolidar-ne l'estructura i evitar els esfondraments i l'adequació del camí d'accés. L'anunci de licitació va publicar-se al perfil del contractant de l'Ajuntament de Berga el passat divendres 23 d'agost i  les empreses interessades hi poden optar fins el 12 de setembre mitjançant l'ús del Sobre Digital

La intervenció a la Torre de la Petita és una de les assignatures pendents de Berga quant a patrimoni cultural, però fins l'any passat la falta de finançament havia estat un impediment per materialitzar-hi qualsevol projecte. La fortificació carlina construïda l'any 1840 va ser declarada Bé Cultural d'Interès Nacional (BCIN) i és l'única de les seves característiques a Catalunya. El ministeri de Foment espanyol va atorgar l'1,5% cultural que cobreix el 15% de l'obra, mentre que la Diputació de Barcelona hi aporta un ajut de 160.256,40 euros que cobreix gairebé el 74% del cost. 

Segons el plec de clàusules del concurs, el primer lot constarà d'una actuació "que va encarada a aturar els esfondraments del mur exterior de la torre i l'entrada d'aigua per la terrassa". En línies generals, es preveu sanejar i reparar els murs exteriors de la torre, així com les seves obertures. També es planeja reconstruir la terrassa incorporant les pertinents capes impermeabilitzacions per realitzar la recollida d'aigües a través de buneres connectades a les gàrgoles i reconstruir l'accés ensorrat a aquesta. Aquest lot està pressupostat per 77.317,37 euros IVA inclòs. El termini d'obres previst per aquesta primera actuació és de 4 mesos.

Pel que fa al segon lot, incorpora "tots aquells treballs que permetran arribar còmodament i accedir tant a l'interior de la torre com als recintes del baluard". Està valorat per un preu de 140.575,56 IVA inclòs i permetrà també acabar les tasques d'excavació i recerca arqueològica. El termini d'obres previst per a aquesta segona fase és de 3 mesos. Cap dels lots té possibilitat de pròrroga. 

Les empreses licitadores, poden presentar oferta en un o en tots els lots en què es divideix
l'objecte del contracte. El Sobre Digital és una eina de licitació electrònica, integrada amb la Plataforma de Serveis de Contractació Pública de la Generalitat de Catalunya, que permet la presentació i l'obertura d'ofertes de manera electrònica, garantint la confidencialitat del seu contingut fins el moment de l'obertura.

Es puntuarà el preu (amb fins a 70 punts) i el criteri mediambiental (amb fins a 30 punts) en ambdós lots.

Per exemple en el lot 1, es valorarà en l'àmbit medi ambiental la possibilitat de "substitució del tipus de bateria prevista en projecte per una tipologia de bateries de liti que en millora el cicle de vida de la bateria i la capacitat d'emmagatzematge respecte la bateria prevista en projecte, la instal·lació d'un sistema de detector de presència mitjançant fotocèl·lules per l'encesa automàtica de l'enllumenat i un sistema de temporització mitjançant rellotge horari pel control de la durada del temps d'encesa inclòs part proporcional d'instal·lació elèctrica necessària pel seu correcte funcionament". En el lot 2, es tindrà en compte si es canvia "el tipus de formigó previst en el projecte en el camí d'accés per un tipus de formigó amb major resistència a les gelades i a les sals fundents utilitzades pel manteniment de la viabilitat hivernal i que també inclourà l'addició de pigments per tal de dotar-lo d'un clor terrós". 
Arxivat a