Muntanya

Estiu de reformes al refugi Sant Jordi

La millora més vistosa ha estat la seva ampliació amb un mòdul prefabricat de 18 metres quadrats, però també s'ha actuat en el serveis de calefacció, gas i electricitat i s'ha substituït la fossa sèptica

per Pilar Màrquez Ambròs , Berga, 27 d'agost de 2019 a les 18:34 |
Obres al refugi Sant Jordi. | FEEC
Aquesta informació es va publicar originalment el 27 d'agost de 2019 i, per tant, la informació que hi apareix fa referència a la data especificada.
Estiu d'obres d'ampliació i adequació al refugi Sant Jordi, situat al vessant sud del coll del
Pendís, al Parc Natural del Cadí-Moixeró. L'actuació, que va començar a principi d'estiu i s'ha allargat unes vuit setmanes, ha constat de la millora del sistema de depuració d'aigües residuals mitjançant la substitució de la fossa sèptica; la millora del sistema de calefacció, el gas i l'electricitat de l'equipament, així com també una reforma a la cuina del refugi.


La intervenció més vistosa ha estat l'ampliació de l'edifici mitjançant un mòdul prefabricat amb l'objectiu d'augmentar de manera significativa l'espai destinat a la zona del descans dels guardes i incorporar una nova zona de magatzem. L'estructura partida en 10 peces va haver-se de traslladar amb helicòpter fins al refugi, on va muntar-se. En total, el mòdul prefabricat ha incrementat la superfície del refugi en 18 metres quadrats. En una segona fase de l'actuació encara sense data hi ha prevista l'ampliació del mòdul del menjador, tirant a terra una de les parets i afegint una nova peça, així com millorant l'entrada de l'edifici. 
 

L'empresa aragonesa PRAMES, especialitzada en obres en llocs de difícil accés i condicions extremes com són els refugis de muntanya, ha estat l'encarregada d'executar el projecte, com a guanyadora del concurs de licitació pública que la Federació d'Entitats Excursionistes de Catalunya (FEEC) va publicar el mes de març d'enguany. El preu d'aquesta fase d'obres s'enfila fins a uns 80.000 euros, que s'han sufragat entre la FEEC i el guarda del refugi a canvi de més anys d'explotació. 
 

Les peces del nou mòdul s'han traslladat en helicòpter. Foto: FEEC


"Es tracta d'unes millores globals pensades per augmentar el nivell de confort d'aquest equipament de muntanya", segons han explicat fonts de la FEEC. 

Intervencions històriques 

Enlairat a 1.565 metres d'altitud, situat al vessant sud de la serra de Moixeró, molt a prop del coll de Pendís, i al terme municipal de Guardiola de Berguedà, el refugi Sant Jordi va inaugurar-se l'octubre de 1961. Les obres eren necessàries perquè el refugi havia mantingut la seva estructura des de la seva inauguració i estava pendent d'una reforma estructural.

L'edifici disposa de 44 places i forma part de la popular travessa Cavalls de Vent, així com també de Muntanyes Màgiques i el GR 107 - Camí dels Bons Homes. L'accés al refugi, a través del PR-C 125, una preciosa excursió que discorre pels Empedrats, resseguint l’espectacular i encaixonada vall del riu Pendís, és una experiència totalment recomanable. Pel què fa a les ascensions, l'estrella de la zona és el Penyes Altes del Moixeró (2.276 metres), el cim més carismàtic de la serra de Moixeró. 

Projecte bàsic d'ampliació i adequació del refugi Sant Jordi.
 

Substitució de la fossa sèptica al refugi Sant Jordi. Foto: FEEC

 

Millores al refugi Sant Jordi. Foto: FEEC

 

Participació