Avià confia en deixar de ser el poble més gran sense depuradora a final d'any

Hi falta per construir el traçat dels col·lectors del tram de la zona del Piqué i fins a la Fonteta, d'uns 400 metres, una darrera actuació que començarà al setembre i s'allargarà un mes i mig

27 d'agost del 2019
Actualitzat el 28 d'agost a les 0:39h
Estat actual de l'EDAR d'Avià.
Estat actual de l'EDAR d'Avià. | Cedida
Avià confia en deixar de ser a final d'any el poble més gran de Catalunya sense depuradora. És l'únic de més de 2.000 habitants que no disposa d'estació depuradora d'aigües residuals (EDAR). L'alcaldessa Patrocini Canal ha explicat que aquesta setmana han finalitzat els treballs d'un dels trams pendents i ha afegit que aviat començaran les darreres obres necessàries abans d'inaugurar l'esperada depuradora del municipi. 

La depuradora d'Avià és un projecte de 2,5 milions d'euros, lluitat des de la base ciutadana, que l'Ajuntament del municipi va arribar a reclamar en diverses ocasions a l'Agència Catalana de l'Aigua (ACA) i a la Generalitat de Catalunya; i que el 2016 finalment va desencallar-se. La previsió inicial era que l'equipament pogués estar llest l'any 2018, però l'ACA va modificar el pas d'alguns trams de col·lectors i això ho va retardar. "El projecte era molt antic i es va considerar que calia modificar el traçat dels col·lectors en dos punts, pel que fa al tram de la part alta del poble, on hi havia l'escorxador, i al tram de la zona de la Torre del Piqué que creua la carretera", ha explicat l'alcaldessa. "Es van haver de fer nous contactes amb els propietaris i això ho va demorar; a hores d'ara tota la paperassa està feta, s'ha fet l'expropiació i s'ha acabat el primer d'aquests traçats pendents dels col·lectors", ha afirmat Patrocini Canal.

Ara mateix, manca per actuar en el traçat del col·lector del tram de la zona del Piqué i fins a la Fonteta, d'uns 400 metres, una obra que començarà al setembre i s'allargarà un mes i mig, perquè revesteix de certa complexitat. "Creiem que podrem inaugurar l'equipament a final d'any", ha celebrat Canal.

L'alcaldessa ha recordat que aquest serà el final d'un llarg camí després de 17 anys d'espera. "Frisem moltíssim perquè s'acabi tot bé, però hem d'entendre que l'Agència Catalana de l'Aigua (ACA) és una administració pública i que no és tan ràpid com ens agradaria, sobretot perquè hi han anat sortint complicacions", ha dit l'alcaldessa. "Estem ja veient la llum al final del túnel i ara esperem sortir-ne. És un projecte que es va iniciar el 2002 i estem ja al 2019, però ara ja tenim l'edifici de la depuradora i només hi falta aquest darrer traçat dels col·lectors", ha comentat Patrocini Canal. 

17 anys esperant una estació de tractament d'aigües residuals
 
La gent de més de 50 anys del poble recorda els estius en què era possible banyar-se a la riera de Coforb, que s'ha convertit amb els anys en una claveguera a cel obert. La problemàtica s'agreuja a l'estiu, sobretot amb la calor, ja que la riera baixa més seca i hi augmenten les pudors i la insalubritat. Un maldecap ambiental que ha portat el poble a mobilitzar-se en diverses ocasions encara que ara la problemàtica estigui ja en vies de solucionar-se. 

La Generalitat va redactar el primer document executiu de l'obra l'any 2002, amb l'objectiu que els treballs es duguessin a terme el 2005. Però les obres no es van començar fins al segon semestre del 2010 i van quedar aturades poc després en plena crisi econòmica. El conflicte en l'adjudicació i afectació de carreteres pel pas de col·lectors va allargar els terminis i les obres no van poder començar fins ben entrada la recessió. Del cost del projecte de 2,1 milions d'euros només se'n va poder executar la meitat i quan Emcofa va fer fallida aquesta va quedar abandonada. Després d'un llarg període d'inactivitat, el projecte es va recuperar el 2016. 
 
L'equip de govern vetllarà, paral·lelament, perquè la riera tingui un cabal ecològic i no quedi seca. Amb aquest propòsit, l'any passat va instal·lar-s'hi una electrovàlvula. Al cap i a la fi, el poble és a la cua de municipis que no disposen d'un tractament adequat d'aigües residuals, però l'ajuntament ha treballat els últims anys en la qüestió de l'estalvi elèctric i el consum respectuós amb el medi ambient.