En Gandalf de Juli Bayot guanya el 57è Concurs de Gossos d'Atura de Castellar de n'Hug

Quim Torra s'ha compromès a promoure la raça catalana de gossos d'atura perquè no es perdi i recuperi el paper central als concursos

25 d'agost del 2019
Actualitzat el 26 d'agost a les 2:07h
El guanyador Juli Bayot amb el president català Quim Torra en l'entrega de premis.
El guanyador Juli Bayot amb el president català Quim Torra en l'entrega de premis. | Pilar Màrquez Ambròs
Juli Bayot s'ha proclamat campió del 57è Concurs Internacional de Gossos d'Atura de Castellar de n'Hug juntament amb en Gandalf, el seu gos. El pastor d'Ares del Maestrat (Castelló) s'ha endut el primer premi a la final després d'una gran actuació.

Els tres classificats a la ronda final del certamen han estat en Juli Bayot i en Gandalf, en Fidel Alonso i el seu gos Bat d'Àlaba (País Basc); i en Moisès Tarrés i en Llamp de Viladrau (Girona).

Centenars de persones s'han aplegat al Pla del Castell un any més per gaudir del concurs, que ha sumat la participació de 15 pastors d'arreu de Catalunya, el País Basc, la Catalunya Nord, Mallorca i el País Valencià. La majoria portaven un border collie, un gos originari d'Escòcia i Anglaterra que s'ensinistra amb major facilitat que el gos d'atura català.  

El gran triomfador del matí, en Gandalf, ha demostrat un bon ensinistrament i una gran complicitat amb el seu amo Juli Bayot, aconseguint que les ovelles entressin aviat al tancat de l'última prova del certamen i després en sortissin. En Bat de Fidel Alonso, el segon classificat, també ha pogut fer entrar i sortir les ovelles, però a en Llamp de Moisès Tarrés, que ha quedat tercer, el ramat li ho ha posat difícil. Amb poc temps de marge, després que les ovelles es resistissin a entrar dins el pletiu una vegada i una altra, el ca de Moisès Tarrés ha pogut fer-les obeir entre aplaudiments però no ha tingut temps de fer-les sortir. 

No han passat ronda però també han fet un bon paper: el pastor de la Catalunya Nord Paul de Silva i el gos Scotx, el basc José Maria Bengoa i l'Eder, i el campió de l'any passat Miquel Adrover, de Mallorca, amb en Checo. L'organització ha regalat un cadell de pastor basc al campió del concurs Juli Bayot. D'altra banda, el premi Celedonio García al pastor més endiumenjat ha estat per Josep Maria Bos de Riumors (Girona), que ha rebut el guardó acompanyat de la seva gossa, la Cuca. 

El president Quim Torra, s'ha mostrat encantat amb el concurs, que era la primera vegada que visitava, i ha posat en valor la voluntat de treballar perquè Castellar de n'Hug arribi "a les 100 edicions de concurs", després de complir enguany 57 anys d'història. Torra ha explicat als periodistes que en les properes setmanes hi haurà una reunió entre la conselleria d'Agricultura i l'Ajuntament de Castellar de n'Hug per definir una col·laboració en aquest sentit.

"Recomano a tothom que l'any que ve vingui al concurs, perquè la veritat és que veure l'estratègia dels pastors amb els seus gossos, també amb un ramat a vegades una mica rebel, és un espectacle formidable", ha sentenciat Quim Torra. 

Sense gossos d'atura de la raça autòctona

Una quinzena de pastors han competit aquest diumenge a Castellar de n'Hug però cap d'ells ha utilitzat un gos d'atura català, una raça autòctona que fa anys que ha perdut el paper central al certamen.

L'alcalde Salvador Juncà ha fet una crida a la Generalitat perquè els ajudin a incentivar aquesta raça al concurs. "Si no poden competir-hi 15 gossos d'atura, almenys aconseguir portar-ne cinc", ha afirmat Juncà. "Cal promoure el gos d'atura perquè torni a ser protagonista", ha estat d'acord Quim Torra. 

Al certamen avui només hi havia un gos d'atura, encara que justament ha estat un ca de Juli Bayot que no ha competit. La falta de gossos d'atura al concurs no és única de Castellar de n'Hug. Fonts de l'organització han indicat que és quelcom que també passa a altres concursos populars del país com a Ribes de Freser o Castellterçol. El motiu, segons els pastors consultats, és la gran capacitat que té el bordier collie per l'aprenentatge; cosa que facilita que pugui ser ensinistrat, i per tant, fa que estigui preparat pel treball de pastor en menys temps. 
 
A més de bordier collies, al concurs també hi han participat un parell de pastors bascos, un tipus de gos pel qual el president de la Generalitat, Quim Torra, que assistia al concurs, s'ha interessat en el transcurs d'una conversa informal amb un dels participants d'aquest territori. 

Record pels presos polítics i exiliats al llibre d'honor

Aquest matí Quim Torra ha signat el llibre d'honor de l'Ajuntament acompanyat de l'alcalde Salvador Juncà, la delegada del Govern Alba Camps i el president del Consell Comarcal del Berguedà, Josep Lara. Les autoritats han viscut el Concurs Internacional de Gossos d'Atura des de primera fila, asseguts a la llotja que s'havia preparat per a l'ocasió.

Torra ha expressat "un record emocionat pels nostres presos polítics i exiliats" en la dedicatòria escrita. Així mateix, ha plasmat l'agraïment al poble de Castellar de n'Hug per "conservar les nostres pedres antigues i les nostres velles de tradicions" i, alhora, "obrir-nos als nous temps".
 

En Gandalf amb en Juli Bayot després d'una gran actuació. Foto: Pilar Màrquez Ambròs
 

Concurs Internacional de Gossos d'Atura de Castellar de n'Hug. Foto: Pilar Màrquez Ambròs

 

Participants en el 57è Concurs Internacional de Gossos d'Atura de Castellar de n'Hug. Foto: Pilar Màrquez Ambròs

 

Entrega d'un cadellde pastor basc al campió del concurs. Foto: Pilar Màrquez Ambròs