Cultura

Tràfec Teatre estrena «In situ» dissabte al Forn i torna de gira a Europa a la tardor amb «Assaig T4»

La directora Lydia Canals explica que la recaptació de l'espectacle que escenificaran a la mostra d'estiu de teatre de Berga els serà d'ajuda per poder pagar el desplaçament a Itàlia i Lituània

per Pilar Màrquez Ambròs, Berga, 22 d'agost de 2019 a les 18:20 |
Assaig d''In situ' de Tràfec Teatre. | Cedida
Tràfec Teatre obrirà enguany el festival de teatre d'estiu al carrer "El Forn" amb l'estrena de l'espectacle In situ (Incito). La companyia de teatre gestual posarà en escena una proposta que busca "incitar al públic" i mostrar-li "diverses situacions nascudes de les relacions humanes" que viuen "una sèrie de personatges que es troben per atzar", escenes del dia a dia on tot és possible i que el públic observa des de primera fila. La directora de Tràfec Teatre, Lydia Canals, ha explicat a NacióBerguedà que "és un espectacle on diversos personatges es troben a la plaça i interactuen, mentre que el públic n'és partícip". Entre els temes que abordaran els personatges hi ha, per exemple, la gelosia o el maltractament. "Situacions que potser no volem veure, però que pot estar vivint el nostre veí", ha matisat la directora de teatre.

L'obra estarà interpretada per Montse Grifoll, Carlos Carbajo, Pep Mollar, Mon Sànchez, Iris Hinojosa, Helena Colomé, Gerard Vilardaga i Lydia Canals. "La intenció és que tot passi amb el públic al davant, com si ens passés a tots", matisa Canals. Això sí, els més tímids no han de patir perquè no es farà intervenir als espectadors. "És com si tu estàs assegut i, de cop i volta, el del teu costat s'aixeca i li passa alguna alguna cosa amb tu de testimoni", segons Canals. 

 

'In situ' de Tràfec Teatre s'escenificarà a la plaça del Forn. Foto: Cedida


L'obra es representarà el dissabte 24 de juny a les 10 de la nit a la plaça del Forn. Les entrades es poden adquirir anticipadament a la Joieria Canals o una hora abans de l'inici de la funció a l'accés de la Plaça del Forn pel Carrer de la Ciutat. El preu de l'entrada per veure l'espectacle és de 8 euros.

Itàlia, Lituània i el Kursaal de Manresa

Tots els diners que es puguin fer amb aquesta obra, seran d'ajuda a la companyia per desplaçar-se per Europa a la tardor, quan tornarà a sortir de gira amb Assaig T4. "Arran d'un taller per a joves que vam fer a Fossano, a uns 60 quilòmetres de Torí (Itàlia), en què els nois i noies van fer un espectacle en el qual vam participar, ens han proposat actuar en una cloenda d'una entrega de premis a Bolonya al novembre", ha explicat Lydia Canals.


Tràfec Teatre ha estat seleccionat, a més a més, per viatjar a l'octubre a Lituània on participarà a un altre festival de teatre i al desembre es desplaçarà a Trento, al nord d'Itàlia.

"Tenim aquests viatges europeus pendents però abans hem de buscar com pagar-los, als llocs on anem tenim menjar i allotjament, però haurem d'assumir els desplaçaments i l'enviament de l'escenografia", ha expressat Canals. Tràfec també actuarà al Kursaal de Manresa al novembre. 

A Europa i a Manresa, Tràfec Teatre interpretarà Assaig T4, inspirada en la Segona Guerra Mundial, en els camps de concentració nazis, però amb un enfocament molt diferent del que s'acostuma a veure en documentals, teatre o televisió. Tràfec hi interpreta un dia únic, el primer dia de la llibertat dels que han sobreviscut. Una llibertat que es viu profunda i demorada, l'any 1945, un moment que fa repensar moltes coses i que s'allarga fins a la contemporaneïtat. "Ens trobem que a Europa estan molt interessats en fer memòria perquè la Segona Guerra Mundial hi és molt present. A Itàlia, a més, tant a Bolonya com a Trento, ens demanen fer tallers pels joves", ha afegit Canals. L'obra va estrenar-se l'abril de 2016 i des de llavors ha guanyat diversos premis i ha motivat que la companyia berguedana hagi actuat a diversos llocs d'Europa els últims dos anys, entre els quals el Festival Mundial de Teatre Amateur de Mònaco, Itàlia o Letònia

"El Forn", mostra d'estiu de teatre

"El Forn" és un projecte que té l'objectiu de promoure la cultura teatral berguedana a través d'una programació d'espectacles teatrals de formats diferents i innovadors. En aquest sentit, la segona edició del certamen amplia la seva durada i comptarà amb quatre espectacles que es portaran a terme durant tres dissabtes consecutius, a les 10 de la nit, a la Plaça del Forn. S'hi podrà veure In situ amb Tràfec Teatre, dissabte 24 d'agost; Noè al Pont d'Hamburg de Joan Oliver i Punt Mort de Marta Rojas amb La Farsa, dissabte 31 d'agost; i La Delació amb Iris Hinojosa, Gerard Vilardaga i Manuel Díaz, dissabte 7 de setembre.

El projecte pretén donar continuïtat a la iniciativa impulsada l'any passat per les entitats de teatre local Tràfec Teatre i La Farsa amb la col·laboració de l'àrea de Cultura de l'Ajuntament de Berga.

L'objectiu és rescatar l'essència dels Festivals d'Estiu de Teatre de Berga, que es van fer a l'exterior del 1973 al 1984. L'escenari escollit és la plaça del Forn, justament perquè que va ser el lloc on va celebrar-se la primera edició del festival el 1973, organitzat per l'Agrupació Teatre La Farsa. El mític emplaçament va acollir les representacions del certamen fins que va ser traslladat al Teatre Municipal on es va celebrar fins al 2012. 

 

Participació