Quim Torra visitarà Castellar de n'Hug aquest diumenge amb motiu del 57è Concurs de Gossos d'Atura

El certamen espera aplegar entre 4.000 i 5.000 persones de públic i una quinzena de pastors

22 d'agost del 2019
Actualitzat a les 14:10h
Un dels pastors amb el seu gos (arxiu).
Un dels pastors amb el seu gos (arxiu). | Aida Morales
Un any més, quan l'agost ja gairebé agonitza, arriba el Concurs Internacional de Gossos de Castellar de n'Hug, que enguany celebra la 57a edició el pròxim dia 25. El certamen es fa el darrer diumenge d'agost i en aquesta ocasió comptarà amb un convidat excepcional, el president de la Generalitat de Catalunya, Quim Torra, que assistirà al costat d'autoritats locals i comarcals als actes del Prat del Castell, a partir de les 11 del matí. 

L'alcalde Salvador Juncà, que és també president de l'Associació del Concurs de Gossos d'Atura, ha explicat que el municipi espera una gran afluència de públic en la línia de les passades edicions, entre 4.000 i 5.000 persones. El certamen preveu la participació d'una quinzena de pastors vinguts del País Basc, França, Andorra, el País Valencià, les Illes Balears, així com de diversos indrets de Catalunya. Es tracta, segons ha recordat Juncà, d'una de les cites que atrauen més visitants a Castellar de n'Hug, festa d'interès turístic i que compta amb reconeixement en l'àmbit nacional. Ha estat el mateix Salvador Juncà qui ha convidat Torra a assistir al concurs que aquest 2019 fa 57 anys. 

"Aquest any potser cau una mica massa aviat al calendari, el 25 d'agost encara hi ha una setmana de vacances i això pot influir en l'assistència de públic. Però si fa bon dia, estem segurs que hi vindrà molta gent perquè és una cita que resulta atractiva per a persones d'arreu del país", ha expressat Salvador Juncà. 

El concurs es divideix en dues proves. A la primera actuen tots els gossos inscrits, i a la segona només els millors classificats. L'ordre d'actuació es determina per sorteig.

La primera prova pretén valorar l'obediència del gos a partir de tres blocs. En un primer bloc, el pastor ha d'enviar el gos cap al carreró marcat amb banderoles. A més de fer-lo passar sense que es deixi cap banderola, el jurat farà parar el gos en dues ocasions. Fet  el  recorregut, el ca haurà d'entrar amb suavitat les ovelles, conduir-les i  mantenir-les  parades  uns  segons  dins  el cercle  assenyalat  davant  el  pastor.  Finalment, al tercer bloc, ramat també haurà de passar pel portell assenyalat. 

Els millors classificats demostraran les seves habilitats en la segona prova, on el pastor s'haurà d'intentar fer entrar les ovelles dins el pletiu. Un cop dins, caldrà fer-les sortir. La  mesa  del  jurat  estarà  composta  per veterinaris i organitzadors tècnics de diversos punts del país, així com de França i Andorra. A més a més, els  pastors  s'han  de  presentar  al  concurs vestint la indumentària pròpia de cada lloc de procedència; de manera que també es premia el pastor més ben endiumenjat amb el Trofeu Celedonio García, així com el gos de característiques racials més pures.
Arxivat a