Maria Viso deixa el govern de Bagà per les discrepàncies sobre el cartipàs arran de la seva maternitat

La cap de llista de Compromís per Bagà, grup adscrit al PSC, ha abandonat l'executiu convençuda que els seus companys no l'han situada com a primera tinent d'alcalde pel fet "d'haver estat mare"

21 d'agost del 2019
Actualitzat el 22 d'agost a les 4:57h
L'exalcaldessa accidental i candidata de Compromís de Bagà a les eleccions, Maria Viso (arxiu)
L'exalcaldessa accidental i candidata de Compromís de Bagà a les eleccions, Maria Viso (arxiu) | Cedida
Maria Viso ha deixat l'acta de regidora a Bagà per discrepàncies amb els companys de partit sobre el cartipàs després de la seva recent maternitat; i no formarà part del govern de coalició entre Junts per Bagà (ERC) i Compromís per Bagà (PSC). En les passades eleccions, Viso va ser la cap de llista de Compromís per Bagà, grup adscrit als socialistes que va obtenir 4 regidors, un menys que l'Esquerra capitanejada per l'ara alcalde Joan Oña amb 5 regidors. "Ha estat una decisió molt difícil i molt complicada. La proposta que vaig fer pel cartipàs no es va tenir en compte. Crec que estar embarassada i tenir un nadó no suposa cap problema per exercir com a primera tinent d'alcalde, però els meus companys no han pensat el mateix", ha lamentat Viso a NacióBerguedà.

Maria Viso ha abandonat el govern amb la sensació que no s'ha tingut en compte la seva proposta de ser primera tinent d'alcalde, i en canvi se li oferia una regidoria menor, pel fet "d'haver estar mare". 

"He estat alcaldessa accidental embarassada i amb un fill, no m'ha suposat mai un problema assistir a una reunió d'acord amb la meva responsabilitat d'alcaldessa accidental o tinent d'alcalde, tampoc ho hauria estat ara que he tornat a ser mare", ha defensat Viso. 

Maria Viso va ser primera tinent d'alcalde durant els dos darrers mandats amb el seu pare Nicolás Viso com a alcalde i en l'últim any va haver-lo de substituir com a alcaldessa accidental per problemes de salut. Va fer campanya com a candidata a l'alcaldia durant els últims mesos d'embaràs i, com a representant del seu partit, va encapçalar les negociacions amb Esquerra per formar un govern de coalició després dels comicis. A l'hora de negociar el cartipàs, però, Viso va donar a llum i va haver d'absentar-se. "No m'interessen les cadires, però crec que el més just era que, com a candidata del partit, ocupés la primera tinència d'alcaldia. Vaig parlar amb els companys de grup i els vaig exposar quina era la meva proposta però no la van tenir en compte, no estic d'acord en com s'han repartit les responsabilitats", ha expressat.

La intenció de Maria Viso era passar els primers quatre mesos amb el nadó però no volia renunciar a la seva tasca en política local. "Sempre he tingut interès a treballar pel municipi i continuar els projectes que teníem iniciats", ha assegurat Viso. "En parlem molt d'igualtat, jo hi crec, però he vist que no tothom entén la igualtat de la mateixa manera", ha valorat. Viso ha indicat que, deixar el govern i l'acta de regidora, ha estat una decisió "molt difícil després d'un any complicat", que ha pres "en perdre la confiança" en les persones del seu grup.

Des de Compromís per Bagà se sosté que la decisió respecte a la primera tinència d'alcaldia era temporal. Malgrat això, Viso ha exposat que no és el que tenia entès fins ara i que "de totes maneres, tenir un fill petit i un nadó no és cap malaltia, podia combinar-ho perfectament", ha exposat. 

La primera tinència d'alcaldia l'ocupa Lluís Casas, número 2 de Viso a les eleccions, que portarà les regidories de Promoció Econòmica, Turisme i Joventut. Casas ha explicat a aquest diari que "en cap moment hi va haver intenció de què ho deixés, ja que el projecte l'havíem pensat entre tots". Segons Lluís Casas, "senzillament, per ser pràctics, el grup va decidir que fins que no tornés de la baixa de maternitat el seu lloc el podia ocupar un altre". 

De Compromís per Bagà, completen el cartipàs el tercer tinent d'alcalde Francisco Maldonado, regidor d'Esports i Prevenció d'Incendis; i Mariona Pons, regidora de Cultura, Camins Rurals, Drets Socials i Igualtat, Flora, Fauna i Pagesia.

De Junts per Bagà, primera força política, s'hi compta a l'alcalde Joan Oña, i regidor de Governació, Personal, Transparència, Noves Tecnologies i Terradelles; la segona tinent d'alcalde, Pilar Grille, regidora d'Economia, Hisenda i Festes; Jaume Amills, regidor de Serveis de Brigada i Obra; Marc Camps, regidor d'Urbanisme; i Joan Manuel González, regidor d'Educació, Sanitat i Associacionisme.