El Crist de fusta de la capella de la Pietat de Berga torna al seu lloc després del furt

Els Mossos d'Esquadra busquen ara la quarta persona del grup que va perpetrar el robatori

21 d'agost del 2019
Actualitzat a la 13:56h
Moment en el qual els Mossos d'Esquadra han retornat el Crist als veïns del barri de la Pietat.
Moment en el qual els Mossos d'Esquadra han retornat el Crist als veïns del barri de la Pietat. | Pilar Màrquez Ambròs
Els Mossos d'Esquadra han retornat aquest dimecres al barri de la Pietat la talla de Crist que quatre joves van sostreure el passat 24 de juny de la capella que hi ha en aquesta zona de la ciutat, al barri vell de Berga. 

Enmig de l'expectació dels veïns, s'ha col·locat la peça de fusta al seu lloc, als braços de la verge. El sergent Xavier Armengol, cap de la unitat d'investigació de Berga, ha relatat que tres de les quatre persones que van perpetrar el robatori - tots ells persones joves que el 24 de juny eren a la ciutat perquè havien assistit a la Patum - es van lliurar fa uns dies a la comissaria de Vilafranca del Penedès i van tornar al peça "en perfectes condicions" després de la difusió que es va fer de les imatges de la càmera de seguretat de la capella.

Xavier Armengol ha destacat que el Crist té "un elevat valor econòmic, patrimonial i sentimental". En aquest sentit, Armengol ha agraït la col·laboració ciutadana i el ressò que el cas ha tingut a les xarxes socials. "Tota la informació rebuda ens ha estat de gran ajuda", ha afirmat.

Un agent dels Mossos i un de la Policia Local han fet l'entrega del Crist al responsable del manteniment de la capella, Àngel Manubens, avui al punt de les 11 del matí. També han retornat el ciri que va sostreure una de les joves en el moment dels fets. 
Ara la investigació continua oberta amb l'objectiu de localitzar el jove que falta i que també apareix al vídeo. La policia no descarta que hi hagi més persones implicades. Malgrat tot, el sergent Xavier Armengol ha afirmat que creuen que els joves que van robar la imatge "no són experts". "Pensem que van aprofitar les circumstàncies, les festes de la Patum, però no creiem, des de la investigació, que fos una acció premeditada", ha avançat Armengol. Els tres joves que van personar-se a la comissària de Vilafranca van acollir-se al seu dret de no declarar, de manera que hauran d'explicar els seus motius en seu judicial un cop se'ls requereixi que ho facin. 

Els Mossos van compartir a les xarxes socials un vídeo gravat per una càmera de seguretat de l'interior de la capella que mostrava com quatre joves entraven a l'interior del lloc i, en menys d'un minut i a plena llum del dia, sostreien l'escultura de fusta i se l'emportaven. "No és una bretolada, és un delicte", va advertir el cos policial a Twitter, on va demanar llavors la col·laboració ciutadana per identificar els autors dels fets. El vídeo va viralitzar-se en poques hores i finalment dissabte, sis dies després, tres dels joves que hi apareixien van dirigir-se a la comissària de l'Alt Penedès on van entregar la peça i van ser arrestats per furt amb agreujant de valor històric. 

Els veïns van instal·lar la càmera de videovigilància la passada tardor després de patir diverses bretolades. Àngel Manubens ha explicat que estudiaran noves mesures per tal d'assegurar que el Crist no pugui ser l'objectiu d'un nou furt. "Hem de mirar com fer que costi més de treure", ha explicat Manubens. Els veïns mantenen la capella oberta durant el dia perquè consideren que es tracta d'un element patrimonial que han de poder visitar tant els fidels com les persones que estiguin de pas a la ciutat.

"La veritat és que donàvem la talla del Crist per perduda", ha admès el president de l'Associació de Veïns de la Pietat, Aureli Rodríguez, que ha celebrat que hagi pogut recuperar-se en bones condicions.  "A les imatges es veu que aquesta persona sabia perfectament on anava, pensant en això, temíem que l'haguessin pogut vendre. O que si era una bretolada, l'haguessin acabat llençant", ha exposat Rodríguez. 

Una peça de 1840 valorada en uns 4.000 euros

Xavier Armengol ha valorat que la figura sostreta data del segle XIX, concretament d'entre 1840 i 1860. Experts en imatgeria eclesiàstica estimen, a més, que el valor econòmic del mateix se situa al voltant dels 4.000 euros. La peça té un alt valor emotiu pels veïns del barri de la Pietat de Berga però també es tractaria d'un tipus de talla buscada pels col·leccionistes. 
 

El Crist de fusta ha tornat al seu lloc aquest matí. Foto: Pilar Màrquez Ambròs

 

Dues de les veïnes presents a la capella aquest matí. Foto: Pilar Màrquez Ambròs

Arxivat a