Vallcebre reobre el procés per trobar famílies que vulguin viure i iniciar un negoci en una masia local

La data límit per presentar projectes és el 18 d'octubre i es tira endavant amb l'objectiu d'incrementar la població i els nens en edat escolar, fomentar l'emprenedoria i generar nous llocs de treball

20 d'agost del 2019
Actualitzat a les 21:49h
Masia Castellnou de Vallcebre.
Masia Castellnou de Vallcebre. | Ajuntament de Vallcebre
L'Ajuntament de Vallcebre ha tornat a engegar el procés per trobar famílies que vulguin viure i obrir un negoci a la masia de Castellnou, amb la col·laboració de la Diputació de Barcelona i l’Agència de Desenvolupament del Berguedà. L'alcalde Lluís Cadena ha explicat a NacióBerguedà que l'objectiu és el mateix que va plantejar-se quan aquesta idea va prendre forma ja fa quatre anys: "Busquem persones emprenedores que es vulguin instal·lar al municipi per implantar-hi algun tipus d'activitat d'activitat econòmica i que tinguin fills o perspectiva de tenir-ne per tal de quedar-se al poble". 

Els objectius són incrementar i estabilitzar la població i els nens en edat escolar, fomentar la implantació d'un projecte d'emprenedoria i generar nous llocs de treball. 

L'any 2015 Vallcebre va llençar una crida: buscava persones emprenedores que es volguessin instal·lar al municipi per posar en marxa "algun tipus d'activitat econòmica" a la masia de propietat municipal Castellnou. Es van rebre set propostes de vuit famílies per iniciar projectes d'emprenedoria, però el procés - que ara es revifa - va quedar aturat.

"Quan vam començar les obres, vam veure que l'edifici estava pitjor del que ens pensàvem. Vam haver de posposar-ho per adequar els espais perquè carregar les obres a qui entrés no era viable", ha recordat Cadena. Des de llavors el consistori ha centrat els seus esforços en adequar l'habitatge per tal que estigui preparat per entrar-hi a viure i desenvolupar-hi un projecte de negoci que s'adapti al municipi. "Hem fet les obres a mesura que hem disposat dels recursos humans i econòmics, i ara ho tornem a posar en marxa per si hi ha algun jove emprenedor a qui li interessi", ha matisat l'alcalde. 

Entre les propostes que es van rebre aquella primera vegada hi havia una instal·lació d'obradors de productes agroalimentaris singulars, un taller d'artesania o activitats per al sector social i cultural. Ara el procés per presentar projectes comença de zero.  Sota el lema "Vols viure en un petit poble de muntanya, en un entorn natural, proper i saludable?", "Ets una persona emprenedora?" i "Prioritzes l'educació de les teves filles i fills?", l'Ajuntament de Vallcebre ha obert un nou període de presentació de projectes de negoci a implantar a la Masia de Castellnou fins el 18 d'octubre de 2019. A més a més, hi haurà jornades de portes obertes per visitar Castellnou els dies 27 d'agost, 9 de setembre i 20 de setembre, de 10 del matí a 12 del migdia, per tal de captar l'atenció de persones emprenedores, creatives i que vulguin viure en un entorn rural com el de l'alt Berguedà. 

Els requisits són que les persones interessades siguin emprenedores i dinàmiques, que aportin una proposta de negoci, amb ganes i capacitat de dur-lo a terme. "Busquem una família o persones que vulguin viure a Vallcebre, i escolaritzar-hi els fills i filles. Que tinguin un projecte de negoci viable, atractiu i que s'adapti al municipi", ha recordat Cadena. Les bases del concurs públic per optar adjudicar-se el lloguer de la masia de Castellnou especifiquen que cal que es disposi de "solvència econòmica" per dur a terme les reformes que siguin necessàries per engegar el propi negoci, d'un mínim de 18.500 euros.

A canvi, s'ofereix el lloguer de Castellnou, una antiga masia situada al nucli urbà, sota condicions "molt avantatjoses" que inclouen estratègies de masoveria urbana i "un habitatge de 95 metres quadrats de superfície útil, totalment reformat i equipat, per entrar-hi a viure". 

El negoci disposaria d'un espai a la planta baixa de 92 metres quadrats i un soterrani de 36 metres quadrats, a punt per acabar de reformar. El jardí o espai exterior suma 550 metres quadrats totals, situat sobre el parc municipal dels Roures. L'ajuntament fa èmfasi en l'aposta del municipi per l'escola rural de Vallcebre, que "ofereix una aposta pedagògica innovadora dins del programa Escola Nova XXI, liderat per un equip jove, que forma part d'Escoles Verdes, i disposa d'unes instal·lacions magnífiques". 
 

El jardí o espai exterior suma 550 metres quadrats totals, situat sobre el parc municipal dels Roures Foto: Ajuntament de Vallcebre


Contracte de lloguer de 7 anys prorrogable

El contracte de lloguer és per a 7 anys, prorrogables fins a 7 anys més, amb un lloguer mensual per tota la finca de 560,94 euros mensuals, encara que no es cobrarà el lloguer fins que s'hagin amortitzat totes les inversions estructurals i pactades que s'hagin fet a l'immoble. Per exempe, si el guanyador del concurs inverteix 20.000 euros, no se li cobrarà el lloguer durant 3 anys. 

Un cop tancat el període de presentació de projectes, aquestes propostes s'analitzaran des de l'Agència de Desenvolupament del Berguedà. Llavors, aquesta instal·lació es convertirà en l'espai d'emprenedoria d'una de les famílies i, de retruc, serà una nova activitat econòmica al municipi i a la comarca.

El poble de Vallcebre té actualment uns 260 habitants. El municipi compta amb una petita escola rural amb servei de menjador. Pel que fa a l'habitatge, es tracta de la masia Castellnou, una casa antiga del segle XIX amb una superfície construïda global de 330 metres quadrats distribuïda en tres plantes i el tradicional paller de les cases de pagès de 50 metres quadrats. L'entorn es troba urbanitzat, amb xarxa d'aigua i sanejament, electricitat, enllumenat públic i bona connexió a Internet.

Bases del concurs públic de lloguer de la masia de Castellnou. 
 

L'Ajuntament de Vallcebre ha fet obres per tal que es pugui entrar a viure a l'habitatge. Foto: Ajuntament de Vallcebre