El bou de la Font del Bou retornarà a Queralt però no es col·locarà al mateix punt

Les condicions geològiques de la ubicació original fan que el risc de despreniments sigui massa elevat, de manera que l'Ajuntament de Berga preveu habilitar una nova font a la zona

20 d'agost del 2019
Actualitzat a les 19:59h
La Font del Bou va patir un despreniment que va malmetre el seu element més singular (arxiu).
La Font del Bou va patir un despreniment que va malmetre el seu element més singular (arxiu). | Camí dels Bons Homes
Els berguedans fa més d'un any que troben a faltar la Font del Bou que des que va quedar malmesa per una esllavissada l'any 2018 és només una paret foradada. El bou no hi és i almenys en aquest lloc exacte de la paret no hi tornarà a ser. Es col·locarà ben a prop però les condicions geològiques de l'indret fan que el risc de despreniments sigui massa elevat per recol·locar-lo a la ubicació original. "El bou no es podrà tornar a posar allà on era perquè hi ha un informe de l'Institut Cartogràfic de Catalunya que ho desaconsella", ha explicat a NacióBerguedà el regidor d'Obres i Serveis, Aleix Serra. 

"Després d'una esllavissada que va haver-hi a la zona, es va treure el bou per reparar-lo, perquè n'havia quedat malmesa l'orella. El bou va passar pel taller i està reparat i ben guardat, però no s'ha tornat a posar al mateix lloc perquè el risc de despreniments és massa elevat, i el mateix informe de l'Institut Cartogràfic de Catalunya ens ho indica", ha assegurat Serra. "No podem promoure que la gent s'acosti a aquest punt perquè la caiguda de pedres o branques dels arbres és habitual", ha afegit. "No tornarem a posar el bou en el mateix punt, assumim que és un element de patrimoni emotiu dels berguedans, i per això la idea és construir una font nova el més a prop possible de la zona", ha matisat Aleix Serra. 

L'Ajuntament de Berga ha d'estudiar quin és punt exacte on es col·loca aquesta nova font, encara que no se situarà gaire lluny del punt original. "Segurament, anirà uns metres més enllà, on hi ha les taules i els bancs de pedra. El tub de l'aigua hi passa bastant a prop i hauria de ser fàcil d'habilitar", ha expressat el regidor. "Ho hem de mirar bé, per fer-ho d'una manera que sigui digne, la nostra intenció és que hi hagi una font funcional amb el bou i sense perill de despreniment", ha aclarit. 

"Una alternativa que ens donaven per retornar la font del Bou al lloc on se situava era posar protecció especial a la paret, amb xarxa metàl·lica. Ens va semblar que era una agressió a la muntanya i que no era una opció adient", ha dit Aleix Serra. 

El següent pas, segons el regidor berguedà, serà trobar "el moment en què hi hagi disponibilitat de recursos, tant de recursos humans com econòmics". "No pretenem fer una intervenció molt ambiciosa. Es tracta de disposar de partida pressupostària, però no serà una quantitat massa elevada perquè bàsicament ha de ser una font que compleixi la seva funció per la gent que està transitant de la zona, ja sigui caminant o corrent, i que permeti tornar a visitar el bou", ha afirmat Serra. 
Arxivat a