El cicle per la memòria històrica continua a Berga amb rutes, teatre i la presentació d'un llibre

La iniciativa "Rescatem la memòria. Recuperem la dignitat" torna a programar activitats a finals d'agost i a principis de setembre per tal de recordar les víctimes del franquisme

Redacció
20 d'agost del 2019
Actualitzat el 29 d'agost a les 10:31h
Visita guiada sobre el paper de la dona a la Guerra Civil (arxiu).
Visita guiada sobre el paper de la dona a la Guerra Civil (arxiu). | Aj.Berga
El cicle "Rescatem la memòria. Recuperem la dignitat" torna a programar activitats a finals d'agost i a principis de setembre per fer memòria de l'entrada de les tropes franquistes a Berga el 2 de febrer del 1939 i homenatjar les víctimes del franquisme. Per començar, es farà una ruta guiada, el dijous 29 d'agost, que seguirà l'itinerari que va fer l'exèrcit de Franco en entrar a la capital berguedana i visitarà el refugi, a càrrec de l'historiador Ivan Sànchez, que també és regidor de l'Ajuntament de Berga.

Hi haurà una segona ruta el divendres 30 d'agost que resseguirà la Serra de Noet, un espai emprat per la resistència els darrers dies de la guerra civil. I una tercera, el dissabte 14 de setembre, que relatarà el dia a dia de la dona durant la guerra civil, a càrrec de la regidora i historiadora Roser Valverde. La visita permetrà conèixer de prop l'accés als túnels subterranis de la plaça de Sant Pere.

L'espectacle La Delació amb Gerard Vilardaga, Iris Hinojosa i Manuel Díez, s'inclou en el programa de recuperació de la memòria històrica, així com en la mostra de teatre d'estiu "El Forn", que se celebra les properes setmanes a la ciutat. "La Delació" s'escenificarà el dissabte 7 de setembre a les 10 del vespre a la plaça del Forn.  Es tracta d'un muntatge, que té com a punt de partida la massiva detenció de col·laboradors de la guerrilla llibertària del Berguedà l'any 1949, un fet que va suposar l'aplicació de la llei de fugues a Joan Vilella, Josep Puertas i Josep Bertobillo. A partir d'aquest cas, l'espectacle teatral desgrana d'altres casos similars contemporanis amb el fet de la delació com a eix gravitatori. El 7 de setembre també hi haurà la 22a Marxa d'Homenatge als Maquis amb una ruta comentada per les bases i els camins de la guerrilla berguedana, amb sortida a les 8 del matí de davant del cementiri de Berga.

Finalment, el diumenge 8 de setembre, a les 7 de la tarda, es presentarà el llibre "Teixint la història en roig i negre. Història de l'anarquisme a l'Alt Llobregat i el Cardener", de Miquel G. Gómez a l'Ateneu Columna Terra i Llibertat.

Consulta el programa d'actes del cicle de memòria història de Berga.