Gironella estrena vestits nous per al ball de l'Almorratxa en una reeixida festa major

El 50è Festival Folklòric de Dansa i el concert jove amb Oques Grasses com a cap de cartell atrauen un nombrós públic

19 d'agost del 2019
Actualitzat a les 14:20h
Vestits nous per al ball de l'Almorratxa de Gironella.
Vestits nous per al ball de l'Almorratxa de Gironella. | Pilar Màrquez Ambròs
Gironella ha estrenat vestits nous en el ball de l'Almorratxa per celebrar el 50è Festival de Dansa Folklòrica que es fa a la vila, en el marc de les Festes de Sant Roc 2019. Les noves peces s'han pogut fer realitat gràcies a la recerca històrica amb experts en vestimenta tradicional. Més de 600 persones han assistit aquest dissabte al festival que passa per un moment dolç i que ha estat un dels actes destacats de festa major d'enguany. L'Almorratxa s'ha ballat també davant d'un nombrós públic diumenge al migdia a la plaça de la Vila. 

El regidor de Festes de Gironella, Lluís Vall, ha explicat a NacióBerguedà que "l'Almorratxa ara porta uns quatre anys en els quals la gent jove s'està implicant molt". "Hi havia la sensació que els vestits que duien estaven molt passats de moda, molt fets servir, que s'havien adaptat per molts cossos diferents. Per tant, vam creure que una manera de motivar la gent era poder disposar d'uns vestits com Déu mana", ha afegit Vall. Per tal de disposar de les noves peces de vestir, s'ha fet una recerca històrica amb especialistes i s'han elaborat vestits fidels als d'un casament de pagès.

La tasca de documentació i investigació ha anat a càrrec de Pau Fernández, indumentarista i professor d'Història de la Indumentària Catalana a la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB). Els dissenys finals i la supervisió del treball d'un grup de modistes expertes en teixits i moda de l'època han recaigut en mans de David Gràcia. ​

"Vam tenir molt clar que havíem de fer-ho ben fet, vam fer una recerca històrica i ens vam basar en alguna època en què el ball ja havia estat documentat. Els vestits estan inspirats en una comitiva nupcial perquè el ball és d'una comitiva nupcial, això no ho discuteix ningú, però sí que vam dubtar de si fer-los d'acord amb una època més barroca o modernista. Al final s'ha basat en el vestuari del barroc català, que vindria ser el vestuari de pagès de gala", ha relatat Lluís Vall. 
 

L'Almorratxa, un ball de Festa Major a Gironella Foto: Pilar Màrquez Ambròs


La valoració que n'han fet els participants i el públic gironellenc ha estat molt positiva. "Tothom ens ha dit que els agradava molt, les noies que han ballat també ens han dit que estaven molt contentes. Per tant, estem molt satisfets. Creiem que ara mostrem una de les danses més riques del Berguedà perquè el vestuari hi acompanya", ha valorat Vall. 

Un dels objectius és donar major notorietat al ball de l'Almorratxa i que aquest surti de Gironella, participi en altres festes majors i festivals, i es doni a conèixer al país. 
 

La vila ha recuperat l'entusiasme dels més joves pel tradicional ball de l'Almorratxa. Foto: Pilar Màrquez Ambròs


Gairebé 4.000 persones al concert de les Oques Grasses

La Festa Major de Gironella, que enguany s'ha rebatejat pel nom de Festes de Sant Roc 2019 per donar major importància a les seves arrels, està tenint èxit de públic en moltes de les activitats que s'estan portant a terme. El gruix d'actes del cap de setmana s'ha viscut de manera reeixida. En aquest sentit, el concert jove de divendres amb les Oques Grasses com a cap de cartell ha superat totes les expectatives amb 3.828 assistents. "Esperàvem que hi hagués entre 2.000 i 2.500 persones, però l'assistència va ser molt superior", ha valorat positivament Vall. 
 

Concert de les Oques Grasses a Gironella. Foto: David Font/Facebook


Una altra de les propostes que està tenint una boníssima acollida aquest 2019 és el Vermusic, el cicle itinerant de música en directe i gastronomia, que el regidor considera que ha demostrat estar totalment consolidat. "El Vermusic està a rebentar, crec que és un dels actes que ha portat més gent [després del concert jove de divendres i el Festival de Dansa Folklòrica de dissabte al vespre] i ha viscut un creixement enorme, creiem que aquesta activitat s'ha consolidat moltíssim", ha celebrat Vall. 

"La Festa Major està anant molt bé, l'únic que ens està fluixejant una mica és l'oferta infantil, no sabem si és perquè fa més calor del compte i hi ha gent que està optant per anar a la piscina", ha exposat Lluís Vall. 

Les Festes de Sant Roc 2019 han passat ja el seu equador, però avui i demà Gironella encara viurà dos dies de festa grossa. Els actes més esperats del programa d'aquesta recta final de la celebració seran l'actuació del Pot Petit, dimarts a les 12 del migdia a la Font del Balç, i les sempre concorregudes havaneres amb rom cremat, també demà dimarts a dos quarts de 10 del vespre a la plaça de la Vila.

Punt Lila contra el sexisme

Per segon any consecutiu, la Festa Major Jove ha estat marcada per la campanya #noésno, contra els abusos sexuals i la violència de gènere, amb un punt lila ubicat divendres a la zona esportiva, i dissabte i diumenge a la Font del Balç
Arxivat a