«Topless» a les piscines del Berguedà: a la majoria de municipis la normativa no ho prohibeix

Aquesta pràctica està permesa a Berga, i a pobles com Gironella o Puig-reig pel "buit legal" en el reglament

14 d'agost del 2019
Actualitzat el 15 d'agost a les 2:12h
Piscina Municipal de Berga.
Piscina Municipal de Berga. | Facebook Piscina de Berga
Berga figura entre els noms de les ciutats catalanes que com Sabadell, Girona, Figueres o Vilafranca del Penedès han aixecat el veto al topless. Però en quines altres piscines del Berguedà es pot fer topless? Aquesta pràctica està permesa actualment a una majoria de piscines públiques de la comarca encara que sigui perquè la normativa omet aquesta qüestió i deixa "un buit legal" al respecte.

El reglament que regula l'activitat a les piscines municipals de la majoria de municipis berguedans no impedeix banyar-se sense la part de dalt del biquini. A pobles com Gironella, Puig-reig, Avià, Bagà i Guardiola de Berguedà, la normativa no en fa esment. "El reglament no ho considera, per tant no no hi ha res que ho impedeixi", tal com expressa l'alcalde de Puig-reig, Josep Maria Altarriba. No obstant, a diferència del que passa a les platges, gairebé ningú en fa.

La polèmica qüestió ha tornat a estar d'actualitat després que Barcelona aixequés la prohibició a les seves piscines. La plataforma Mugrons Lliures va denunciar la prohibició a l'Oficina per la No Discriminació (OND), que va concloure que establir normes específiques sobre la vestimenta de les dones és discriminatori. 

Representants de pobles del Berguedà amb piscines concorregudes com l'alcalde de Bagà, Joan Oña, o el de Guardiola de Berguedà, Josep Lara, admeten que és un debat que no s'ha abordat al territori. "La realitat és que la nostra normativa no en diu res, per tant no ho podem prohibir", reflexiona Oña. "Segurament ens hauríem d'asseure per abordar el tema", valora l'alcalde de Bagà. En cap dels municipis berguedans consultats, no consta que aquesta sigui una pràctica habitual entre les dones. Hi ha qui sí que es treu la part de dalt del bikini per prendre el sol a la gespa, però no per banyar-se. 

La llei preveu que siguin els Ajuntaments les administracions que han de regular l'activitat de les piscines públiques. En realitat, però, els municipis no apliquen normatives homogènies. El 2018 el Síndic de Greuges va instar els consistoris a dictar ordenances amb perspectiva de gènere que permetessin el topless però hi ha moltes localitats com Barcelona que no han fet el pas fins més tard. 
 
Sexualització del cos de la dona
 
Les piscines municipals de l'Ametlla del Vallès van ser l'escenari on Mugrons Lliures va fer visible les seves reivindicacions l'any 2018. Després que la plataforma i un nombrós grup de veïns exigís acabar amb la prohibició del topless, l'Ajuntament es va comprometre a fer un referèndum per escoltar la ciutadania.
 
Una consulta en què el "sí" al topless acabaria guanyant amb un 60% dels vots. Tot i així, Mugrons Lliures mai va ser partidària del referèndum, a l'entendre que les mesures discriminatòries no haurien de ser sotmeses a votació. 

Ara, a Catalunya, amb la decisió presa per l'Ajuntament de Barcelona, Mugrons Lliures guanya terreny i aspira a eliminar ben aviat la prohibició de fer topless a les piscines públiques d'arreu del país.