Els veïns exigeixen el retorn del sant Crist de fusta de la capella de la Pietat

La peça està taxada al voltant dels 4.000 euros i data del segle XIX

14 d'agost del 2019
Actualitzat el 15 d'agost a les 2:10h
Un grup de joves sostreu el sant Crist de la capella de la Pietat.
Un grup de joves sostreu el sant Crist de la capella de la Pietat. | Mossos d'Esquadra
L'Associació de Veïns del carrer de la Pietat de Berga exigeix als lladres que retornin el sant Crist de fusta de la capella del barri. El president de l'entitat veïnal, Aureli Rodríguez, ha defensat que es tracta d'una peça "d'un valor incalculable" pel barri. "Ningú té dret a robar res d'una església ni d'enlloc, hi ha qui pensa que és una bretolada, però a les imatges es veu que aquesta persona sabia perfectament on anava, abans devien comprovar que no estava subjecta enlloc. Entren i se l'emporten, encara que després fan la típica befa", ha explicat Aureli Rodríguez a NacióBerguedà. Experts en imatge religiosa han calculat que la peça estaria valorada al voltant dels 4.000 euros i que és d'un gran valor històric. La figura de fusta data del segle XIX. 

Rodríguez ha afirmat que esperen que la peça els sigui retornada perquè "forma part del nostre barri" i ha lamentat uns fets que qualifica de "delicte". El furt va produir-se el 24 de juny, poques hores després que s'acabés la Patum. "Al cap d'una setmana va haver-hi una persona que és molt devota que se'n va adonar i va alertar la resta dels veïns. Quan vam revisar les imatges de la càmera de seguretat vam trobar-nos amb aquestes imatges", ha assegurat Aureli Rodríguez. L'Associació de Veïns del carrer de la Pietat va comunicar el furt a la Policia Local i posteriorment va denunciar-ho als Mossos d'Esquadra.



La capella de la Pietat és un edifici de Berga protegit com a bé cultural d'interès local però actualment són els veïns qui es fan càrrec del manteniment. L'encarregat del manteniment, Àngel Manubens, obre la capella cada matí i torna a tancar-la al vespre. Fa aproximadament un any que hi van instal·lar una càmera de videovigilància després que es produïssin bretolades a l'interior. "Uns desconeguts van estar bebent-hi alcohol i s'hi van orinar, també van tirar ciris per terra i altres objectes, de manera que vam decidir instal·lar-hi una càmera de seguretat, que és l'aparell que ara ha enregistrat el furt", ha dit Rodríguez. 
 
Investigació oberta
 
Els fets van tenir lloc el 24 de juny, dia de Sant Joan i l'endemà del darrer dia de Patum. Es desconeix qui són els autors, motiu pel qual els Mossos van llançar aquest dimarts una crida a través de les xarxes socials. A les imatges es veuen quatre joves com entren, a plena llum del dia, i s'emporten l'escultura de fusta, i posteriorment, i sense aparent raó, també sostrauen una espelma. 
Arxivat a