Fígols diu l'últim adeu a qui va ser alcalde del poble durant 33 anys

Ha mort Rossend Fígols i Calderer als 88 anys, que va ser batlle entre 1966 i 1999

14 d'agost del 2019
Actualitzat a la 13:23h
Rossend Fígols ha mort als 88 anys.
Rossend Fígols ha mort als 88 anys. | Cedida
Ha mort Rossend Fígols i Calderer als 88 anys, que va ser alcalde de Fígols durant 33 anys. Fígols va rebre la Medalla d'Or del Berguedà l'any 2002, un guardó que li reconeixia la tasca desenvolupada al seu municipi entre els anys 1966 i 1999, anys durant els quals va ostentar la vara d'alcalde. El funeral se celebrarà aquest dimecres a les 5 de la tarda a la parròquia de Fígols. 

Rossend Fígols era "un home entregat" i "un gran company pels altres alcaldes, una persona molt entranyable i molt entregada al seu municipi", ha recordat la que llavors era presidenta del Consell Comarcal del Berguedà i alcaldessa de Guardiola de Berguedà, Montserrat Ribera. "Recordo que sempre ens demanava per la carretera. Va treballar per millorar els camins, els serveis bàsics i les senyalitzacions a les cases disseminades, en tot allò que era més necessari per un municipi com Fígols, petit i disseminat", ha fet memòria Ribera en una conversa telefònica amb NacióBerguedà.

La Medalla d'Or del Berguedà, que s'acabava de crear quan va atorgar-se a Rossend Fígols, es va donar en aquella època a diversos batlles que portaven 30 anys al capdavant dels seus respectius pobles. 

Rossend Fígols va viure de primera mà, com a alcalde, els canvis que el temps i la fi de la mineria van comportar al poble de Fígols. L'any 1999 va agafar-li el relleu Josep Guixé Sancliments, el pare del qual - de nom també Josep Guixé - havia estat alcalde del poble abans que Rossend Fígols i amb qui aquest va ser tinent d'alcalde i agutzil.

Qui també ha recordat la seva figura ha estat l'exalcalde de Borredà Joan Roma. En una carta enviada als mitjans aquest matí, Roma ha expressat que Rossend Fígols "era un home complidor, a nivell de poble, però també habitual de les primeres reunions d'alcaldes, en l’antiga Mancomunitat del Berguedà, com posteriorment del Consell Comarcal de Muntanya". "La seva presència ens recordava l’existència de pobles molt petits, molt, i que els plans dels quals parlàvem, havien de contemplar solucions als problemes dels municipis més petits. Un centenar d’habitants, han de tenir els mateixos drets que un miler", ha detallat Roma. 

"El vaig conèixer als inicis de la democràcia recuperada, a finals de l'any 79, i hi vaig col·laborar en diversos dels projectes que tenia, durant els meus anys de diputat al Parlament. Una bona persona, poc xerrador, però molt coneixedor del poble i bona part de la comarca, de manera que quan demanava una cosa, era perquè realment feia falta", ha glossat l'exalcalde de Borredà.