La Dansa de Falgars clou amb èxit la Festa Major de La Pobla

Més de 300 persones participen a l’esdeveniment, que ha acabat amb corrandes i tirabols | L’alcalde, Vicenç Linares, celebra la tarda de sol i explica la tradició

Redacció
09 de juny del 2014
Dansa de Falgars de La Pobla de Lillet Foto: Aida Morales

La Festa Major de Cinquagesma de La Pobla de Lillet ha finalitzat aquest dilluns amb la Dansa de Falgars més multitudinària dels últims anys. Més de 300 persones vingudes de La Pobla de Lillet, Sant Julià de Cerdanyola i Guardiola de Berguedà, entre d’altres, s’han aplegat al Santuari de Falgars i han ballat la tradicional Dansa, les posteriors corrandes i, finalment, un parell de tirabols, que han estat acollits amb èxit per l’estima dels poblatans a La Patum.
 
Per a l’alcalde de La Pobla, Vicenç Linares, el bon temps ha estat un factor molt important per l’èxit de la Dansa de Falgars, una de les tradicions més antigues del municipi i “un patrimoni que no s’ha de deixar perdre”. Segons Linares, aquesta representació “s’ha d’ajustar tant a la realitat com es pugui”, i això és el que volen els poblatans que, quan es van intentar fer arranjaments de la melodia fa uns anys per fer-la més moderna, van ser durament criticats.
 
La història de la Dansa
 
Pel que fa al seu simbolisme, la Dansa de Falgars representa el dret a cuixa del Senyor del poble vers les pubilles que es casaven: “La història de la Dansa ve de l’època medieval. Fins que el senyor no ha ballat amb la pubilla, no la pot entregar a l’hereu”, i ha continuat “ara seria totalment inexplicable i, fins i tot, denunciable, però se n’ha fet una tradició”, ha conclòs.
 
També  hi havia dos algutzirs que anaven a treure les parelles, ha explicat Linares: “Si sabien que hi havia un noi a qui li agradava una noia, un n’anava a buscar un, i l’altre a l’altra, i els ajuntaven perquè ballessin la Dansa”. Segons l’alcalde, d’aquí ve que es digui que “els qui ballen la Dansa per primera vegada, queden beneïts i són parella”.
 
Actualment, però, el ball el representen la pubilla i l’hereu del poble, la parella que fa de Senyors i el fadrí i la dama. Pel que fa a aquests últims, “és una parella que ha entrat més modernament”, però abans només era una noia.
 
A més, antigament l’únic que també podia ballar la Dansa de Falgars era l’alcalde del municipi, que ho feia amb la Senyora quan aquesta es quedava sense el marit: “Quina era la màxima representació del poble? L’alcalde. Doncs aquest ballava en el lloc del Senyor”. Malgrat tot, Linares ha remarcat que, a dia d’avui, “per cortesia democràtica”, l’alcalde passa el ball a un regidor, i aquest a un altre de l’oposició en representació de tot el consistori.
 
Valoració de la Festa Major
 
Per a Linares, la Festa Major de Cinquagesma, la “petita” com la coneixen els poblatans, acostuma a començar més fluixa i a tenir un diumenge i un dilluns més participatiu. Malgrat això, la ha valorat “molt positivament”, sobretot diumenge, amb les sardanes i el ball de gala de la tarda. 
 
“A la Festa Major li donaria un aprovat. Sempre m’agradaria que les coses sortissin millor”, ha afirmat en referència a la poca afluència de joves divendres i dissabte nit. Respecte a això, ha declarat que s’està valorant ajuntar la festa jove de divendres i dissabte, tot i que se n’haurà de parlar.
 
A més, ha declarat que “fer la festa major és un reclam” pel turisme, i per això cal que, tant l’Ajuntament com la mateixa gent del poble, s’esforcin per ser amables i acollidors, perquè els forasters tornin a venir l’any que ve o durant altres moments de l’any.

Tothom balla la Dansa de Falgars Foto: Aida Morales


Corrandes Foto: Aida Morales

Corrandes Foto: Aida Morales

Corrandes Foto: Aida Morales

Sardanes després de la Dansa de Falgars Foto: Aida Morales