La mostra d'estiu de teatre al carrer de Berga creix en dies i inclou quatre espectacles

L'objectiu és, per segon any consecutiu, rescatar l'essència dels Festivals d'Estiu de Teatre de Berga, que es van fer a l'exterior del 1973 al 1984

Pilar Màrquez Ambròs/Redacció
13 d'agost del 2019
Actualitzat a les 19:07h
La Delació serà l'espectacle que tancarà el certamen.
La Delació serà l'espectacle que tancarà el certamen. | Promocional
Berga aposta per segon any consecutiu per recuperar el teatre d'estiu al carrer. Aquesta és la fórmula de la mostra d'arts escèniques "El Forn" que es portarà a terme a Berga del 24 d'agost al 7 de setembre. La segona edició del certamen amplia la seva durada i presentarà quatre espectacles que es portaran a terme durant tres dissabtes consecutius a la plaça del Forn, a les 10 de la nit. 

El projecte pretén donar continuïtat a la iniciativa impulsada l'any passat per les entitats de teatre local Tràfec Teatre i La Farsa amb la col·laboració de l'àrea de Cultura de l'Ajuntament de Berga.

L'objectiu és, segons fonts del consistori, rescatar l'essència dels Festivals d'Estiu de Teatre de Berga, que es van fer a l'exterior del 1973 al 1984. L'escenari escollit és la plaça del Forn, justament perquè que va ser el lloc on va celebrar-se la primera edició del festival el 1973, organitzat per l'Agrupació Teatre La Farsa. El mític emplaçament va acollir les representacions del certamen fins que va ser traslladat al Teatre Municipal on es va celebrar fins al 2012. 
 
"El Forn" és un projecte que té l'objectiu de promoure la cultura teatral berguedana a través d'una programació d'espectacles teatrals de formats diferents i innovadors.
 

Tot és possible ara i aquí 
 
Tràfec Teatre obrirà el festival d'enguany amb l'espectacle Insitu(Incito). La companyia de teatre gestual posarà en escena una proposta per incitar i mostrar al públic diverses situacions protagonitzades per una sèrie de personatges que es troben per atzar on tot és possible, mentre esperen la mort, però amb entreteniments humans.

L'obra estarà interpretada per Montse Grifoll, Carlos Carbajo, Pep Mollar, Mon Sànchez, Iris Hinojosa, Helena Colomé, Gerard Vilardaga i Lydia Canals. La representació es farà el dissabte 24 d'agost, i les entrades es podran adquirir anticipadament a la Joieria Canals o una hora abans de l’inici de la funció a l’accés de la Plaça del Forn pel Carrer de la Ciutat. El preu de l'entrada per veure l’espectacle serà de 8 euros. 
 
Lectura dramatitzada i microteatre 
 
El dissabte 31 d'agost serà el torn de La Farsa que oferirà dues propostes diferents. Primerament, l'entitat realitzarà la lectura dramatitzada de l'obra Noè al port d'Hamburg de Joan Oliver. El text descriu el moment en què tot esperant que arribi el diluvi universal, Noè i la seva família arriben amb l'arca al port d'Hamburg, el més modern i important d’Europa. Allà, un funcionari els pren declaració per controlar el tipus de vaixell amb què naveguen i la mercaderia que transporten.

El funcionari, astorat en acabar d'escoltar-los, decideix trucar a les autoritats sanitàries per a què s'emportin Noè i els seus acompanyants. La lectura estarà encapçalada per Òscar Garcia, Eudald Feliu, Eva Tomàs, Janina Vilana, Josep M. Suades i Jaume Duran. 
 
Posteriorment, hi haurà la representació de Punt Mort, una peça de microteatre de l'autora Marta Rojals que retrata el temps en suspens d'una parella que ha patit una avaria al cotxe mentre tornava d’un casament. El text forma part de "CaRRoussel", una original proposta literària de cinc escriptors i escriptores de les lletres catalanes que van escriure un llibre conjunt amb textos que situen l’acció en un mateix escenari: l'interior d’un automòbil. Sònia Ferrer i Ferran Pujols protagonitzaran aquest muntatge interpretant els personatges de la Sara i l'Àlvar.  
 
En aquests dos espectacles s'aplicarà el sistema de la taquilla inversa, en què cada espectador decideix allò que vol pagar un cop hagi finalitzada la funció.
 
Un format híbrid que revisa fets històrics 
 
La Delació serà l'espectacle que tancarà "El Forn" el dissabte 7 de setembre. Iris Hinojosa, Gerard Vilardaga i Manuel Díaz interpretaran l'obra. Es tracta d'un muntatge, que té com a punt de partida la massiva detenció de col·laboradors de la guerrilla llibertària del Berguedà l'any 1949, un fet que va suposar l'aplicació de la llei de fugues a Joan Vilella, Josep Puertas i Josep Bertobillo. A partir d'aquest cas, l'espectacle teatral desgrana d'altres casos similars contemporanis amb el fet de la delació com a eix gravitori. Així repassa la pràctica habitual de les tortures a Euskadi, la repressió de les revoltes populars als països àrabs i la posterior crisis migratòria, la perpetuació de l'Estat espanyol com aparell repressiu, el rol dels mitjans de comunicació o el paper crucial de l'educació en tot l'entramat.

Tot plegat amb la intenció de vestir un espectacle híbrid de diferents formats, disciplines i mirades. Les entrades per a La Delació costaran 8 euros i es podran adquirir a la taquilla el mateix dia de la representació.
Arxivat a