Els veïns de Berga reclamen un dia més de recollida de l'orgànica i més control del porta a porta

Denuncien que aquest estiu estiu s'han agreujat els problemes de salubritat, entre altres perquè la calor fa més difícil pal·liar les pudors que genera l'orgànica quan ha de guardar-se diversos dies

09 d'agost del 2019
Actualitzat el 10 d'agost a les 16:52h
Bosses de deixalles al centre històric de Berga.
Bosses de deixalles al centre històric de Berga. | Cedida
Malestar entre els veïns de Berga per les molèsties que provoca la brutícia als carrers des de la implantació del sistema de recollida selectiva porta a porta. Els membres de les entitats veïnals van trobar-se dilluns d'aquesta setmana i van acordar demanar una reunió urgent amb els responsables locals i comarcals per reclamar solucions. Denuncien que aquest estiu estiu s'han agreujat els problemes de salubritat, entre altres perquè la calor fa més difícil pal·liar les pudors que genera l'orgànica quan ha de guardar-se les deixalles a casa diversos dies seguits, però també perquè hi ha qui decideix abandonar les bosses a tocar de contenidors de vidre, papereres o a prop de les illetes d'emergència. 

Una de les mesures que es reclama és augmentar la freqüència de recollida de matèria orgànica, de manera que en comptes de passar-se a recollir tres dies (diumenge, dimarts i dijous), es passi a recollir quatre dies. La petició es fa pensant en tot l'any però es vol que almenys es faci d'aquesta manera durant els mesos d'estiu. Les associacions de veïns ja han demanat hora per poder-se reunir-se amb el regidor de Medi Ambient de Berga, Eloi Escútia.

La portaveu de l'Associació del Capdamunt de la Vila, Roser Farràs, expressa que, d'haver-se de fer tres dies i no quatre, "la recollida d'orgànica seria més lògic que es fes diumenge, dimarts i divendres". Una de les peticions que fan els veïns és en general un major control del sistema porta a porta per part de l'administració. "No n'hi ha prou en sortir al cap de sis mesos a explicar-nos que la recollida selectiva ha passat d'un 30% a un 70%, perquè ha estat a canvi de tenir els carrers plens de brutícia", lamenta Farràs. "Potser és una medalla pels polítics però un zero per la ciutat, estem molt enfadats", denuncia aquesta representant veïnal. 
 

Brutícia als carrers de Berga. Foto: Cedida


Un dels factors de queixa és també que, malgrat que d'inici es van posar uns horaris de recollida, no s'ha seguit un control per tal que aquests es complissin per part de tothom. "Ens queixem del funcionament en general. Al final hi ha gent que ho baixa molt d'hora, que ho recull tard o que ho deixa allà on li sembla", expressa. 

La sensació de les entitats veïnals és que, per una banda, hi ha gent que fa les coses malament; però que a la vegada el sistema no funciona com caldria. "L'administració ho va engegar i se n'ha desentès totalment. No hi ha hagut més campanyes d'informació. Fa un parell de mesos que els de la recollida d'orgànica passen més d'hora i no ho han dit. Molta gent ho baixa a quarts d'11 i es troba que ja han passat, de manera que la bossa moltes vegades es queda allà", es queixen els veïns. El fet que no hi hagi uns horaris determinats crea confusió i fa que hi hagi cubells i bosses que es passen moltes hores al carrer, segons les associacions veïnals.
 

Bosses d'escombraries al voltant d'una paperera. Foto: Cedida


Una altra de les peticions que es fa és en el sentit de posar en marxa el servei de deixalleria mòbil i de reforçar la neteja viària dels carrers i places. El president de l'Associació de Veïns del Tossalet de les Forques, Jordi Travé, expressa que "potser a l'hivern no costa tant guardar l'orgànica dos dies a casa, però a l'estiu fa pudor i és un problema, ens trobem que t'has d'espavilar com pots". Travé és partidari "de parlar-ne entre tots" per tal de millorar el sistema. "Quan s'implanta un sistema és normal que se n'hagin de fer canvis, com quan s'habilita una línia d'autobús i has d'acabar d'encaixar on poses la parada. Cal que se'n puguin plantejar canvis", exemplifica.

Travé defensa que calen millores en la recollida orgànica als domicis particulars però també en la restauració. "El dissabte no saps mai si els de la recollida passaran a les 3 de la tarda o a les 8 del vespre, hem de començar a parlar-ne entre tots, tenir en compte que cal més freqüència de servei i canviar el que no funciona", diu. 

Al Tossalet de les Forques, l'associació de veïns ja va denunciar fa unes setmanes l'abocament descontrolat de deixalles al carrer, en llocs concrets com a prop de l'illeta d'emergència, però també en altres punts del barri. "Ens van descarregar un pis sencer, mobles, taules, cadires i electrodomèstics", recorda Jordi Travé. "Hem de mirar entre tots de tenir Berga curiosa, neta i arreglada", reclama. 

Demanen tornar a situar el punt de recollida de bosses en un lloc cèntric

Una de les queixes de les associacions de veïns és que el punt d'informació del porta a porta i de recollida de bosses i cubells, que per Patum va situar-se al Telecentre i que s'hi ha quedat, suposa una dificultat afegida per les persones de més edat que viuen al centre de la ciutat i que tenen dificultats per desplaçar-s'hi. "Demanem que s'ubiqui en un lloc cèntric o fins i tot que n'hi pugui haver dos", expressen els representants veïnals consultats. 
 

Cua en la nova ubicació del punt d'informació del porta a porta, al Telecentre. Foto: Cedida