Salvem Coll de Pal denuncia l'inici d'obres de connexió amb La Molina

Es tracta de l'actuació per enllestir el telecadira que ha d'unir Coll de Pal amb la Molina, que ha començat aquest estiu i estarà llesta per a la temporada d'esquí 2019-20

Redacció
09 d'agost del 2019
Actualitzat a les 17:23h
La plataforma ecologista denuncia l'inici de les obres d'ampliació de La Molina
La plataforma ecologista denuncia l'inici de les obres d'ampliació de La Molina | Salvem Coll de Pal
Aquest estiu han començat les obres d'ampliació de l'estació d'esquí de La Molina que compten amb l'oposició de la plataforma SOS Pirineus i de la plataforma Salvem Coll de Pal. Aquest darrer col·lectiu ho ha denunciat a través de les xarxes socials:
  L'ampliació del domini esquiable de La Molina és un projecte que ve de lluny amb canvis urbanístics aprovats per l'Ajuntament de Bagà ja fa més de 10 anys. Després que les primeres obres quedessin aturades el 2011, l'estiu de 2017 el projecte va reviure amb una nova licitació de Ferrocarrils de la Generalitat de Catalunya per executar les obres del telecadira i l'any passat l'Ajuntament i FGC van signar un conveni on s'establia un termini màxim de cinc anys per acabar el projecte.

La instal·lació del telecadira de Coll de Pal, així com la construcció d'un nou tram de telecabina fins al Niu de l'Àliga i la Tossa d'Alp, té com a objectiu obrir el primer accés a La Molina des de l'Alt Berguedà. La Plataforma Salvem Coll de Pal va néixer precisament com a opositora del projecte en defensa del paratge natural actual i per denunciar les conseqüències socials i econòmiques del nou accés a La Molina així com els impactes ambientals associats a la transformació urbanística de l'espai.

L'alcalde de Bagà, Joan Oña, ha explicat aquest divendres a NacióBerguedà que les obres van iniciar-se, de fet, a principi de l'estiu, segons el que ja hi havia previst quan es va adjudicar el projecte. "Per tirar-ho endavant s'han fet tota una sèrie d'informes d'impacte ambiental i s'ha informat en tot moment a tothom qui ho ha requerit. Hi ha hagut plena disposició de la Molina i de Ferrocarrils de la Generalitat. És tot correcte", ha recordat. Oña ha assegurat que la fase d'obres per enllestir el telecadira de Coll de Pal es troba bastant avançada i queden ja poques setmanes de treball efectiu per concloure aquesta part de l'actuació. La previsió és que el telecadira es posi en funcionament per a la temporada 2019-20.

Els accessos a la base de la zona del Llac, a prop de la confluència de les pistes Muntanya Sagrada i Olímpica, també estan acabant de ser enllestits.

Les obres que s'estan duent a terme en aquesta fase de l'actuació contemplen habilitar un espai d'aparcament per a 174 vehicles. Posteriorment es desenvoluparan altres aspectes de l'actuació com la finalització de l'edifici de serveis que va quedar a mig fer l'any 2010 i que ara ha d'estar acabat per a la temporada 2020-2021. En aquest sentit, una altra de les qüestions en què caldrà treballar, i que ara per ara queda per resoldre, és en una millor adequació de la carretera BV-4024, propietat de la Diputació de Barcelona, d'accés a Coll de Pal des de Bagà. 

En l'actualitat, l'accés esquiant a la zona de Coll de Pal és per a esquiadors experts. Els debutants, amb la construcció del nou telecadira hi accediran fàcilment donant amplitud als esquiadors d'aquest perfil. El telecadirà quedarà complementat pel teleesquí Sant Jordi, que data de 1980, i per la cinta coberta que va instal·lar-se el 2008. 

Les característiques tècniques del telecadira suposen que sigui un telecadira de 4 places de pinça fixa d'un traçat de 1.470 metres i un desnivell de 325 metres. Amb cota d'inici a 1.703 metres sobre el nivell del mar i cota final a 2.028 metres. Les obres del telecadira van ajudicar-se l'agost de 2018 per un import d'1.060.000 euros.

Joan Oña ha defensat el projecte per desenvolupar l'activitat "en unes pistes que daten de 1970" i ha assegurat que aquest compta amb un suport ampli de la població del municipi.