El Parc Cadí-Moixeró enceta el procés participatiu per al seu nou Pla de Protecció

El 12 de setembre hi haurà una sessió informativa a Bagà

08 d'agost del 2019
Actualitzat a les 14:09h
Paisatge del Parc Natural Cadí-Moixeró.
Paisatge del Parc Natural Cadí-Moixeró. | Josep M. Montaner
El Parc Natural del Cadí-Moixeró donarà el tret de sortida aquest setembre al procés participatiu per elaborar el seu nou Pla de Protecció del Medi natural i el Paisatge. La redacció del Pla de protecció es fonamentarà en les propostes i punts de vista de tots els agents i sectors implicats del territori. El 10 de setembre hi haurà una jornada informativa oberta a Bellver de Cerdanya i el 12 de setembre se'n farà una altra a la seu del parc natural, a Bagà. Alàs (Alt Urgell) també acollirà una sessió informativa el dimecres 25 de setembre. En tots els casos, les trobades seran a partir de les 6 de la tarda. 

L’any 2010 ja va haver-hi una primera proposta de tirar endavant un instrument d'ordenació i gestió equivalent, que en aquella època es denominava Pla Especial de Protecció. Tanmateix, amb motiu de l'eliminació del Departament de Medi Ambient, projectes com aquest van quedar aturats. Donat el llarg període de temps transcorregut des de llavors, la Direcció General de Polítiques Ambientals i Medi Natural de la Generalitat de Catalunya ha considerat necessari, segons fonts del Govern català, tornar a treballar amb el territori per actualitzar el projecte abans d’iniciar una tramitació. En aquest sentit, la peça clau serà "el procés participatiu que s’està preparant, enfocat a posar en comú les inquietuds i necessitats actuals del territori, així com propostes i peticions, per tal d'elaborar una nova versió que substituirà la de 2010", segons les fonts.
 
El Cadí – Moixeró és un dels grans espais de referència a Catalunya pel que fa a riquesa geològica i a diversitat de fauna i flora, però també és un territori on s'hi viu i s'hi treballa. El Pla de Protecció es planteja com una estratègia de conservació de l’espai que a la vegada suposi una oportunitat social i econòmica.
 
Es tracta de l’eina establerta en la legislació específica d’espais naturals per a l’ordenació i gestió d’aquests espais. En aquest sentit, aquest document establirà els objectius de l’espai, regularà els usos del sòl i l’aprofitament dels recursos naturals i el seu ús públic, tot establint unes normes i directrius de gestió que garanteixin la conservació del patrimoni natural, la biodiversitat, la geodiversitat i la qualitat paisatgística, de manera compatible amb els usos humans.
 
Ferran Miralles, el director general de Polítiques Ambientals i Medi Natural, va informar de la posada en marxa d’aquest procés participatiu, en la darrera reunió de la Junta Rectora del Parc Natural Cadí – Moixeró, el passat mes de juliol. 
 
També s'habilitarà una plataforma en línia de participació principalment per a qui no pugui assistir a les sessions presencials, però també per donar l'oportunitat de completar les aportacions amb aspectes que puguin sorgir posteriorment a les sessions